Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

František Ladislav Čelakovský

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "František Ladislav Čelakovský"— Transkript prezentace:

1 František Ladislav Čelakovský
Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 24 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 8. třída Datum ověření:

2 František Ladislav Čelakovský

3 Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Klíčová slova: ohlasová poezie, lidová slovesnost, Pražské noviny, kritik, redaktor, vychovatel.

4 František Ladislav Čelakovský
Český básník, kritik a překladatel. Narodil se 7. března ve Strakonicích. Zemřel 5. srpna 1852 v Praze.

5 Obrázek č. 1

6 Životopis - studium: F. L. Čelakovský byl synem strakonického tesaře a na studia šel hlavně proto, že si otec přál, aby se stal knězem. Studoval na gymnázium v Českých Budějovicích a v Písku. Po jeho absolvování studoval filosofii v Praze, pro finanční problémy byl nucen přestoupit na lyceum v Českých Budějovicích odkud byl vyloučen (za četbu Husových děl, zakázaná Postila). Pokračoval pak ve studiu v Linci a v Praze. Již jako student se věnoval studiu slovanské lidové slovesnosti a slovanských a českých písní a přísloví.

7 Životopis: Živil se jako vychovatel a od roku 1834 jako redaktor Pražských novin. V roce 1835 byl jmenován suplujícím profesorem češtiny na pražské univerzitě. Vyhlídky na šťastnou budoucnost si sám zkazil, protože noviny otiskly kritiku ruského cara jako utlačovatele Poláků. Následovalo těžké období, které skončilo až nabídkou profesorského místa na katedře slavistiky v polské Vratislavy. V pozdějších letech se z milovníka života stával pedantský a rozmrzelý profesor.

8 Obrázek č. 2 – Socha F. L. Čelakovského ve Strakonicích

9 Zajímavosti: V mimořádných případech používal pseudonym: Marcián Hromotluk. Byl dvakrát ženatý, druhou manželkou se stala Bohuslava Rajská. Měl tři děti: Ladislav Josef Čelakovský Jaromír Čelakovský Marie Čelakovská

10 Dílo: Mudrosloví národu slovanského v příslovích (1852)
lidová slovesnost; slovanské a české písně a přísloví. Slovanské národní písně (1822 – 1827) sborník lidové poezie. Ohlas písní ruských (1829) – básně o ruských bohatýrech, námětem jsou ruské středověké zpěvy (byliny). Ohlas písní českých (1839) – je lyričtější, hravější; sbírka vyjadřuje ráz českého lidového života, obraz venkovského lidu. Růže stolistá (1840) – sbírka milostné poezie. Padesátka z mé tobolky – satirická poezie, sbírka epigramů, nesměla vyjít tiskem.

11 Obrázek č. 3 Obrázek č. 4

12 Opakování: Jaký pseudonym F. L. Čelakovský používal?
Čím měl být dle přání otce a jaký obor si nakonec raději zvolil? Vyjmenujte díla F. L. Čelakovského? V redakci kterých novin F. L. Čelakovský působil?

13 Řešení: Marcián Hromotluk
Měl být knězem, ale raději se věnoval slovanské lidové slovesnosti. Mudrosloví národu slovanského v příslovích, Ohlas písní ruských, Ohlas písní českých, Růže stolistá, atd. Pražské noviny.

14 Zdroje: Literární výchova pro 2. stupeň základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, ISBN VOLHEJNOVÁ, Veronika. Čeští spisovatelé. 3. vyd. Praha: Fragment, Odkaz. ISBN SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. 2. vyd. Praha: Fragment, ISBN LNĚNIČKOVÁ, Jitka. České země v době obrození. 1. vyd. Praha: Albatros, ISBN

15 Zdroje obrázků: (Obrázek č. 1 – ) (Obrázek č. 2 – )

16 Zdroje obrázků: (obrázek č. 3 – ) (Obrázek č. 4 – )


Stáhnout ppt "František Ladislav Čelakovský"

Podobné prezentace


Reklamy Google