Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední."— Transkript prezentace:

1 ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/2-15-05_UŠLECHTILÉ KOVY Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Elektrotechnologie Ročník: I. Datum tvorby: 1.12.2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 Do skupiny ušlechtilých kovů patří: stříbro Ag zlato Au platinové kovy (platina Pt, iridium Ir, osmium Os, palladium Pd, rhodium Rh, ruthenium Ru). Každý z nich má svoje specifikace vlastnosti, které se využívají v elektrotechnických součástkách. S rozvojem průmyslové výroby se v současné době používá 95% zlata k technickým účelům. Oproti jiným kovům se vyznačují stálostí na vzduchu a odolností proti chemickým vlivům.

4 Stříbro je bílý, lesklý kov. Ze všech kovů má nejmenší rezistivitu. Je dobře tvárné a lze je snadno zpracovat i na velmi tenké dráty a folie. V elektrotechnice se stříbro používá na dráty tavných pojistek, na kontakty, jako složka tvrdých pájek, k chemickému nebo galvanickému stříbření povrchu různých vodičů (většinou mědi), jako elektrody v elektrotechnických článcích Ag-Cd atd.

5 Nanese-li se stříbrný povlak na keramiku a poté se keramika vypálí, vznikne tenká stříbrná elektroda keramického kondenzátoru. Stříbro se velmi dobře nanáší na skleněné a jiné materiály napařováním ve vakuu.

6 Zlato je lesklý kov žluté barvy. Podle vodivosti je třetí v pořadí mezi kovy. Zlato je velmi tvárné - tepáním lze získat folie tlouštky dokonce 0,1μm a tažením dráty s průměrem např. 5μm. Po platině je zlato chemicky nejodolnější kov. Rozpuští se pouze v lučavce královské. Na vzduchu nevytváří oxidy (má stále lesklý povrch), což je významné pro použití zlata na elektrické kontakty.

7 Ryzí zlato (99,99% Au) je velmi měkké, proto se nejčastěji používá ve slitinách s Ag, Cu, Ptd, Pt, Ni.

8 Používá se v mikroelektotechnice jako vodič k propojení polovodičových čipů s vnějšími přívody integrovaných obvodů. Zlatí se jím kontakty - pozlacené vodivé plošky jsou odolné proti atmosférickým vlivům a snadno se pájejí.

9 Platina je šedobílá, lesklá a ze všech kovů chemicky nejodolnější. Proto je považována za nejušlechtilejší, a tím i nejdražší kov. Je dobře tvárná. Lze z ní zhotovit i folie tlouštky 2,5μm a dráty průměru 15μm. Má vysokou rezistivitu a patří mezi odporové materiály. Z platiny a jejích slitin se vyrábějí kontakty pro velmi náročné přístroje. Rovněž se využívá jako jeden z vodičů termoelektrických článků.

10 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektrických materiálů. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce součástek a komponent pro elektrotechniku. Použité zdroje: IŽO, TEKELY Elektrotechnické materiály pro SOU SNTL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední."

Podobné prezentace


Reklamy Google