Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY"— Transkript prezentace:

1 ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/ _NÍZKOTAVITELNÉ KOVY Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Elektrotechnologie Ročník: I. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 Kovy s nízkou teplotou tání:
TEPLOTA TÁNÍ Teplota tání tt je určitá teplota, při níž za daného tlaku přechází látka ze skupenství pevného do kapalného. Kovy s nízkou teplotou tání: Do této skupiny patří: zinek (Zn) kadmium (Cd) rtuť (Hg) galium (Ga) indium (In) cín (Sn) olovo (Pb) bismut (Bi) antimon (Sb) K trvalému vodivému spojení se používají kovové pájky. Pájky mají vždy nižší bod tavení než spojované materiály a musí dobře smáčet povrch pájených dílů, snadno zatékat a vzlínat do mezer spojů.

4 PÁJKY DĚLÍME PODLE BODU TÁNÍ NÁSLEDOVNĚ:
Nízkotající pájky: Jsou to slitiny Pb a Sn, u kterých se další snížení bodu tavení vyvolá přidáním Bi, Cd nebo In. Používají se hlavně na tepelné a tavné pojistky, kovové tmely a kontaktní hmoty. Slouží pro ochranu el. zařízení a součástek. Jejich bod tavení je mezi 20 až 150ºC. Měkké pájky: Měkké pájky mají bod tavení mezi 150 až 500ºC. V elektrotechnice se nejvíce používá pájka 28% PbSn, která taje i tuhne při jediné teplotě (183ºC).

5 PÁJKY DĚLÍME PODLE BODU TÁNÍ NÁSLEDOVNĚ:
Tvrdé pájky: Jedná se o slitiny s teplotou tavení vyšší než 500ºC. Používají se pro spojování vodičů vystavených mechanickému namáhání. Nejčastěji je to měď a její slitiny se Zn (Ms) a Sn, kterými se kromě vodičů měděných nebo ze slitin mědi mohou spojovat také oceli a litiny. Pájky pro ušlechtilé kovy: Velmi rozšířené jsou pájky stříbrné, do kterých patří stříbro a jeho slitiny s Cu, Zn a Sn. Pro pájení ušlechtilých kovů je nutno použít pájek zlatých, jejichž základ tvoří Au, přísadami jsou Ag, Cu, Cd, Zn.

6 DALŠÍ KOVY S NÍZKÝM BODEM TÁNÍ
Zinek je bílý, stříbřitě lesklý kov, na vzduchu se pokrývá šedivou vrstvou uhličitanu zinečnatého ZnCO3, která ho chrání před další oxidací. Používá se jako ochrana proti korozi. Kadmium je lesklý, bílý a měkký kov. Používá se k elektrolytickému kadmiování součástek, zejména ocelových a na výrobu pájek. Rtuť je jediný kov, který je při pokojové teplotě v kapalném skupenství (bod tuhnutí je-38,8oC). Rtuť rozpouští kovy (Zn, Sn, Pb, Cd, Ag, Au, Mg, Cu, Al) a vytváří s nimi slitiny-amalgány.

7 DALŠÍ KOVY S NÍZKÝM BODEM TÁNÍ
Cín je stříbřitě lesklý kov. Je stálý vzhledem ke kyslíku, vlhkosti a kyselinám, proto se využívá k ochraně ocelových a měděných výrobků proti korozi. Často bývá přísadou ve slitinách a tvoří základní složku měkkých pájek. Olovo je velmi měkký šedý kov, dobře tvárný za tepla i za studena. Používá se k výrobě plášťů kabelů jako ochrana před vlhkostí. Tvoří složku slitin s nízkým bodem tání a měkkých pájek. Pohlcuje rentgenové a radioaktivní záření.

8 DALŠÍ KOVY S NÍZKÝM BODEM TÁNÍ
Gallium - vlastnosti: bílý kov, modrošedý nádech, měkký, tažný, lehce tavitelný. Výskyt - pouze ve sloučeninách, zejména se zinkem, hliníkem, olovem a germaniem. Využití: tranzistory, LED diody, lasery, plomby. Indium - vlastnosti: bílý, měkký, tažný a snadno tavitelný kov. Výskyt - příměs v hliníku a zinku. Využití - ochrana ložisek leteckých motorů, zrcadla, tranzistory, LED, LCD - kapalné krystaly, termistory, pájení.

9 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektrických materiálů. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce součástek a komponent pro elektrotechniku. Použité zdroje: IŽO, TEKELY Elektrotechnické materiály pro SOU SNTL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY"

Podobné prezentace


Reklamy Google