Ekoškolka Program Ekoškola nabízí vytvořit

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRATEGIE VIZE Kam chceme dojít? Kde jsme? Co umíme?
Advertisements

Třída RÁKOSNÍČCI ZŠ a MŠ Újezd, p.o.
Spolupráce se Základní školou, Masarykova, Rychnov nad Kněžnou v rámci projektu „Nadané dítě.eu“ v lednu 2010 spolupracovala Pedagogicko-psychologická.
1. konference o bezpečnosti jaderného úložiště. Neovlivní stavba jaderného úložiště prašnost v oblasti? •N•Nijak výrazně. Neočekáváme že to bude problém.
DĚTSKÝ SVĚT LVÍČEK. KDO JSME Dětský svět Lvíček patří k nejmodernějším zábavným parkům v Evropě na ploše 1250 m2. Můžete u nás prožít nezapomenutelný.
DEN ZDRAVÍ Projektového dne se zúčastnilo 75 žáků (100% účast 2. a 8. třída) Konal se
EKOŠKOLA 2013/2014 -TÉMA ODPADY
Jak jsme třídili a jak třídíme odpad Základní škola ve Vejprtech M.Nuslauerová Projekt Rodinné výchovy- Životní prostředí a vliv na naše zdraví Rok 2007/2008.
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Prezentace Neoficiálních Klientských Internetových Stránek Společnosti DUHA.
PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“. Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si,
MŠ Chodovická, Praha 9 třída BROUČEK …pořád se něco děje…
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
Využití znalostí ze zkoušek ECDL v projektovém dnu.
PILOTNÍ PROGRAM EKOŠKOLKY MATEŘSKÁ ŠKOLA E. BENEŠE MARTINA MOKROŠOVÁ.
Program Ekoškola je mezinárodní vzdělávací program, který v České republice organizuje sdružení Tereza. Jeho cílem je, aby žáci zlepšili prostředí ve.
Proč se i já musím přičinit o to, aby Země vzkvétala?
Národní týden manželství „Šťastně až do smrti? Není to jen pohádka? Jak mít vztah, který vydrží...“ únor, 2015.
Naše cesta fyzikou.
Základní škola a Mateřská škola Janovice Školu navštěvuje 196 žáků v deseti třídách Učí na ní šestnáct učitelů I.a II.stupně Dále pak dvě vychovatelky.
Kampaň „Česko mluví o vzdělávání“ aneb o co nám jde Silvie Pýchová, EDUin , Olomouc.
Přijdu, vidím, zamyslím se, pokusím se … environmentální reportáže z Kolína a okolí ENVIRONMENTÁLNÍ PROJEKT naší školy FINANCOVANÝ VE SPOLUPRÁCI S MĚSTEM.
Rodina jako vzor a příklad
Masarykovo gymnázium.
Zdravá škola.
Den Země 2006 Zpráva třídy 6. A, aneb jak jsme Den Země prožili my.
Naše škola se nachází v obci jménem Ludgeřovice.
Vybrali jsme si problém letního kina v Rumburku, protože si myslíme že je ve špatném stavu. (Nepromítá se, rozbité sedačky, atd..)
AUTOEVALUACE ZŠ Olomouc, Mozartova 48
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Ekokodex.
NAŠE ŠKOLA.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště
MAPOVÁNÍ ŠKOLY ŠKOLA PRO DEMOKRACII. PRÁCE S KRITÉRIEMI ♦ s materiálem škola pro demokracii jsme pracovali v měsících únor a březen ♦ do práce byli především.
Košatý strom poznání vyrůstá z aktivity, tvořivosti a spolupráce všech.
ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÁ ŠKOLA CHOTÝŠANY „KAŽDÝ JE JEDINEČNÝ“
Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Příprava dětí na přemístění z DOZP Mgr. Ingrid Hanzlíková, DiS. Praha 31. října 2013.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Národní týden manželství „Manželství je víc než kus papíru“ únor, 2015.
Vzdělávací systém ve Walesu 2-3 ROKY / ČAS MĚDVĚDA 3-7 LET / ÚŽASNÁ LÉTA 7-11 LET / NEJLEPŠÍ PŘÁTELÉ WELŠANÉ SI VYTVOŘILI SVŮJ JEDNOTNÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLY
Mateřská škola, Náchod, Havlíčkova 1848
MEZINÁRODNÍ PROGRAM EKOŠKOLA PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY
Příjemce podpory: TRIALOG
Desatero problémů – „10P“
Reportáže Fotodokumentace
ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA, VZDĚLÁNÍ A OSVĚTA (EVVO)
Žákovský parlament – I. stupeň
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Základní škola Heřmanův Městec
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ZŠ Staré Město.
3 ROKY ZKUŠENOSTÍ NA ŠKOLÁCH
EKOŠKOLA.
ANALÝZA TÉMA: “ODPADY“ ANALÝZA OTÁZKY ANALÝZY KDO ZJIŠŤUJE
My a EKOŠKOLA Motto: „Pokud dokážete ovlivnit vaši školu, dokážete ovlivnit i svět kolem sebe“. Prezentace připravená na zasedání zastupitelstva
Váháte kam po maturitě? Podívejte se na 8 rad, jak si vybrat VŠ!
Váháte kam po maturitě?. Podívejte se na 8 rad, jak si vybrat VŠ!
Transkript prezentace:

Ekoškolka Program Ekoškola nabízí vytvořit příjemnější, demokratičtější a přírodě bližší školu.

