Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

My a EKOŠKOLA Motto: „Pokud dokážete ovlivnit vaši školu, dokážete ovlivnit i svět kolem sebe“. Prezentace připravená na zasedání zastupitelstva 10.12.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "My a EKOŠKOLA Motto: „Pokud dokážete ovlivnit vaši školu, dokážete ovlivnit i svět kolem sebe“. Prezentace připravená na zasedání zastupitelstva 10.12."— Transkript prezentace:

1 My a EKOŠKOLA Motto: „Pokud dokážete ovlivnit vaši školu, dokážete ovlivnit i svět kolem sebe“. Prezentace připravená na zasedání zastupitelstva Karolína Hrubá, Alena Kyseláková, Žákyně 9. třídy a členky Ekotýmu

2 Naši bývalí „ekotýmáci“ při návštěvě ekologického centra Sluňákov

3 Seznámení s programem:
Ekoškola je mezinárodní vzdělávací program, v němž se žáci učí o environmentálních tématech a zároveň sami usilují o šetrnější provoz své školy a zlepšení jejího okolí. Úspěšné školy získávají mezinárodní titul Ekoškola. Žáci zakládají  školní  Ekotým, analyzují ekologický stav školy a plánují opatření, která v průběhu školního roku realizují. Průběžně se ve výuce učí o tématech Ekoškoly (odpady, voda, energie, prostředí školy).  Žáci a učitelé spolu aktivně spolupracují a velká část zodpovědnosti je ponechána žákům. Žáci jsou povzbuzováni ve své aktivní roli a jsou vedeni k odpovědnosti za svoje jednání. Postup práce je určen 7 kroky, které školu a její Ekotým provedou celým programem a zaručí naplnění kriterií pro získání mezinárodního ocenění.

4 Průběh programu: Naše škola je do tohoto programu zapojena od školního roku 2011/2012. Již čtvrtým rokem se aktivně podílíme na zlepšování životního prostředí a průběžně jsme plnili stanovené kroky, které byly třeba k získání mezinárodního titulu. Živý vstup ve vysílání Českého rozhlasu

5 Jaké kroky jsme museli splnit k získání titulu Ekoškola
První krok – Sestavení Ekotýmu Druhý krok – Analýza stavu školy Třetí krok – Plán činností Čtvrtý krok – Monitorování a vyhodnocování Pátý krok – Environmentální výchova ve výuce Šestý krok – Informování a spolupráce Sedmý krok – Tvorba ekokodexu

6 Náš školní ekokodex, který vyjadřuje naše ekologické hodnoty a krásně zdobí chodbu školy.
Máme rádi přírodu, proto recyklujeme odpad. Chráníme životní prostředí naší školy. Třídíme odpad ve třídě, na chodbách a doma. Všichni budeme šetřit všemi energiemi. Ekologické problémy nás zajímají, řešíme je.

7 Jedna z prvních schůzek Ekotýmu.
V našem ekotýmu jsou zastoupeny různé zájmové skupiny : žáci 4. – 9. tříd. První úspěchy a radosti z vydařených akcí s námi sdíleli již naši bývalí žáci – Nikola Matoušková, Kateřina Domanská, Michal Lenert, Jakub Klvač, Anna Zmidlochová, Pavlína Vránová, Eliška Bulková, Barbora Novotná, Kryštof Bouda, Vranová Zuzana, Romana Novotná, Kateřina Fečová, Kristýna Kučerová, Monika Dvořáková, Radomír Kouřil, Jakub Porupka, Tomáš Porupka, Daniela Brlíková, Jan Bartošík a řada dalších.

8 Ekotým se zaměřil na dvě oblasti – a to na oblast: ODPADY A PROSTŘEDÍ ŠKOLY. Naším cílem je zlepšit životní prostředí v okolí školy, zaměřit se na třídění odpadů, naučit děti, jak se správně chovat k naší přírodě a naučit se udržovat vše, co jsme společně vytvořili. Nedílnou součástí v „našem“ programu je spolupráce s vedením školy, s pedagogy, se zaměstnanci školy, se školními družinami, školním parlamentem, se Stonožkovým hnutím a s širokou veřejností.

