Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště 15.11. 2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště 15.11. 2013."— Transkript prezentace:

1 1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště 15.11. 2013

2 Markéta Bonková Naty Hlásna Marťa Ličková Iza Smyčková Verča Ondračková Terka Hrabcová Market Liberdová

3 Program EKOŠKOLA Program Ekoškola je uznáván na úrovni nejvyšších mezinárodních organizací a obdržel doporučení OSN. Účastní se ho přes 44 500 škol z 55 zemí světa Žáci se učí a zároveň motivují k aktivnímu zapojování do života školy, zlepšuje se týmová spolupráci žáků a pedagogů Žáci porozumí tomu, jak jejich činnost ve škole (např. zacházení s vodou, energií, odpady..) ovlivňuje přirozené procesy v životním prostředí Úspora financí za energii, vodu a odpady, zlepšení prostředí své školy Příležitost získat dodatečné finance na realizaci školních projektů

4 Škola získá kvalitní výukové materiály pro výuku ekologické výchovy Získáním mezinárodního titulu Ekoškola, publicitou v médiích a viditelnými aktivitami se naše škola zviditelní na veřejnosti

5

6 Hlavní temata EKOŠKOLY aneb dlouhodobé cíle Energie - žáci zjišťují spotřebu tepelné i elektrické energie ve škole, vytváří cedulky k vypínačům, učí se správně větrat a "tlačí" školu k nákupu energeticky úsporných spotřebičů. Odpady - v tématu odpady žáci zjišťují jak se na škole třídí, pořádají osvětové kampaně a často vytváří a vyvěšují grafické průvodce ke košům na tříděný odpad ve škole.

7 Prostředí školy - zlepšování vnitřního i vnějšího prostředí školy provádí žáci různými způsoby. Jedním z nich je například výzdoba školních chodeb vlastními návrhy, zvýšení počtu kytek ve škole, vytváření odpočinkových místností a venkovních učeben včetně pocitových chodníků atd. Voda - v tématu voda žáci vytváří cedulky upozorňující na šetření vodou z kohoutků či správné splachování na toaletách. Sledují jaké čistící prostředky se využívají v rámci školy a hledají řešení, jak to zlepšit.

8 Rozšířená temata Doprava - žáci pořádají osvětové kampaně za využívání veřejné hromadné dopravy či pořádají cyklistické dny. Pomocí hlukoměrů půjčených od Sdružení TEREZA měří množství hluku, které způsobují automobily v okolí školy a výsledky pak často prezentují i představitelům města. Šetrný spotřebitel - toto téma žáky vede k přemýšlení o tom, co a kde nakupují. Jaké jsou vazby mezi zbožím z obchodů a poškozování životního prostředí. Žáci dělají různé projekty a osvětové kampaně, které často přenášejí i domů. Klimatické změny - žáci sledují vliv školy a i svého města na mikroklima svého kraje. Zjišťují, jakým způsobem probíhají klimatické procesy a co vše je ovlivňuje. Biodiverzita - žáci zaměřují na sledování geneticky modifikovaných organismů a jejich vlivu na životní prostředí, zjišťují rozdíl mezi přírodní a uměle vytvořenou zahradou, staví hmyzí hotely na školních zahradách a mnoho dalšího.

9 Jak se cíle EKOŠKOLY plní? Tématům Ekoškoly se školy věnují ve výuce, v rámci projektových dnů a týdnů nebo tematických dnů. Školy připravují v rámci těchto témat výukové programy pro mladší žáky či pořádají osvětové akce pro veřejnost. K seznámení žáků s tématy může škola využít pracovní listy Ekoškoly. U každého tématu může škola realizovat množství praktických činností ve škole či v jejím okolí. Nemusí se vždy jednat o finančně náročné opatření, stačí začít něčím malým, například zavírat kohoutek s vodou či zbytečně nesvítit.

10 Sledujte www.ekoskola.cz www.facebook.com/ekotymzssedliste


Stáhnout ppt "1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště 15.11. 2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google