Závazkové právo obecná část

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Pracovní právo. Pohovor
OBCHODNÍ PRÁVO II JUDR. MGR. BARBORA VLACHOVÁ
Pracovní právo Pracovní právo je souhrnem právních norem upravujících pracovněprávní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, podmínky vzniku, trvání.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Smlouvy Podepisoval jsi někdy nějakou smlouvu?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ ZÁVAZKOVÉ PRÁVO – ZMĚNA ZÁVAZKŮ Katedra práva.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM Právní úprava podle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů doc. JUDr. Ludmila Lochmanová,
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Ekonomika Operativní a zpětný leasing 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_02.
Zajištění závazků 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Přestupky – zákonná právní úprava  Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů  I. část.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_12.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Personální politika a pracovní právo ve zdravotnictví
Dohoda o náhradě škody.
Rodinné právo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pracovně právní vztahy
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Pojem přeměna obchodní společnosti
Obchodní závazky: podstata, vznik a zajištění – vybraná témata.
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Základy pracovněprávních vztahů v podniku pro SPI
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Manželství v MPS Mgr. Jana Turoňová.
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Občanské soudní řízení I.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Monika Příkazská Základy obchodního práva
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Rodinné právo.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Katedra finančního práva a národního hospodářství
RIZIKO.
Obligace Obecná část Mgr. Ivana Stará.
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Právo sociálního zabezpečení
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti  
Odpovědnost.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
RIZIKO.
Rodinné právo – vybrané otázky
Mgr. Jan Siostrzonek Závazkové vztahy Mgr. Jan Siostrzonek
Právo sociálního zabezpečení
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Občanské právo hmotné II
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.
Transkript prezentace:

Závazkové právo obecná část Mgr. Miroslav Frýdek ©

Pojem a podstata závazkového práva Inst. 3, 13 pr. Obligatio est iuris vinculum, quo necessitate adstringimur alicuis solvendae rei secundum nostrae civitatis iura. Obligace je právní pouto, které nás svou nevyhnutelností nutí k tomu, bychom někomu něco plnili podle práva naší obce

ERGO Obligace je právní vztah mezi dvěma stranami, na jehož základě je dlužník z určitého právního důvodu (kontrakt, delikt) povinný něco plnit věřiteli a je zodpovědný za nesplnění své povinnosti. Věřitel má pak právo na dlužníkovo plnění a má nárok přinutit dlužníka k plnění osobní žalobou a na základě kondemnačního rozsudku exekuovat dlužníka (osobu, jeho majetek).

Závazkověprávní vztah je vztahem mezi dvěma stranami (inter partes). Věřitel – creditor – mu náleží pohledávka a nárok. Dlužník – debitor – mu patří dluh a zodpovědnost.

Druhy závazků civilní praetorské vznikly podle ius civile vznikly podle ius honorariae chráněné civilními chráněné praetorskými žalobami žalobami pojmenované kontrakty pacta praetoria civilní delikty praetorské delikty

Druhy závazků podle důvodu vzniku – klasické právo Obligationes ex contractu – obligace ze smluv Obligationes ex delicto – obligace z deliktu

Druhy závazků podle důvodu vzniku – poklasické právo Obligationes ex contractu Obligationes ex delicto Obligationes causarum figurae – obligace z rozličných důvodů

Druhy závazků podle důvodu vzniku – justiniánské právo Obligationes ex contractu Obligationes ex delicto Obligationes quasi ex contractu – závazek z kvazikontraktu Obligationes quasi ex delicto - závazek z kvazideliktu

Předmět obligace s generickým plněním (druhově určená) se speciálním plněním (Periklova socha) dělitelné (jde-li předmět plnění rozdělit) nedělitelné s určitým plněním (certum) s neurčitým plněním (incertum) s jedním plněním (alternativa facultas) alternativní (to nebo ono)

Obsah obligace Plnění musí být objektivně možné – nemožné nemůže být předmětem závazku. Druhy nemožnosti: Objektivní – plnění je nemožné pro každého (modré z nebe) Fyzická – nemožnost spočívá na faktických okolnostech nebo přírodních zákonech (pozemek na měsíci, kůň, který uhynul)) Právní – res extra commercium, Stichus není otrok, ale svobodný člověk Počáteční – plnění je nemožné již v okamžiku vzniku právního vztahu Dodatečná – nemožnost vznikla až po vzniku závazku Subjektivní – plnění je nemožné jen pro dlužníka Platí zásada, že genericky určené plnění nezaniká

Plnění nesmí být proti dobrým mravům a proti zákonům – každé plnění nesmí být contra leges et contra bonos mores; drogy… Příklad: Stipulace uzavřená takovým způsobem „Slibuješ mi, když mne neustanovíš jako dědice, dát tolik a tolik?“, je neplatná, protože takováto stipulace je proti dobrým mravům.

