Organizace veřejné správy blok č. 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Zásady vztahů orgánů Jihomoravského kraje k řízení neškolských příspěvkových organizací Pracovně právní oblast, oblast odměňování, organizační záležitosti.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
POJISTNÝ TRH, ČESKÁ ASOCIACE POJIŠŤOVEN A JINÉ PROFESNÍ ORGANIZACE JUDr. Roman Vybíral
Ing. Ladislav Sýs vedoucí oddělení správy povodí Ministerstvo zemědělství w w w. v o d a. g o v. c z w w w. w a t e r. g o v. c z w w w. v o d a. g o v.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Bezpečnostní systém ČR
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Mgr. Michal Matouš Právnická fakulta Masarykovy univerzity
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
MĚSTSKÁ POLICIE VALAŠSKÉ KLOBOUKY
Mezinárodní právo a jeho vliv
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA blok č
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Pracovnělékařské služby
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Organizace veřejné správy blok č. 1
2. ČNB a její role v platebním styku.
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Správa sociálního zabezpečení
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Klasifikace normativních právních aktů
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Zvláštní odborná způsobilost
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Subjekty správního řízení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Obsah veřejných rozpočtů III
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Aktuálně o stavu příprav na účinnost GDPR
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
České a československé právní dějiny
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obor finančního práva 14. března 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
RIA a důvodová zpráva 31. října 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Subjekty správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
České a československé právní dějiny
Transkript prezentace:

Organizace veřejné správy blok č. 1 PrF MU, říjen 2015 © petr průcha

Osnova výuky v I. bloku 1. Veřejná správa jako organizace (pojem, charakteristika, právní základy) 2. K historii organizace veřejné správy 3. Organizační principy, moc a modely 4. Subjekty a vykonavatelé veřejné správy 4.1 Nezávislí vykonavatelé veřejné správy 4.2 Veřejné sbory a veřejné stráže

Veřejná správa jako organizace (pojem, charakteristika, právní základy) Pojem a místo veřejné správy v systému veřejné moci Veřejná moc Dělba moci Veřejná správa jako výkonná státní moc územní samosprávná moc jiná samosprávná moc Veřejná správa jako součást systému veřejné moci, pozitivní a negativní vymezení

K pojmu organizace Mnohovýznamovost samotného pojmu organizace, v jejímž smyslu můžeme organizaci chápat jednak jako instituci nebo soubor institucí, strukturu, či dokonce systém určitého organizačního uspořádání; mimo to může pojem organizace vyjadřovat označení činnost(i) organizačního charakteru Tzv. formální a tzv. neformální organizace Reorganizace Význam organizačních principů

K historii organizace veřejné správy na našem území od 1.1. 1850 3 země (Čechy, Morava, Slezsko) kraje, okresy, obce po r. 1918 kraje opuštěny (pokusy o župy) od 1.1.1928 (zák.č. 125/1927 Sb.z. a nař.) 2 země (Česká a Moravskoslezská) Praha okresy, obce od 15.3.1938 do 8/9. května 1945 Protektorát Čechy a Morava od 1.1.1949 země zrušeny kraje + Praha, okresy, obce od 11.4.1960 kraje + Praha, okresy, obce

zákon č. 125/1927 Sb.z. a nař., o organisaci politické správy zákon č. 2/1918 Sb., jímž se zřizují nejvyšší Správní úřady ve státě československém zákon č. 125/1927 Sb.z. a nař., o organisaci politické správy ústavní dekret presidenta republiky č. 18/1944 Úředního věstníku československého, o národních výborech a prozatímním Národním shromáždění (vyz vyhláška MV č. 43/1945 Sb.) vl. nařízení č. 4/1945 Sb. , o volbě a pravomoci národních výborů dekret presidenta republiky č. 121/1945 Sb., o územní organizaci správy, vykonávané národními výbory zákon č. 280/1948 Sb., o krajském zřízení na území dnešní ČR – 13 krajů plus Praha ústavní zákon č. 12/1954 Sb., o národních výborech zákon č. 13/1954 Sb., o národních výborech zákon č. 36/1960 Sb., o územním členěním státu na území dnešní ČR – 7 krajů plus Praha zákon č. 65/1960 Sb., o národních výborech zákon č. 69/1967 Sb., o národních výborech

Organizační principy, moc a modely Organizačně technické systémy veřejné správy Systém centralizované, decentralizované, koncentrované a dekoncentrované správy Systém územní a rezortní Systém monokratický a kolegiální Systém volební a jmenovací

Organizační moc Organizační moc – způsobilost vnutit prvkům organizace vůli „organizátora“ externí a interní, širší a užší 8

Organizační modely Vyhraněné modely organizace hierarchický model (absolutizuje princip subordinace), lineární, štábní, lineárně štábní a proti tomu přímá demokracie. Dále lze lišit organizační modely model participační, model konzultativní. 9

. Struktura organizace veřejné správy Ústřední orgány státní správy Územně dekoncentrované (specializované) orgány státní správy Organizace územní veřejné správy s všeobecnou působností Orgány (subjekty) profesní a zájmové samosprávy

Subjekty – nositelé a vykonavatelé veřejné správy subjekty jako nositelé veřejné správy stát veřejnoprávní korporace jiné právnické osoby veřejného práva právnické osoby soukromého práva v zákonem určeném postavení fyzické osoby v zákonem určeném postavení

subjekty jako vykonavatelé veřejné správy . správní orgány (orgány státní správy, orgány samosprávy) správní orgány úředního typu (správní úřady) úřední osoby správní orgány neúředního typu jiní veřejní činitelé, resp. jiní veřejní zaměstnanci ostatní vykonavatelé osoby jednající za právnické osoby a jiné další subjekty veřejného práva se svěřeným výkonem veřejné správy osoby jednající za právnické osoby soukromého práva či fyzické osoby, na něž byl výkon veřejné správy přenesen .

s diferenciací vykonavatelů veřejné správy souvisí i jejich dělení na . s diferenciací vykonavatelů veřejné správy souvisí i jejich dělení na přímé, a nepřímé pravomoc a působnost subjektů, resp. vykonavatelů veřejné správy právní status úředníků veřejné správy

Nezávislí vykonavatelé veřejné správy jedná se vykonavatele, kteří jsou méně či více vyňati z  „řídící“ působnosti vlády patří sem zejména : Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Český statistický úřad Energetický regulační úřad Český telekomunikační úřad Rada pro rozhlasové a televizní vysílání Úřad pro ochranu osobních údajů

Veřejné sbory a veřejné stráže jde o sbory podílející se na výkonu veřejné moci plněním funkcí, pro jejichž zabezpečování byly zřízeny. Převážně se jedná o sbory bezpečnostní patří sem zejména : Policie České republiky Hasičský záchranný sbor Celní správa Vězeňská služba Bezpečnostní informační služba Ozbrojené síly

Veřejné stráže a jejich druhy lesní stráž, zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů vodní stráž, dle zákona č. 130/1974 Sb., dnes zákon č. 254/2001 Sb., o vodách (vodní zákon) stráž výslovně neupravuje myslivecká stráž, zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů rybářská stráž, zákon č. 99/2004 Sb., o rybářství, ve znění pozdějších předpisů. stráž přírody (stráž ochrany přírody), zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů V neúspěšných a vládou nepodpořených poslaneckých návrzích zákona o horské službě v letech 1999 a 2001 bylo navrženo, aby pracovníci horské služby měli status horské stráže.

SHRNUTÍ, ZÁVĚR