Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce Tematická oblast: Základy elektrotechniky Ročník: 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: srpen 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o základních principech elektrotechniky potřebné k snazšímu pochopení fungování složitějších elektrických a elektronických systémů v dnešních motorových vozidlech. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektrotechnika. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na vysvětlení elektromagnetické indukce.

3 Elektrický výkon fyzikální veličina
vyjadřuje práci vykonanou elektrickou energií za jednotku času značka výkonu - P jednotka Watt, značka W jednotka je stejná jako u mechanického výkonu uvádí se u elektrických spotřebičů: žárovky, elektromotory …, ale i zdrojů, generátorů, …

4 Elektromagnetická indukce
Elektromagnetická indukce je fyzikální zákon, který vyslovil v r Michael Faraday. Při změně síly magnetického pole působícího na vodič (cívku) se v něm indukuje = vzniká elektrické napětí. Ve vodiči je indukované napětí malé. Stočením vodiče do cívky se napětí zvětšuje, protože se sčítají napětí jednotlivých závitů cívky. Působením stacionárního magnetického pole na cívku se napětí neindukuje.

5 Elektromagnetická indukce
V cívce se indukuje napětí při: vzájemném pohybu magn. pole a cívky pohybem magn. pole kolem cívky pohybem cívky kolem magn. pole časové změně síly magnetického pole působícího na cívku Časová změna je zesilování nebo zeslabování magnetického pole, nejde o pohyb magnetu.

6 Elektromagnetická indukce
Applety - externí odkazy: Obr. 1.

7 Elektromagnetická indukce
Otáčením vodiče (cívky) v magnetickém poli se mění směr protínání magnetických siločar. Indukované napětí plynule narůstá, klesá na nulu, narůstá napětí opačné polarity a opět klesá na nulu. Otáčením cívky v magnetickém poli vzniká střídavé napětí sinusového průběhu. Obr. 2. Obr. 3.

8 Elektromagnetická indukce
Okamžitá velikost indukovaného napětí

9 ZDROJE GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN JAN, Zdeněk; ŽDÁNSKÝ, Bronislav; KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel. Brno: Avid, spol. s r.o., 2008, ISBN Seznam obrázků AUTOR NEUVEDEN. ani-ind.gif [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. 3-1.gif [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. 3-2.gif [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Zdroje byly vyhledány vyhledávací službou společnosti Českomoravské informační systémy s.r.o., která zaručuje vyhledání zdrojů, u kterých autor souhlasí s volným a bezplatným využitím.


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce"

Podobné prezentace


Reklamy Google