Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání"— Transkript prezentace:

1 Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání http://support.ebsco.com/training/resources.php

2 Vítejte v turotiálu zaměřeném na seznámení s EBSCO Discovery Service (EDS). EDS představuje vyhledávací rozhraní pro přístup k veškerým tištěným a elektronickým fondům Vaší knihovny/instituce skrze jediný vyhledávací řádek a jednotný seznam výsledků. V tomto tutoriálu se podíváme na to, jak v EDS jedoduše vyhledávat a ukážeme si některé unikátní funkce. Jelikož je EDS při instalaci přizpůsobeno potřebám konkrétní instituce, může se stát, že EDS ve Vaší kniovně se bude mírně lišit.

3 Můžeme začít zcela jednoduchým dotazem, např. Global warming - postačí zadat klíčová slova do vyhledávacího řádku. Po zadání klíčových slov postačí potvrdit tlačítkem Hledání. Algoritmus pro výpočet relevance a množství pokrytých zdrojů včetně detailního bibliografického popisu umožní, abyste v mnoha případech našli relevantní zdroje i při zadání takto jednoduchého dotazu.

4 Nicméně, pokud byste chtěli mít k dispozici více možností, postačí zvolit odkaz pod vyhledávacím řádkem - Možnosti hledání. Pod vyhledávacím řádkem se následně objeví další limitery a expandery, které je možné použít při vyhledávání.

5 Díky možnostem hledání se můžeme například zaměřit jen na lokální zdroje (katalog knihovny), jsou-li integrované. Případně pak lze vybrat rovněž jazyk plného textu dokumentu a mnoho dalších možností. Některé možnosti vyhledávání lze také použít pro filtrování v okně seznamu výsledků. Pokud chcete zaměřit vyhledávání na dostupnost dokumentu ve více lokacích knihovny, stiskněte při označování klávesu CTRL.

6 U některých vyhledávaných dotazů Vám při orientaci v tématu pomohou tzv. Research Starters. Jedná se o akademickou obdobu online encyklopedického slovníku. Je-li dostupné téma v Research Starters, zobrazí se v rámečku hned nad prvními výsledky vyhledávání. Pro zobrazení celého tématu zvolte odkaz Další.

7 V seznamu výsledků je orientace jednoduchá. Více informací o dokumentu získáte kliknutím na název dokumentu nebo na ikonu po pravé straně od názvu. Je-li k dispozici plný text, najdete vždy pod základními informacemi o dokumentu odkaz k němu. Pokud se jedná o záznam z katalogu knihovny, uvidíte buď informaci o aktuální dostupnosti titulu a/nebo možnost prolinkování k záznamu v katalogu.

8 Je několik způsobů, jak upřesnit Vaše vyhledávání. Nejjednodušším je využití limiterů a filtrů po levé straně seznamu výsledků. Zde postačí vybrat, jaký filtr chcete použít. Každý limiter zobrazuje nejčastější počty dokumentů a hodnoty v konkrétním seznamu výsledků. Kliknutím na Zobrazit další zobrazíte až 50 nejčastějši se vyskytujících hodnot v rámci daného dotazu.

9 Při aktivaci limiterů vždy konkrétní vybraná hodnota zobrazí ve vrchní části levého sloupce. Každý z využitých limiterů lze opět odstranit klinutím na symbol. napravo od vybraného limiteru. Plný text, je-li k dispozici, se pak zobrazuje opět vždy pod základními informacemi o dokumentu, a to nehledě na to, z jakého zdroje pochází.

10 Podrobný záznam dokumentu, který lze zobrazit kliknutím na název dokumentu, vypadá následovně. Případné odkazy k plnému textu naleznete po levé straně okna. V případě záznamu z katalogu knihovny zde naleznete prolinkování do katalogu. Je-li k dispozici více kopií stejné knihy, naleznete informaci o tom v tabulce ve spodní části okna. V pravé straně okna se pak nacházejí nástroje pro další zpracování dokumentu, například odeslání e-mailem, trvalý odkaz nebo export do citačního manažeru.

11 Plný text dokumentu, nachází-li se ve formátu PDF na platformě EBSCOhost (nedochází k prolinkování do dalších platforem), vypadá, jak lze vidět na tomto obrázku. V levé straně okna naleznete možnost prokliknutí do dalších článků v rámci tohoto vydání daného časopisu. V pravé části jsou stejné nástroje pro zpracování dokumentu, jako v okně podrobného záznamu.

12 Kdykoliv během vyhledávání můžete zvolit odkaz v pravém horním rohu pro získání více informací o možnostech vyhledávání.

13 Pro více informací navštivte Stránku podpory uživatelů EBSCO Support Site


Stáhnout ppt "Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání"

Podobné prezentace


Reklamy Google