O Programu: Program tvoří 7 kroků, které postupně naplňujeme ve vybraných tématech. Metodika 7kroků je jádrem celého programu (Staví na vlastní aktivitě dětí a spolupráci s učiteli, rodiči, vedením školy a provozními zaměstnanci) http://eko-skolky.cz/cz/metodika-7-kroku Jednotlivá témata pomáhají se v Ekoškole zaměřit na to nejpodstatnější.

1. Téma ODPADY Odpad je věc, kterou stvořilo našich deset prstů a těch deset prstů by si s ním mělo také umět poradit.  Paul Connett Toto téma učí děti zacházet s odpady a především s předcházením jeho vzniku

2. Téma JÍDLO Raduji se z toho, že jsem něco nemusel koupit. Petr Ledvina V tomto tématu se zabýváme například zodpovědné spotřebě jídla a zásadám zdravé stravy

3. Téma PROSTŘEDÍ ŠKOLY Zdravá zahrada je otevřená kniha, z které se pořád máme co učit.                                          Helena Vlašínová Toto téma se nezabývá pouze zahradou a jejím okolí, ale i prostředím uvnitř školy (péčí o rostliny, různými přírodními materiály..)

4. Téma VODA Ne všichni a ne všude si jí váží, teprve její velký nedostatek nebo přebytek k ní obrací pozornost veřejnosti.   Peter Swanson Proč je důležité vodou šetřit? Kde se vlastně bere? Jakou vodu můžu pít.. To vše provází děti v tomto tématu o vodě

Jak to začalo u nás: To byl jednou takový krásný den, kdy nám příroda překazila pozorování „naší“ Nutrie. http://eko-skolky.cz/cz/o-programu Do programu jsme se přihlásili a pak to všechno začalo… Vybrali jsme si témata JÍDLO a PROSTŘEDÍ Co je to metodika 7 kroků a co to znamená pro nás?

7 KROKŮ Ekotým Analýza Plán činnosti Sledování a vyhodnocování Environmentální výchova ve výuce Informování a spolupráce Ekokodex

1. Krok EKOTÝM Protože jsme poměrně velká školka, rozhodli jsme se, že vybereme z každé třídy, alespoň dva zástupce, kteří budou informace šířit dál. Schůzky z Ekotýmu jsou pečlivě zapisovány do tabulky, abychom s nimi mohli dále pracovat.

2. Krok Analýza

Výběr otázek a zpracování pomocí smajlíků

3. Krok PLÁN ČINNOSTI Jednotlivé činnosti jsme plánovali na schůzkách Ekotýmu, nejen s dětmi, ale i s rodiči Na složitější akce bylo potřeba domluvit zajištění materiálu

Poté následovaly jednotlivé činnosti s dětmi v oblasti prostředí..

Jednotlivé činnosti s dětmi v tématu Jídlo..

4. Krok SLEDOVÁNÍ A VYHODNOCOVÁNÍ Abychom dokázali pochopit, zda se nám povedlo to co jsme si naplánovali, museli jsme to s dětmi v terénu vyzkoušet.. Smajlíky jsme doplnili tam, kde nám ještě chyběli 

5. Krok ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA VE VÝUCE A tak jsme začali jednotlivá témata více zapojovat do našeho programu a proměňovat je v celoškolkové projekty.. Vaříme a jíme zdravě s Martinem Svatkem

Pečeme cukroví s babičkami Nejsme lakomí, každý z nás to ví, že když právě zima vládne ptáčci hladoví…

6. Krok INFORMOVÁNÍ A SPOLUPRÁCE Ukázali jsme i ostatním rodičům, kteří nejsou v Ekotýmu, co ve školce děláme a o čem pro nás Ekoškolka je..

Pomohli jsme zachránit čápa.. Ať všichni vědí, co umíme.. A co nás baví.. Napsali jsme o tom do novin Pomohli jsme zachránit čápa..

7. Krok EKOKODEX Aby to dobře fungovalo v celé naší velké školce, vytvořili jsme si pravidla, která je potřeba dodržovat..

Konzultační schůzka s koordinátory Ekoškoly: Konzultanti si ověřili, zda víme, co obnáší metodika 7 kroků Poradili, co máme ještě vylepšit Připomněli nám, jak je důležité zapojovat děti do rozhodovacích procesů Podpořili nás, abychom se „Nebáli“  Prohlédli si, co jsme již dokázali

I když jsme se trochu báli… Odhodlali jsme se požádat o audit Bylo potřeba připravit podklady pro konzultanty.. 7 otázek pro žadatele Vyplnit audit na zkoušku Souhlas vedení a koordinátorů školy.

Znáte učitelky  Založili jsme si na to desky   Zde jsme shromažďovali veškeré podklady, které nám ulehčily práci Hodně jsme komunikovali pomocí Ekotýmu s rodiči, provozními zaměstnanci a zástupcem obce

AUDIT – náš velký den Děti byly úžasné – auditory se vším seznámily a pořádně jim všechno vysvětlily 

Slavnostní předání titulu V Senátu

Plavíme se na lodi dál... Zde jsme umístili svou loď s vidinou dalších cílů, kterých bychom rádi dosáhli

Ekoškola Planá nad Lužnicí Jsme pyšní na to, co jsme dokázali