Plnění musí být ocenitelné v penězích – to vyplývá ze zásady pekuniární kondemnace – ochrana především majetkových zájmů jednotlivců. Plnění musí být určité – úplná neurčitost = neplatnost obligace; částečná neurčitost je dovolena – od začátku vztahu nemusí být přesně určené, ale musí být vymezené takovými znaky, které v budoucnu věřitel, dlužník nebo třetí osoba zpřesní.

Plnění musí být ve prospěch jednajícího – nebylo dovoleno kontrahovat pro třetího, šlo by o porušení zásady alteri stipulari nemo potest – nikdo si nemůže dát něco slíbit pro třetího Zákaz smlouvy v prospěch třetích se odůvodňuje přísně personálním charakterem římského závazku. Uznávali se jen tzv. nepravé smlouvy v prospěch třetích, kdy se má smlouva týkat třetího, ale ten nezískal pohledávku a žalobní nárok a jedna z konajících stran má zájem na plnění v prospěch třetího.

Předmět obligace dare (dát) facere (konat, činit) praestere (poskytovat) oportere (být povinen podle ius civile) náhrada škody damnum emergens (majetková újma, která nastala) lucrum cessans (ztráta v důsledku škody – ušlý zisk)

Rozdělení obligací Jednostranné Dvoustranné Formální Neformální Kauzální Abstraktní Onerozní Lukrativní Mortis causa Inter vivos Majetkové Osobní

Vznik závazku Omnis enmim obligatio aut ex contractu aut ex delicto nascitur - Každá obligace vzniká buďto ze smlouvy nebo z deliktu Vznik obligace je tedy vázán na právní nebo protiprávní úkon – jednání.

Zánik závazku Závazek zaniká zánikem pohledávky, čímž zanikne obsah závazkověprávního vztahu, to však může být: S uspokojením věřitele Bez uspokojení věřitele

Způsoby zániku závazku - podle ius civile Solutio – splnění Odpuštění dluhu Novatio – novace (obnova závazku) Odpadnutí subjektu vztahu Splynutím subjektů Dodatečná nemožnost plnění Promlčení Osvobozující rozsudek Navrácení v předešlý vztah (restitutio in integrum)

Způsoby zániku závazku - podle ius civile Compensatio – započtení Odpuštění dluhu Novace

Solutio - splnění Splnění je způsob zániku závazku, kdy dlužník splní celé plnění dlužníkovi, aby nastalo splněné musí být plněno: Dlužníkem (kdo) Věřiteli (komu) Dohodnuté plnění (co) V čase plnění (kdy) Na dohodnutém místě (kde)

Odpuštění dluhu – je dvoustranný právní úkon, kterým věřitelem vyhlašuje osvobození dlužníka od závazku bez materiálního splnění – uspokojení. Novace – obnova závazku – je způsob zániku závazku přeměnou existujícího závazku na nový závazek tak, že z vůle kontrahentů zanikne původní pohledávka a na její místo nastupuje nová, která ve vztahu k původní obsahuje něco nové. Podmínky: Existence původní pohledávky Aliquid novi – něco nového Animus novandi – novační úmysl konrahentů

Odpadnutí subjektu vztahu – je způsob zániku závazku v důsledku fyzické nebo právní smrti věřitele nebo dlužníka (zloděj, fotograf Jan Saudek…) Dodatečná nemožnost plnění – k zániku závazku tímto způsobem dojde v případě, že předmětem závazku je individuálně určená věc (species)

Compensatio – započtení – zánik závazku podle ius honorarium; započtení je zrušení pohledávky vzájemným odečtením od protipohledávky. Podmínky započtení: Vzájemnost – jen pohledávky mezi dlužníkem a věřitelem Platnost – musí v okamžiku započtení existovat Splatnost – v okamžiku započtení musí být obě pohledávky splatné

Děkuji za Vám za pozornost