Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr."— Transkript prezentace:

1 číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr. Lenka Jelínková Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Předmět:Český jazyk a literatura Ročník:9. ročník Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

2 Metodický list - anotace: Cílem prezentace je podat souvislý přehled o Karlu Havlíčku Borovském, jeho životě a díle, nejvýznamnějšího představitele českého realismu a zakladatele české žurnalistiky, jenž svým dílem reagoval na neutěšenou politickou situaci. V prezentaci najdeme rozbor satirických skladeb - vrcholná díla. Jsou zde vysvětleny pojmy – satira a epigram. Obsahuje podrobnější fakta, je určena pro souhrnné opakování literatury v 9. ročníku, kdy žáci již mají v podvědomí základní data. Ale vyučující mohou tuto prezentaci využít i v 8. ročníku při prvním setkání žáků s danou tématikou. Prezentaci uzavírá ověřovací znalostní test, jenž vychází pouze z informací uvedených v prezentaci, včetně správných odpovědí.

3 Karel Havlíček BOROVSKÝ 1821 - 1856

4 Život básník, překladatel, literární kritik, zakladatel české žurnalistiky a politické satiry narozen v Borové u Německého Brodu (přídomek Borovský) studium na gymnáziu v Brodě, kněžský seminář (viděl možnost, jak působit na lidi) ze semináře vyloučen (za své názory) vychovatel v Rusku (kritika carské samovlády)

5 Žurnalistika redaktor Pražských novin (1846, na doporučení Palackého) zakládá Národní noviny – příloha Šotek (jaro 1848) vydává časopis Slovan v Kutné Hoře (květen 1850 – Prahu má zakázanou) ve svých článcích proti nespravedlnosti a nepoctivosti kritika absolutismu – vydávání novin bylo postupně zastavováno i po roce 1848 ostré útoky proti Bachovi, vídeňské vládě – politické pronásledování Havlíčka, nakonec deportace do tyrolského Brixenu (4 roky)

6 Brixen prosinci 1851 policejně deportován do Brixenu, zde byl až do roku 1855 v období věznění v Brixenu píše své nejlepší sbírky, psal je tajně, posílal do vlasti, nesměly být vydávány, byly tajně opisovány a šířeny v Praze mu umírá žena, sám onemocněl tuberkulózou rok po návratu do Prahy umírá (29.7.1856) – jeho pohřeb=manifestace demokracie proti německému absolutismu

7 Dílo překladatel – ruské literatury (Gogol) básník, satirik, epigramatik Satira – zobrazuje záporné jevy ve společnosti, nebo záporné vlastnosti lidí pomocí nadsázky, humoru až posměchu Epigram – krátká satirická báseň o nějaké události, osobě nebo situaci s překvapivou pointou (závěrem, vyústěním) využívá LS - formu – jednoduchost, rytmičnost - jazyk – lidová, hovorová mluva, vulgarismy vrchol tvorby – satiry: Tyrolské elegie, král Lávra Křest sv. Vladimíra (nedokončené)

8 Tyrolské elegie vlastní zážitek – zatčení, cesta do Brixenu, život ve vyhnanství, násilné odtržení od rodiny (rodina vlastní i vlast – přátelé) popisuje skutečné příhody, používá skutečná jména kritika policejního státu, pokrytectví, státní zvůle (násilné odtržení pod maskou péče v Brixenu) pravidelné rýmované čtyřverší elegie – satira (elegický tón + výsměch), situační a jazyková komika

9 Král Lávra zpracování irské pohádky o králi s oslíma ušima – parodie na hodné panovníky x kruté, nelítostné činy, narážky na tupost, omezenost králův holič nesmí prozradit tajemství, že král má oslí uši (všichni holiči před ním byli popraveni), aby se mu ulevilo, pošeptá toto vrbě. Z ní si udělá muzikant kolíček do basy a ta to při hře vyzradí. popravy holičů = absolutistická zvůle

10 Křest sv. Vladimíra inspirován Letopisem ruským (období jeho působení v Rusku) dílo nedokončené děj se odehrává v dávné době vznikajícího Ruska. Jedná se o spor knížete Vladimíra a boha Peruna. Vládce je zpupný, omezený násilník x bůh pouhý sluha jeho absolutistické vlády = kritika rakouské vlády a církve (náboženství je prostředek panovníka k ovládání lidu)

11 Ověřovací test 1.Havlíček je zakladatel které oblasti české literatury? 2.Uveďte jedny noviny, časopis, do kterých přispíval, redigoval je, či vydával? 3.Kam byl Havlíček policejně deportován? 4.Co je epigram? 5.Ve kterém svém díle zobrazuje svou deportaci a věznění mimo Čechy? 6.Které dvě instituce nejvíce kritizoval Havlíček ve svém díle?

12 Odpovědi ověřovacího testu 1.Zakladatel české žurnalistiky a politické satiry. 2.Pražské noviny, Národní noviny, časopis Slovan. 3.Brixen. 4.Epigram – krátká satirická báseň o nějaké události, osobě nebo situaci s překvapivou pointou (závěrem, vyústěním). 5.Tyrolské elegie. 6.Kritika vídeňské vlády – císaře a církve.

13 Zdroje a citace: HRABÁK Josef, JEŘÁBEK Dušan, TICHÁ Zdeňka: Průvodce po dějinách české literatury. Praha: Orbis 1976. BALAJKA Bohuš: Přehledné dějiny literatury I. Praha: Fortuna 1995. ISBN 80-7168-198-9 SOCHROVÁ Marie: Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment 1999. ISBN 80-7200-332-1 ČORNEJ Petr, ČORNEJOVÁ Ivana, RADA Ivan, VANÍČEK Vratislav: Dějiny zemí Koruny české II.. Praha: Paseka 1992. ISBN 80-85192-28-4 VLAŠÍN Štěpán a kol.: Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel 1984.


Stáhnout ppt "Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr."

Podobné prezentace


Reklamy Google