Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36."— Transkript prezentace:

1 České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 8. třída Datum ověření: 5. 6. 2012

2 Metodika:  Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem.  Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis.  Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test.  Klíčová slova: české noviny, pražské noviny, J. Linda, J. K. Tyl, Květy, Kramérius, časopisy.

3 Na stránkách novin:  V první polovině 19. století byly noviny a časopisy nejrychlejším nositelem zpráv z domova i ze světa.  V českých zemích byly nejrozšířenější oficiální vídeňské listy, které byly zdrojem zpráv pro noviny v zemských jazycích.

4 České noviny:  Ještě v první čtvrtině 19. století přebíraly zprávy vídeňských novin.  Byly určeny pro prostý lid – odpovídající obsah. Kramériovy c. a k. vlastenecké noviny pro všechen národ slovanský,  V této době vycházely dvoje české noviny: 1) Kramériovy c. a k. vlastenecké noviny pro všechen národ slovanský, 2) Schönfeldské Pražské noviny 2) Schönfeldské Pražské noviny.

5 České noviny:  Počátkem 19. století Kramériovy noviny upadaly a roku 1825 zanikly (po třicetipětileté existenci).  Noviny se v tomto období potýkaly s nedostatkem dobrých redaktorů.

6 České noviny:  Pražské noviny JOSEFA LINDY  Pražské noviny – obrat znamenal nástup JOSEFA LINDY v roce 1824  Pozvedl jejich obsah, snaha o přiblížení prostému čtenáři.

7 Časopisy:  První české časopisy začaly vycházet v první čtvrtině 19. století. Český Lidomil; Čechoslav; Dobroslav; Jindy a nyní; Časopis pro katolické duchovenstvo.  Časopisy: Český Lidomil; Čechoslav; Dobroslav; Jindy a nyní; Časopis pro katolické duchovenstvo.

8 Časopisy:   Nejvýznamnější: Hlasatel český Hlasatel český (1806 – 1818), věnoval se vlastenecké literatuře. Krok Krok (1821 – 1840), zaměřený na technické, přírodovědné i společenské vědy.

9 Pražské noviny:  Ve třicátých letech nastoupil do jejich redakce F. L. Čelakovský, skončil s překládáním zpráv z německých novin a začal psát původní zpravodajství. Vydával také literární přílohu Česká včela.  Zcela nový směr dal novinám roku 1846 Karel Havlíček Borovský = Pražské noviny se staly politickým listem.

10 Časopisy:  Ve druhé čtvrtině 19. století vzrostl počet a kvalita českých zábavných časopisů.  Za redakce J. K. Tyla byl roku 1833 oživen upadající časopis Jindy a nyní, který byl o rok později přejmenován na: Květy české – Národní zábavník pro Čechy, Moravany a Slováky. (Vycházely 2 – 3x týdně, zpočátku je psal Tyl sám, později přispívala většina vlastenců).

11 Revoluce 1848:  V revolučních měsících roku 1848 se po zrušení cenzury objevila řada českých a německých novin i časopisů různé orientace – Českoslovanský vlastenecký deník, Občanské noviny, Pražský večerní list, apod.  Jen v Praze vycházelo 37 politických listů.  Tato léta byla školou žurnalistiky v českých zemích.

12 Opakování: 1) Odkud přebíraly české noviny své zprávy? 2) Jmenujte dvoje původní české noviny? 3) Který redaktor pozvedl úroveň Pražských novin? 4) Který český časopis (dodnes existující) vznikl již v druhé čtvrtině 19. století a kdo byl jeho redaktorem?

13 Řešení: 1) Zprávy přebíraly z vídeňských novin. 2) Kramériovy c. a k. vlastenecké noviny pro všechen národ slovanský, Schönfeldské Pražské noviny. 3) Redaktor Josef Linda. 4) Časopis Květy české, redaktor: J. K. Tyl.

14 Zdroje: Literární výchova pro 2. stupeň základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, 2001. ISBN 80-7235-026-9. VOLHEJNOVÁ, Veronika. Čeští spisovatelé. 3. vyd. Praha: Fragment, 2011. Odkaz. ISBN 978-80-253-1273-5. SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. 2. vyd. Praha: Fragment, 1996. ISBN 80-7200-052-7. LNĚNIČKOVÁ, Jitka. České země v době obrození. 1. vyd. Praha: Albatros, 1995. ISBN 80-00-00375-9.


Stáhnout ppt "České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36."

Podobné prezentace


Reklamy Google