9 Novinkou je zavedení tvůrčích dílen pro děti ze školních družin: Bramboriáda, Výroba dýňových strašidel - „Dýňohraní“, Stavíme domečky pro skřítky,Výroba zimního krmení pro ptáčky, Vyrob si své strašidýlko z Pet-lahve, Tvorba obrázků z pet- víček, Ekohrátky – hrátky v přírodě, Školní dinopark - využití odpadového materiálu při tvořivých činnostech. Tato spolupráce se nám osvědčila a budeme v ní nadále pokračovat a dílničky rozšiřovat.

10 Střípky z našich aktivit
Dýňohraní Střípky z našich aktivit Bramboriáda Stavíme domečky pro skřítky

11 Vyrábíme krmení pro ptáčky
Den stromů Ekologická beseda – „Tonda, obal na cestách“

12 Hrajeme si v přírodě, školní prales je NEJ!
„Vyrob si své strašidýlko“ – práce s odpadovým materiálem Zakopávání pokladu

13 Dinosauři – práce s odpadovým materiálem
Velikonoční tvoření

14 Naše úspěchy Všech 7 kroků se nám podařilo splnit, a proto jsme sebrali odvahu a po dlouhém a pečlivém připravování, jsme v měsíci únoru – roku 2015, odeslali všechny potřebné dokumenty do pražského sdružení Tereza k žádosti o titul a o udělení vlajky a loga Ekoškoly. Na základě auditu, který se na naší škole konal 18. května 2015 jsme získali mezinárodní titul Ekoškola. Získáním tohoto titulu jsme oprávněni užívat vlajku, logo a název Ekoškola platný po dobu dvou let. Byli jsme oceněni za kvalitní práci a nadšení, se kterým jsme se do ní se všemi žáky pustili.

15 My dvě, a náš spolužák, Štěpán Vozihnoj jsme tento titul, logo a vlajku Ekoškoly slavnostně převzali v Senátu České republiky.

16 V Senátu ČR

17 Naše ocenění potěšilo paní starostku Ivanu Dvořákovou, která nás 12
Naše ocenění potěšilo paní starostku Ivanu Dvořákovou, která nás 12. října pozvala na městský úřad, kde se v příjemné atmosféře rozvinula beseda, ve které jsme paní starostce přiblížili náročnou cestu, která byla završena získáním onoho vysněného titulu, za kterým je pilné a svědomité plnění stanoveného programu, kvalitní práce a nadšení nás VŠECH.

18 Chraňme naši krásnou zem, dopřejme jí zdravý den.
Neplýtvejme vzácným darem, bez vody zem bude ladem! Podívej se na školáka, přestávka ho jasně láká, odpady on roztřídí a potom jde do třídy. Elektřina – to je věda! Neplýtvejte, běda běda! Naše vzorné dětičky chtějí život celičký prožít hlavně v čistotě, ve zdraví a jistotě, že ta naše krásná zem bude dlouho sloužit všem … Literární práce žáků 7. A s paní učitelkou L. Literovou

19 Děkujeme za pozornost !!! Za všechny členy z Ekotýmu, Karolína a Alena
Věříme, že těchto aktivit bude přibývat a že se budeme moci všichni společně podílet na zlepšování našeho životního prostředí a blízkého okolí. Děkujeme za pozornost !!! Za všechny členy z Ekotýmu, Karolína a Alena


Stáhnout ppt "My a EKOŠKOLA Motto: „Pokud dokážete ovlivnit vaši školu, dokážete ovlivnit i svět kolem sebe“. Prezentace připravená na zasedání zastupitelstva 10.12."

Podobné prezentace


Reklamy Google