Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ch_023_Beketovova řada kovů Ch_023_Chemické reakce_Beketovova řada kovů Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ch_023_Beketovova řada kovů Ch_023_Chemické reakce_Beketovova řada kovů Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Ch_023_Beketovova řada kovů Ch_023_Chemické reakce_Beketovova řada kovů Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo o redoxních reakcích.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

3 BEKETOVOVA ŘADA KOVŮ

4 ● Beketovova řada kovů je řada kovů, vytvořená významným ruským fyzikálním chemikem N. N. Beketovem. ● Řadí kovy podle hodnot jejich standardního elektrodového potenciálu (tj. elektrodového potenciálu vztaženého k vodíkové elektrodě). ● Na základě těchto hodnot můžeme pak získat cenné informace o vlastnostech kovů – především o jejich oxidačně – redukčních vlastnostech a o (z nich vyplývající) reaktivitě kovů. ● Podle ní rozdělil Beketov kovy na dvě základní skupiny – na kovy ušlechtilé a neušlechtilé.

5 Nikolaj Nikolajevič Beketov (1827 - 1911) http://cs.wikipedia.org/wiki/Nikolaj_Nikolajevi%C4%8D_Beketov

6 ● Výhradní postavení v Beketovově řadě kovů má vodík – před ním se nacházejí kovy neušlechtilé a za vodíkem kovy ušlechtilé. ● Beketov takto kovy rozdělil na základě zkoumání reakcí kovů mezi sebou a chování kovů při reakci s kyselinami.

7 ŘADA REAKTIVITY KOVŮ A VODÍKU Podle různých výzkumů byli tyto prvky uspořádány do řady reaktivnosti kovů (a vodíku): Na Ca Mg Al Zn Fe Pb H 2 Cu Ag Au Pt neušlechtilé kovy ušlechtilé kovy → Řada začíná nejreaktivnějšími alkalickými kovy, které se nejsnáze oxidují a končí nejméně reaktivními kovy.

8 → Kovy řazené vpravo od mědi se označují jako ušlechtilé kovy (mohou se v přírodě vyskytovat jako prvky), ostatní kovy neušlechtilé se v přírodě vyskytují vázané ve sloučeninách. → Z postavení kovu v řadě reaktivnosti kovů se dá odvodit, že: a) daný kov je schopen vytěsnit (vyredukovat) z roztoku všechny kovy umístěné v řadě reaktivnosti vpravo od něj (popř. i vodík) b) kov může být z roztoku své soli vytěsněn kterýmkoliv kovem umístěným v řadě reaktivnosti od něj nalevo

9 Vytěsnění stříbra z roztoku dusičnanu stříbrného mědí: http://www.youtube.com/watch?v=dKvKPQRVzBg

10 Ukázka potvrzení řady reaktivity kovů: https://www.youtube.com/watch?v=MPeh6KaS0H 4

11 ZODPOVĚZ NA OTÁZKY 1. Vyjmenuj tři nejreaktivnější kovy z řady reaktivity kovů a vodíku. 2. Které kovy jsou ušlechtilé? 3. Vyredukuje (vytěsní) hořčík zinek z jeho roztoku? 4. Proběhnou reakce: Fe + H 2 SO 4 → 2 Ag + FeSO 4 →

12 ZODPOVĚZ NA OTÁZKY 1. Vyjmenuj tři nejreaktivnější kovy z řady reaktivity kovů a vodíku. Na, Mg, Al 2. Které kovy jsou ušlechtilé? Cu, Ag, Au, Pt 3. Vyredukuje (vytěsní) hořčík zinek z jeho roztoku? Ano, zinek stojí v řadě reaktivity vpravo od hořčíku. 4. Proběhnou reakce: Fe + H 2 SO 4 → H 2 + FeSO 4 2 Ag + FeSO 4 → R. NEPROBĚHNE

13 Doplněním křížovky se v tajence dozvíte, že: Některé kovy mohou ….......... s kyselinami. 1/ Napiš název kovu reagujícího s kyselinami, který je umístěn v 5.periodě I.B skupiny PSP. 2/ Jakou značku má prvek železo? 3/ Jeden z ušlechtilých kovů je …............. 4/ Napiš značku neušlechtilého kovu, který pomáhá k uvolnění svalů např. při křeči. 5/ Pojmenuj H +. 6/ Skupina v PSP, do které patří např. sodík a drasík jsou alkalické ….. 7/ Značka prvku v Beketovové řadě kovů s největšími oxidačními vlastnostmi. 8/ Kov, který s kyselinami nereaguje.

14 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/

15 1/ S T Ř Í B R O 2/ F E 3/ P L A T I N A 4/ M G 5/ K A T I O N T V O D I K U 6/ K O V Y 7/ N A 8/ Z L A T O

16 POUŽITÉ ZDROJE: ● Obr.1: Beketovova řada kovů. Cs.wikipedia.org [online]. 2012 [cit. 2012-12-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Beketovova_%C5%99ada_kov%C5 %AF http://cs.wikipedia.org/wiki/Beketovova_%C5%99ada_kov%C5 %AF ● Vytěsnění stříbra z roztoku dusičnanu stříbrného mědí. Www.youtube.com [online]. 2012 [cit. 2014-08-01]. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=dKvKPQRVzBg ● Základy chemie 2. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 80-7168-312-4. ● Beketovova řada. Www.youtube.com [online]. 2014 [cit. 2014- 08-01]. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=MPeh6KaS0H4


Stáhnout ppt "Ch_023_Beketovova řada kovů Ch_023_Chemické reakce_Beketovova řada kovů Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google