Rok v jeho proměnách a slavnostech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROK Rok, to je koloběh událostí, které se opakují
Advertisements

ADVENT.
Liturgický rok.
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vypracoval: Michal Klaus
Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ROČNÍ OBDOBÍ.
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Oprava chybné prezentace
Ruské Vánoce.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
DEN a NOC.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_41_Vánoce AUTOR: Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM: 1., 2. 1.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce - historie.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Romana Martináková VÁNOCE Štědrý večer 24.prosince.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3_09_ Kalendář Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Divadelní scéna Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
Rok v jeho proměnách a slavnostech. Velikonoce – zvyky a tradice Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 26  Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_09_ Leden Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
František Ladislav Čelakovský
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Dějepis 6. třídy Datování v dějepise.
3. Fáze Národního obrození
Lidová kultura Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sv. Markéta, Magdaléna, Anna
Velikonoce VY_32_INOVACE_1B_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PŘEDVÁNOČNĺ NÁLADA ADVENT :28:39.
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
2. Fáze Národního obrození
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Rok v jeho proměnách a slavnostech Advent

Advent Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 48 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření: 4. 12. 2012

Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Cíl: Žáci by měli porozumět novým pojmům, seznámit se se zvyky a tradicemi. Klíčová slova: tradice, zvyky, adventní kalendář, adventní věnec.

Charakteristika období Slovo „advent“ pochází z latinského slova „adventus“ = „příchod“. Věřící lid se v tomto čase připravoval a očekával příchod (narození) Spasitele (Krista, Mesiáše)- zbožné rozjímání, dodržování půstu. Podstata adventu vychází z křesťanské filosofie. Adventní období vrcholí 24. prosince na Štědrý den, kdy se narodil Ježíš.

Charakteristika období Adventní období trvá 4 týdny – počet dní je pohyblivý (nejméně 22 dní a nejvíce 28 dní), protože začíná nedělí, která je nejblíže svátku svatého Ondřeje. Poslední adventní neděle (4.) připadá vždy na neděli před 25. prosincem. Štědrý večer je považován za předvečer hlavního vánočního svátku = 25. prosinec – Boží hod. I když to bylo období intenzivního duchovního života, konaly se i různé zábavy (spojitost s životy významných světců; viz. předešlé prezentace).

Adventní kalendář Měřítkem adventu jsou čtyři adventní neděle: První = železná Druhá = bronzová Třetí = stříbrná Čtvrtá = zlatá (nejblíže ke Štědrému dni) Adventní kalendář = předmět, který má dětem hravou formou přiblížit představu o čase. Společným znakem je 24 dílků, z nichž každý symbolizuje jeden den od 1. prosince. Různými způsoby (odkrývání, obracení, odstřižení, ujídání) děti tyto dílky „likvidují“ – mají představu o tom, „kdy už přijde Ježíšek“.

Adventní kalendář

Adventní věnec Věnec = symbol vítězství, královské důstojnosti. Adventní věnec = hold tomu, kdo je očekáván a přichází jako vítěz – Ježíš Kristus. Kruhová podoba věnce symbolizuje věčnost. Tento zvyk je starý zhruba 150 let. Základním prvkem tradičního adventního věnce jsou 4 svíčky = 4 adventní neděle, které se postupně zapalují (na zlatou neděli svítí všechny čtyři). Barva adventu je fialová (podle církve); v současnosti se ale používají různé barvy.

Adventní věnec

Opakování: Co znamená slovo „advent“? Kdy začíná adventní období? Který den je považován za hlavní vánoční svátek? K čemu slouží adventní kalendář? Co symbolizuje adventní věnec a jaké je barva adventu?

Řešení: „Advent“ = „příchod“ – doba očekávání příchodu Spasitele (Krista). Začíná v neděli, která je nejblíže svátku svatého Ondřeje. 25. prosinec = Boží hod Hravou formou dětem oznamuje příchod Ježíška. Věnec je holdem příchodu Krista, věčnost; barva adventu je fialová.

Zdroje: Výchova k občanství: učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. 3. vyd. Brno: Nová škola, 2012. ISBN 978-80-7289-367-6. Občanská výchova: učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň: Fraus, 2009. ISBN 978-80-7238-886-8. ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2009. ISBN 978-80-7346-096-9. VELEBNÁ, Eva a Karel MAJER. Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. 1. vyd. Praha: Albra, 1996. ISBN 250-030.

Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy. Zdroje obrázků: Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy.