Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická."— Transkript prezentace:

1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická oblast:Český jazyk pro střední školy Ročník:2 Datum dokončení:15.3.2013 Anotace:Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s životem Karla Havlíčka Borovského Jméno autora:Mgr. Erika Minaříková

2 Karel Havlíček Borovský

3 Život 31.10.1821 Borová u Přibyslavi-29.7.1856 Praha Vlastním jménem Karel Havlíček, přídomek „Borovský“ je odvozen od místa jeho narození Vystudoval gymnázium v Německém (dnešním Havlíčkově) Brodě a později se věnoval studiu bohosloví. Chtěl se stát knězem, jelikož v tomto poslání viděl největší možnost působení na lidi. Způsob života v semináři a protičeský postoj ředitele způsobil odpor Havlíčka proti církvi. Nakonec byl za kritiku protinárodní výchovy kněží ze semináře vyloučen a stal se až do své smrti kritikem římskokatolické církve.

4 Na doporučení přítele J. V. Šafaříka odešel jako vychovatel do Ruska. Havlíček odjížděl jako uvědomělý vlastenec a přesvědčený stoupenec slovanské vzájemnosti. V Rusku hledal posilu pro národní boj. Dokonale však poznal tehdejší ruské poměry (tvrdou carskou vládu, zbídačený lid) a zjistil, že myšlenka slovanské vzájemnosti je nemožná. Poznal, že carský absolutismus a absolutismus rakouský je stejně nepřátelský lidu i svobodě národa. Po návratu se na doporučení Františka Palackého stal redaktorem Pražských novin a jejich beletristické přílohy Česka včela.

5 Uvolnění tisku po Metternichově pádu umožnilo Havlíčkovi založit významné politické periodikum Národní noviny. Po zastavení činnosti Národních novin (kvůli kritice oktrojované ústavy) se Havlíček odstěhoval do Kutné Hory a začal vydávat časopis Slovan, V Kutné hoře byl však sledován tajnou policií, nakonec sám časopis zastavil a přestěhoval se do Německého Brodu. Byl obžalován za pobuřování. Když rakouská vláda viděla, že po dobrém s výbojným Havlíčkem nic nesvede, rozhodla se umlčet ho násilím.

6 Brixen V prosinci roku 1851 byl Karel Havlíček Borovský násilně odvezen do vyhnanství Tyrol. Zde napsal tři své nejslavnější básně: Křest sv. Vladimíra, Tyrolské elegie a Král Lávra. Domů se vrátil po čtyřech letech s podlomeným zdravím. Roku 1856 zemřel na souchotiny.

7 Pohřeb Pohřeb Havlíčka Borovského se stal státní manifestací českého lidu. Božena Němcová na jeho rakev položila trnovou korunu, kterou vyjádřila poctu národnímu mučedníkovi a němý protest proti násilí vídeňské vlády.

8 Odkazy VILÍMEK, Jan. Wikipedia.cz [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_- _Karel_Havl%C3%AD%C4%8Dek_Borovsk%C3%BD.jpg


Stáhnout ppt "Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická."

Podobné prezentace


Reklamy Google