Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název:3. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název:3. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr."— Transkript prezentace:

1 číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název:3. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr. Lenka Jelínková Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Předmět:Český jazyk a literatura Ročník:9. ročník Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

2 Metodický list - anotace: Cílem prezentace je podat souvislý přehled o 3. fázi národního obrození. Seznámení s charakteristikou doby, cíli 3. období národního obrození, úkoly obrozenců v oblasti jazykovědy, rozvoj divadelnictví. Literární činnost byla ovlivněna obdobím mezi dvěma revolucemi, proto vedle dramatických děl se rozvíjí žurnalistika, a dále pronikají i do Čech myšlenky romantismu. Obsahuje podrobnější fakta, je určena pro souhrnné opakování literatury v 9. ročníku, kdy žáci již mají v podvědomí základní data. Ale vyučující mohou tuto prezentaci využít i v 8. ročníku při prvním setkání žáků s danou tématikou. Prezentaci uzavírá ověřovací znalostní test, jenž vychází pouze z informací uvedených v prezentaci, včetně správných odpovědí.

3 3. fáze NO 1830 - 1848

4 Charakteristika doby období vyvrcholení národního obrození doba mezi dvěma revolucemi: 1830 a 1848 1830 – červencová revoluce ve Francii, vedla k pádu dynastie Bourbonů a k nastolení liberálnější vlády ve Francii – vliv na ostatní národy (nově zavedená ústava slibovala dodržování občanských práv a podporu podnikání) – posilovala demokratická hnutí v Evropě až do revoluce v roce 1848 1848 – revoluce zasahuje většinu Evropy, končí řada absolutistický vlád a monarchií, jsou ustanoveny republiky (Francie), konstituční monarchie (Dánsko), federace (Švýcarsko)

5 České země utlačování národních práv a svobod v Rakousku – tlak ze strany mladého měšťanstva i rodícího se proletariátu uvnitř konzervativní vrstvy vzniká skupina liberálů – F. Palacký, P. J. Šafařík, K. Havlíček,… 1. politický obrozenecký program = austroslavismus – myšlenka federace jako spolku rovnoprávných národů proti vzniká skupina radikálů – K. Sabina, J. V. Frič, příslušníci měšťanstva, často studenti – nutnost vydobýt si samostatnost národa jakýmikoli prostředky

6 Cíle český jazyk i soudobá literatura je na vysoké úrovni – dokázat srovnatelnost české literatury s ostatními literárními díly Evropy K. H. Mácha maximálně rozšířit myšlenky národního obrození mezi široké vrstvy – rozvoj divadla J. K. Tyl rozvoj publicistiky – pravdivě informovat o národních otázkách rozvoj satiry – kritika absolutismu dále pokračovat ve sběru lidové slovesnosti – lidového bohatství K. J. Erben

7 Ověřovací test 1.V jakém období probíhá 3. fáze NO? 2.Proč byla i pro český národ důležitá červencová revoluce 1830 ve Francii? 3.Které myšlenky prosazuje křídlo liberálů? Jmenuj jednoho jejího člena. 4.Které myšlenky propaguje křídlo radikálů? 5.Jmenuj alespoň dva cíle 3. období NO.

8 Odpovědi ověřovacího testu 1.1830 – 1848. 2.Svrhnutí silného rodu Bourbonů a nově zavedená ústava ve Francii sliboval dodržování občanských práv a podporu podnikání – posilovala demokratická hnutí v Evropě. 3.Austroslavismus – Češi budou rovnoprávný národ v rámci federalizace Rakouska. F. Palacký, P. J. Šafařík. 4.Státní samostatnost českého národa. 5.Dokázat, že soudobá česká literatura je schopna konkurovat ostatním literárním dílům Evropy. Rozvoj divadla. Rozvoj publicistiky a satiry.

9 Zdroje a citace: HRABÁK Josef, JEŘÁBEK Dušan, TICHÁ Zdeňka: Průvodce po dějinách české literatury. Praha: Orbis 1976. BALAJKA Bohuš: Přehledné dějiny literatury I. Praha: Fortuna 1995. ISBN 80-7168-198-9 SOCHROVÁ Marie: Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment 1999. ISBN 80-7200-332-1 ČORNEJ Petr, ČORNEJOVÁ Ivana, RADA Ivan, VANÍČEK Vratislav: Dějiny zemí Koruny české II.. Praha: Paseka 1992. ISBN 80-85192-28-4 VLAŠÍN Štěpán a kol.: Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel 1984.


Stáhnout ppt "Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název:3. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr."

Podobné prezentace


Reklamy Google