Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Váháte kam po maturitě? Podívejte se na 8 rad, jak si vybrat VŠ!

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Váháte kam po maturitě? Podívejte se na 8 rad, jak si vybrat VŠ!"— Transkript prezentace:

1

2 Váháte kam po maturitě?

3 Podívejte se na 8 rad, jak si vybrat VŠ!

4 1. Neřiďte se okolím​: Neřiďte se podle toho, kam se hlásí většina vašich vrstevníků. Nejděte s davem, jděte pouze svou cestou a nenechejte se do ničeho nutit.

5 2. Dělejte to, co máte rádi​ Pokud máte rádi určitou oblast a vynikáte v ní, zkuste se v ní zdokonalovat. Pokud vás baví umění, dělejte umění, pokud vás baví přírodní vědy, dělejte přírodní vědy a tak podobně.

6 3. Dokážete si to představit?​ Je třeba si říct, zda se danému oboru hodláte věnovat naplno. Přece jen studium je krásná věc, ale je třeba i myslet na život po studiu. Pokud pátráte po škole, zkuste se zaměřit i na to, čím byste mohli být v budoucnu. Jaký je váš cíl, kde byste chtěli začít a kam až byste to chtěl dosáhnout?

7 4. Poraďte se ​ Pokud jste zmatení, zkuste se poradit s blízkými lidmi ve svém okolí či s odborníky, jaký obor je pro vás ten pravý. Nejlépe vás budou znát vaši rodiče, sourozenci či přátelé. Nicméně můžete o pomoc požádat i učitele, kteří znají vaše studijní výsledky a nadání či kariérního poradce.

8 5. Vysoká škola v ČR nebo v zahraničí​ V dnešní době rozsáhlých možností se nemusíte orientovat pouze na vysoké školy v ČR, ale také v zahraničí. Pokud máte rádi jazyky a chtěli byste si své znalosti prohlubovat v zahraničí, máte tu možnosti. Pokud jste opravu výborní studenti, můžete se těšit i na stipendia.

9 6. Veřejné VŠ nebo soukromá VŠ​ Veřejné vysoké školy nejsou jedinou volbou. Pokud veřejné školství nenabízí právě to, co vy hledáte, zkuste pohledat právě v nabídkách soukromých vysokých škol, které se obory mohou lišit od těch veřejných.

10 7. Přijímací řízení​ Pokud máte vybraný obor, kterému byste se chtěli věnovat, ba dokonce i konkrétní vysokou školu, začíná vám teprve ta nejdůležitější cesta a tou je ono samotné přijímací řízení. Informace ohledně přijímacího řízení každého oboru vyvěšují vysoké školy na své webové stránky již na podzim předcházející následujícímu akademickému roku.

11 8. Národní srovnávací zkoušky SCIO​SCIO Pokud jste si vybrali několik oborů a bojíte se, že přijímací zkoušky se vám budou krýt, tak můžete být v klidu, pokud jsou přijímací zkoušky prováděny prostřednictvím Národních srovnávacích zkoušek SCIO. Díky tomu, že tuto formu přijímacích zkoušek využívá velkém množství fakult, je možné se přihlásit například na 5 oborů a jít pouze na 1 test, který se promítne do všech oborů.Národních srovnávacích zkoušek SCIO

12 Celý článek naleznete na: https://odula.eu/10- rad-jak-si-vybrat- vysokou-skolu/

13 Více informací o Scio testech naleznete v učebnici Obecné studijní předpoklady


Stáhnout ppt "Váháte kam po maturitě? Podívejte se na 8 rad, jak si vybrat VŠ!"

Podobné prezentace


Reklamy Google