Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství."— Transkript prezentace:

1 Rodičovství

2 ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7C_Vz8_06_ Rodičovství ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/21.3534 PŘEDMĚTVýchova ke zdraví ROČNÍK8. KLÍČOVÁ SLOVA Rodina, plánované rodičovství, antikoncepce, děti. DATUM20.10.2013

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví. Žáci se seznámí s pojmy rodina, plánované rodičovství, antikoncepce.

4 Plánované rodičovství Plánované rodičovství je v civilizovaných zemích světa právem na svobodné a zodpovědné rozhodování se o počtu dětí a časovém odstupu mezi nimi. Díky tomuto právu máme dostatek informací a prostředků, abychom mohli plánovat vlastní potomstvo. Antikoncepce je ochrana před nežádoucím otěhotněním. Je jedním z prostředků k plánovanému rodičovství. Oba partneři by měli přistupovat k sexuálnímu životu zodpovědně a měli by si naplánovat své rodičovství na dobu, kdy na ně budou skutečně připraveni.

5 Plánované rodičovství Předčasné neuvážené zahájení pohlavního života bez použití antikoncepce může přinést partnerům neplánované otěhotnění partnerky a tím i řadu následných problémů – uzavřít svatbu nebo jít na potrat, jak to říci rodičům,…….. Proto by mělo být rozhodnutí o tom, zda mít děti krokem uvážlivým a plánovaným, abychom mohli vytvořit milující a zdravou rodinu. Rodičovství je posláním a uměním, ke kterému potřebujeme nejen talent a dobré znalosti, ale měli bychom být fyzicky a psychicky zralí.

6 Rodina Rodina nejčastěji vzniká z lásky. Její trvání je závislé na tom, jak jsou muž a žena připraveni na společný život a jaké podmínky si sami vytvářejí. Hlavním předpokladem dobrého soužití v rodině je vztah založený na důvěře, přátelství, lásce, úctě a toleranci, schopnosti odpouštět a nalézat kompromis.

7

8

9

10 Rodina Dítě si rodinu nevybírá, rodí se do ní nebo se do ní dostává způsobem, který samo neovlivňuje a nemůže ovlivnit. Prostřednictvím rodiny dítě poznává první lidské vztahy a city i okolní svět. V rodině se děti učí přirozeným vztahům, stává se svědkem radostných situací i neshod a konfliktů.

11 Vývoj rodiny Vývoj rodiny probíhá v určitých cyklech v závislosti na proměnách ve struktuře rodiny. 1. předrodičovská etapa- manželská rodina bez dětí. 2. rodičovská etapa – rodina pečující o jedno nebo více dětí 3. porodičovská etapa – osamostatnění dětí a jejich odchod, vazby na původní rodinu zůstávají

12 Anketa 1.Které chvíle máš ve své rodině nejraději? 2. Jak si doma dáváte najevo, že se máte rádi? 3. Komu z rodiny se svěřuješ a proč? 4. Kdy jsi svou rodinu nejvíce potřeboval(a) a kdy ti nejvíce pomohla?

13 Možné odpovědi Nejraději mám letní večery strávené na chatě, když si povídáme různé historky. Lásku si dáváme najevo porozuměním tomu druhému a ochotou odpouštět. Rodinu potřebuji neustále. Já se svěřuji tátovi, protože je chlap a ten je vždycky v klidu. Svoji rodinu jsem nejvíce potřeboval, když se od nás odstěhoval můj táta, mám ho moc rád. Když jsem byl v nemocnici a měla těžkou nemoc, byla jsem moc ráda, že mám svoji rodinu. Maminka u mne byla od rána do večera. Nejraději mám, když si pomáháme a jsme spolu. Svěřuji se babičce, protože mě líp pochopí a dobře mi poradí.

14

15

16 Děti jsou pokračováním našeho života Všichni rodiče byli kdysi dětmi a většina dětí bude jednou rodiči. Děti jsou pokračováním našeho života a je velice důležité, aby se rodily do láskyplného prostředí, proto je vhodné rodičovství plánovat.

17 Zdroje k textu JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČECILOVÁ, Anna. Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN 978-80-7238-886-8. JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČABALOVÁ, Dagmar a kol. Občanská výchova 8 Rodinná výchova 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2011, ISBN 978-80-7238-317-7. JANOŠKOVÁ, Dagmar; ČABALOVÁ, Dagmar; MARKOVÁ, Hana. Občanská výchova 9 Rodinná výchova 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN 80-7238-528-3.

18 Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. i-creative.cz [online]. [cit. 20.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.i-creative.cz/wp- content/uploads/2012/01/r.jpg Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. i-creative.cz [online]. [cit. 20.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.i-creative.cz/wp- content/uploads/2012/01/baby_04.jpg Obr.č. 3 NEUVEDEN, Neuveden. home.zcu.cz [online]. [cit. 20.10.2013]. Dostupný na WWW: http://home.zcu.cz/~ivapech/obrazky/obr4.jpg Obr.č.4 a 5 JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČECILOVÁ, Anna. Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN 978-80-7238-886-8.


Stáhnout ppt "Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství."

Podobné prezentace


Reklamy Google