Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MEZINÁRODNÍ PROGRAM EKOŠKOLA PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MEZINÁRODNÍ PROGRAM EKOŠKOLA PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY"— Transkript prezentace:

1 MEZINÁRODNÍ PROGRAM EKOŠKOLA PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY

2

3 vytvářeli ze školky demokratičtější a přírodě bližší místo k životu.
Cílem programu Ekoškola je, aby děti, učitelé, rodiče a další dospělí společně vytvářeli ze školky demokratičtější a přírodě bližší místo k životu.

4 Mezinárodní program, probíhá v 58 zemích světa, v ČR zapojeno 380 škol;
Provází jej unikátní metodika 7 kroků; Umožňuje aktivní participaci dětí ve školce; Klade se důraz na proces práce skrze děti a dospělé než samotné eko-výsledky; Úspěšné školy mohou získat mezinárodní titul Ekoškola.

5 PROGRAM EKOŠKOLA …

6 … je určen pro všechny typy MŠ bez ohledu na jejich umístění a velikost
… je dlouhodobý a může se stát významnou profilací (nasměrováním, zaměřením) školy … vede k ekologizaci provozu školy prostřednictvím všech zúčastněných (dětí, pedagogů, rodičů, provozních zaměstnanců, zřizovatele)

7 … pracuje ve čtyřech tématech, v kterých zlepšuje svůj ekoprovoz (jídlo, odpady, voda, prostředí školy) … učí principům smysluplného plánování, realizace a vyhodnocování plnění plánu … učí děti zkoumat své prostředí a hledat řešení nalezených problémů

8 … je mezinárodní, oslovuje školy z celého světa a má dvacetiletou tradici
… může vést k získání mezinárodního titulu Ekoškola a zelené vlajky … je uznáván na úrovni nejvyšších mezinárodních odborných organizací a obdržel doporučení OSN (UNEP)

9 … je založen na mezinárodní metodice, jejíž naplnění určuje i kvalitu programu
… má metodiku 7 kroků, které mají přesně určený sled … nikdy nekončí, pouze se opakují cykly

10 … není souhrnem nejrůznějších aktivit a her k environmentální výchově na škole
… nenaplňuje každá školka, která se aktivně zabývá ekologií skrze různé aktivity … není krátkodobý a zaměřený na výuku ekologie … nepomáhá pedagogům naplňovat všechny cíle z RVP PV

11 … není určený pro zřizovatele k zlepšení ekologických podmínek školy
… nemá libovolná ekologická témata globálního rozměru … neslouží k získávání financí na ekologické aktivity

12 … nemusí nezbytně zapojit rodiče, všechny děti a celý pedagogický sbor
… není pilířem environmentální výchovy ministerstva životního prostředí ČR … není projekt

13 … není skvělou soutěží mezi školami
… nekončí získáním mezinárodního titulu a zelené vlajky … není projekt

14 … je náročný … je v pohodě

15 Dvě roviny programu Ekoškola
Ekologická Zlepšování životního prostředí, snižování ekologického dopadu školy. Participativní Rozšiřování a podpora spolupráce na škole. Předávání zodpovědnosti a pěstování důvěry.

16 EMANCIPAČNÍ PŘÍSTUP K DĚTEM
EKOŠKOLA PODPORUJE EMANCIPAČNÍ PŘÍSTUP K DĚTEM Pedagogové a děti jsou partnery v rozhodování a plánování. Výsledkem je efektivní osvojení si návyků šetrného chování, rozvoj a zaujetí dětí pro přírodu a posílení akčních kompetencí v její ochraně a souvisejícím environmentálním vědomí.

17 Metodika 7 kroků

18 ZALOŽENÍ EKOTÝMU Ekotým je tým dětí a dospělých, kteří realizují program Ekoškola. Jeho členy jsou děti z různých tříd a různého věku, učitelé, rodiče, provozní pracovníci mateřské školy, případně zástupci veřejnosti.

19

20 ANALÝZA ŠKOLY Do Analýzy se zapojují děti, rodiče i provozní zaměstnanci školy. Výstupem je seznam silných a slabých stránek, které slouží jako základní podklad pro realizaci třetího kroku – Plánu činností.

21

22 PLÁN ČINNOSTÍ Na základě stanovení silných a slabých stránek v Analýze sestaví dospělí z Ekotýmu cíle. Děti naplánují konkrétní úkoly, které povedou k dosažení cílů. Každý úkol má určenou zodpovědnou osobu a termín splnění.

23

24 SLEDOVÁNÍ A VYHODNOCOVÁNÍ PLÁNU
Děti a dospělí průběžně sledují, jak jsou naplňovány jednotlivé cíle a úkoly. Děti se učí posuzovat výsledky své činnosti, pozorovat pokroky, hodnotit úspěchy a zjišťovat příčiny neúspěchů.

25

26 ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA VE VÝUCE
Environmentální výchova ve výuce je určena všem dětem ve školce. Děti se seznámí s tématy (jídlo, odpady, voda, prostředí školy), kterými se pak dále budou zabývat v Analýze, Plánu činností a dalších krocích.

27

28 INFORMOVÁNÍ A SPOLUPRÁCE
Ekotým neustále informuje o činnosti v programu Ekoškola uvnitř mateřské školy i navenek. Součástí spolupráce jsou akce s rodiči a širší veřejností, které podporují komunitního ducha mateřské školy.

29

30 VYTVOŘENÍ EKOKODEXU Ekokodex je společným souborem hodnot či pravidel a zároveň návodem pro celou mateřskou školu, jak se ohleduplně chovat k životnímu prostředí.

31

32 Metodika 7 kroků

33 Co získají mateřské školy v Ekoškole

34 Podporu učitelů

35 Co nabízí program učitelům?
Příručka, Příklady dobré praxe a další tištěné a online materiály Semináře a intenzivní školení akreditované MŠMT Kontakt, sdílení zkušeností a podpora kolegů z ostatních škol Osobní, telefonické a ové konzultace Audit školy a zpětná vazba pomocí předem známých krtiterií Ocenění jejich práce, protože oni jsou odborníci na jejich školu Podpora učitelů

36 Možnost získání financí na projekty

37

38 Mezinárodní titul a zelenou vlajku

39

40 Prestiž

41

42 Školu, děti a dospělé, kteří jsou šetrní k životnímu prostředí

43

44 Děkuji za pozornost www. ekoskola. cz jan. smrcka@terezanet. cz Pozn
Děkuji za pozornost Pozn.: Fotografie použité v prezentaci jsou z archivu programu Ekoškola Sdružení TEREZA.


Stáhnout ppt "MEZINÁRODNÍ PROGRAM EKOŠKOLA PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY"

Podobné prezentace


Reklamy Google