Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/01.0101 Zahájení projektu: 1. 7. 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/01.0101 Zahájení projektu: 1. 7. 2012."— Transkript prezentace:

1 Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/01.0101 Zahájení projektu: 1. 7. 2012 Ukončení projektu: 30.6. 2014 Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků

2 Základní rozdělení kovů Neželezné kovy II. část ➲ Pro žáky 7. ročníku ZŠ Ostrava, Gen. Píky 13A ➲ Autor: Mgr. Jan Lapčík ➲ Úvod do učiva práce s kovy II.část Použité zdroje informací: - internet- www.google.cz - Doc. Ing. František Mošna, Csc., a kolektiv- Praktické činnosti- Práce s technickými materiály, Fortuna, ISBN 80-7168-755-3

3 Rozdělení kovů Železné kovyNeželezné kovy Surové železo (litina) Měď Ocel Olovo Hliník Cín Zinek Zlato Stříbro

4 Cín Stannum - Sn Chemické vlastnosti cínu Cín je stříbrně bílý, lesklý a velmi měkký kov. Na vzduchu i ve vodě je cín stálý. Výskyt cínu v přírodě V přírodě se cín vyskytuje v přibližně stovce nerostů, nejdůležitější cínová ruda je kasiterit, stannin, cylindrit. Z minerálů má nejvyšší obsah cínu 88,12 % romarchit, herzenbergit obsahuje 78,7% cínu.

5 Praktické využití Využití cínu je velmi rozsáhlé. Cín slouží k přípravě celé řady slitin, k výrobě staniolu a k pokovování plechů, zejména pro výrobu plechovek na konzervy. Ze sloučenin cínu má význam fluorid cínatý jako zdroj fluoru v zubních pastách používá v potravinářství jako antioxidant a stabilizátor.fluoru

6

7 Zinek Zincum – Zn Chemické vlastnosti zinku Zinek je modrobílý lesklý kov, při vyšších teplotách velmi tažný. Na vzduchu se pokrývá vrstvou oxidu. V přírodě se zinek nalézá ryzí a v rudách : - smithsonit - sfalerit - memimorfit - zinkit - franklinit

8 Praktické využití Využití zinku je velmi rozsáhlé. Používá se k povrchové úpravě železa, k výrobě plechů a zejména řady slitin. Jako legující přísada podstatným způsobem zvyšuje pevnost slitin hliníku.železahliníku Kovový zinek nalézá uplatnění také při laboratorní přípravě vodíku, práškový zinek je v laboratorní praxi osvědčeným prostředkem k likvidaci rozlité rtuti.vodíkurtuti

9

10 Zlato Aurum - Au Chemické vlastnosti zlata Zlato je žlutý, lesklý, na vzduchu stálý a měkký kov. Zlato je chemicky mimořádně stálý prvek.

11 Výskyt zlata v přírodě V přírodě se zlato většinou vyskytuje ryzí a v minerálech calaverit, sylvanit, elektrum. Nejvyšší obsah zlata (78,56 % Au) má nerost bezsmertnovit.

12 Využití Zlato se nejčastěji využívá k výrobě šperků, elektrických kontaktů, v zubním lékařství a k pozlacování předmětů z méně ušlechtilých kovů. Jako potravinářské barvivo E 175 se využívá k barvení čokolád, likérů a cukrovinek. Zlato je nejdůležitější investiční kov.

13

14 Stříbro Argentum, Ag Chemické vlastnosti stříbra Stříbro je bílý, měkký a velmi tažný lesklý kov. Stříbro má ze všech kovů nejvyšší elektrickou a tepelnou vodivost. Výskyt stříbra v přírodě V přírodě se stříbro nalézá ryzí a v řadě minerálů, např. argentit, pyrargyrit, freibergit. Nejvyšší obsah stříbra ze všech minerálů má nerost allargentum.

15 Využití Kovové stříbro se používá k výrobě šperků, mincí, zrcadel, pájek a v elektrotechnice. Koloidní stříbro má baktericidní účinky a používá se v medicíně. Jako potravinářské barvivo E 174 se stříbro využívá k barvení čokolád, likérů a cukrovinek.

16


Stáhnout ppt "Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/01.0101 Zahájení projektu: 1. 7. 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google