Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
SACHARIDY.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY CUKRY RZ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
CHEMIE - Polysacharidy
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Sacharóza – výroba cukru
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI.
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVÍZ - SACHARIDY.
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Význam a výskyt sacharidů
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Jsou složeny z více než 10 monosacharidových jednotek; Patří mezi biopolymery (přírodní makromolekulární látky); V přírodě mají funkci stavebních nebo zásobních látek; Nemají sladkou chuť.

Škrob Je složen z velkého počtu molekul glukózy; Je zásobní látkou rostlin; Je to bílý prášek bez chuti a vůně je konečným produktem fotosyntézy; Vyrábí se z brambor a obilovin; Skládá se ze dvou složek: amylóza – rozpouští se ve vodě; amylopektin – ve vodě bobtná.

Nachází se v mouce, pečivu, obilovinách, luštěninách; Není alkoholicky zkvasitelný; Zahříváním se tvoří škrobový maz a jeho hydrolýzou vzniká škrobový sirup, škrobový cukr a glukóza; Pražením se tvoří dextrin; Používá se v potravinářství a k výrobě glukózy.

Celulóza Je hlavní složkou buněčných stěn vyšších rostlin; Ve vodě je nerozpustná; Pro člověka je nestravitelná.

Vláknina: Neposkytuje žádnou energii; Zvětšuje objem potravy a tím vyvolává pocit nasycení (důležité u redukčních diet); Urychluje pohyby střev, vyprazdňování, chrání před chronickou zácpou; Urychluje vylučování tuků a cholesterolu; Negativa: urychluje průchod tráveniny, a tím se snižuje vstřebávání některých důležitých látek.

Glykogen Zásobní látka živočichů; Nachází se v játrech a svalech; Je tvořen glukózou; Při poklesu koncentrace glukózy v krvi se jaterní glykogen štěpí na glukózu, která je následně uvolňována do krve; Svalový glykogen se štěpí pro potřeby daného svalu a slouží jako zdroj energie pro svalovou práci.

Inulin Je tvořen fruktózou; Nachází se jako zásobní polysacharid v hlízách topinambur, kořenech čekanky, artyčokách, černém kořeni a chřestu; Využití ve stravě diabetiků. Slunečnice topinambur a její hlízy Artyčoky

Pektiny Obsahují kyselinu polygalakturonovu, která způsobuje rosolovatění; Zdrojem jsou banány, švestky, jablka, meruňky, angrešt, černý rybíz, dýně, červená řepa aj.; Neposkytují energii; Působí na střevní peristaltiku; Ovlivňují příznivě složení střevní mikroflóry; Zabraňují rozvoji škodlivých hnilobných bakterií.

Odvádějí z organismu těžké kovy; Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Zdroje Mgr. BENEŠOVÁ, Marie. Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., 2002. 208 s. ISBN 80-86285-56-1. str.170–172. PaeDr. BULKOVÁ, V. NAUKA O POŽIVATINÁCH I. část. 1. vyd. Brno: vyd. IDV PZ v Brně, 1999. 204 s. ISBN 80-7013-293-0. str. 34–35. Obrazový materiál: Onlymyself65536. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potato_Starch.JPG>

Okram. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bulk_recycled_cellulose.jpg> Paul Fenwick. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sunroot_flowers.jpg> Kou07kou. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Topinambours.JPG> Pepperedjane. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Artichokes_being_cooked.jpg>

Steve Hopson. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bananas.jpg> Darkone. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stachelbeere_%28Ribes_uva-crispa%29.jpg> Danielle Scott. [cit. 2013-08-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bake_these_%28pumpkins_in_Toronto%29.jpg>