Vlastnosti škrobového sirupu Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Vlastnosti škrobového sirupu Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s vlastnostmi a použití m škrobového sirupu. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Inverzní schopnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_26
Vazkost – schopnost vázat různé látky, výrobky nebudou tvrdé Inverzní schopnost – zabraňuje tvorbě krystalové mřížky sacharózy Malá sladkost – umožňuje zahustit roztoky bez zvýšení sladkosti
Použití škrobového sirupu V cukrářské výrobě ke zlepšení vazkosti a k zabránění vysychání různých náplní (ořechové, oříškové, kokosové, jádrové) K výrobě modelovacích hmot (hmota nepraská a netrhá se) Při výrobě karamelových ozdob K výrobě základní fondánové hmoty
K výrobě košického medu, tureckého medu, sněhového želé, kokosového kmenu K zahuštění ovocných protlaků, šťáv, likérových náplní, likérů
Skladování: Škrobový sirup se dodává v konvích, v sudech, v autocisternách a v železničních cisternách - Skladuje se v čistých, suchých skladech s dobrým větráním při teplotě do 20°C. - Záruční doba je 3 měsíce od vyskladnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.