VY_32_INOVACE_17_ Skladba – podmět a přísudek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ve větách vyhledej několikanásobný podmět a barevně ho označ:
Advertisements

Procvičovací cvičení – shoda přísudku s podmětem
Podmět (Po) - opakování
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
Shoda přísudku s podmětem
Anotace: Shoda přísudku s podmětem Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup: žák poznává.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
SHODA PODMĚTU S PŘÍSUDKEM
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –několikanásobný.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu ženského
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ.
Shoda přísudku s podmětem
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Český jazyk Ročník :
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –tvorba.
Název školy:Základní škola, Husova 276, Podbořany, okres Louny Autor:Mgr. Dagmar Sachsová Název:VY_32_INOVACE_125_PODSTATNÁ_JMÉNA Téma: Druhy podstatných.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –příčestí.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk a literatura.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Shoda přísudku s podmětemNajdi podmět a podtrhni ho Jakého je rodu.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_0306_základní VČ Téma: Základní skladební dvojice Číslo.
Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.
Jméno autoraMgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvořeníkvěten 2013 Ročník4. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_23_Shoda.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová i i y y DRUHY PODMĚTU.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Milena RÁČKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_498_VELKÁ PÍSMENA, SKLADBA Téma: OPAKOVÁNÍ.
VY_32_INOVACE_04_Vyjmenovaná slova - homonyma i – y, í - ý Mgr. Danuše Manová Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Co je to několikanásobný podmět?
TEST - SPOLEČENSTVO LES
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Anotace: prezentace slouží k procvičování příčestí minulého
Anotace: prezentace slouží k procvičování určování slovních druhů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
VY_52_INOVACE_07_Léto kolem nás
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
VY_32_INOVACE_18_ Dělení se zbytkem
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 049
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 11_Skladebné dvojice
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_37_ČJ4
Shoda podmětu s přísudkem
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VY_32_INOVACE_09_ Skloňování podstatných jmen rodu středního
VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece
VY_32_Inovace_6.3.2 shoda přísudku s několikanásobným podmětem
Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Jahnová
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Seznámení s přísudkem a podmětem
VY_52_INOVACE_01_ Ekosystémy
Předmět: Český jazyk Ročník: V
VY_32_INOVACE_08_První slabika - 1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
VY_32_INOVACE_19_ Český jazyk - opakování pro 1. a 2. ročník
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 048
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
VY_32_INOVACE_16_ Skladba – věta jednoduchá a souvětí
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_17_ Skladba – podmět a přísudek Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk VY_32_INOVACE_17_ Skladba – podmět a přísudek Mgr. Danuše Manová

DUM slouží k procvičování skladby – ANOTACE DUM slouží k procvičování skladby – podmět a přísudek

Doplň přísudek Veverce zima Město z pěkného počasí. Na polích na podzim brambory. Na podzim Přetáhni červené přísudky do vět. Neukládej! listí. dozrávají neublíží. žloutne se radovalo

Doplň podmět si hrají s panenkami. mlsá oříšky, šišky a houby. zase přestaly svítit. Doplň červené podměty do vět. Neukládej! mi vždy pomohou. Přátelé Lampy Dívky Veverka

Urči podmět podmět podmět podmět Mezi vrbami kličkoval potok. podmět Žáci znají lidová přísloví. Přetáhni nad něj černou bublinku. Neukládej! Bruslení na rybníku není bezpečné. Čerstvá vejce se špatně loupou.

Urči přísudek přísudek přísudek přísudek Mezi vrbami kličkoval potok. Žáci znají lidová přísloví. Přetáhni nad něj černou bublinku. Neukládej! Bruslení na rybníku není bezpečné. Čerstvá vejce se špatně loupou.

Urči podmět a přísudek podmět přísudek podmět přísudek podmět přísudek Letadlo stoupá vysoko. podmět přísudek Plula vzácná labuť po řece? Nad přísudek přetáhni černou bublinku, nad podmět přetáhni červenou bublinku. Neukládej! Silný led bota neprorazí. Klíče spadly Pavlovi do potoka.

Shoda přísudku s podmětem Kdysi se v naší zemi rozkládal y nekonečné pralesy. Psi se zatoulal i až do lesa. V bouřce padal y i velké duby. Keře tvořil y pěkný živý plot. Letadla vzlétl a z rozsáhlého letiště. Kameny překážel y v cestě. Kohouti se ozval i brzy ráno. Návštěvníci divadla se oblékl i do svátečního. Doplň do rámečků i – y – a pomocí klávesnice nebo perem doprostřed šestiúhelníku. Zkontroluj si správnost pod šestiúhelníkem. Neukládej!

Shoda přísudku s podmětem Sluneční paprsky probudil y vesnici. Slepice zakdákal y a husy zakejhal y . Psi zavrčel i a zaštěkal i . V kravíně zabučel y krávy. Také kozy zamečel y a prasata zachrochtal a . Děvčata sypal a drůbeži zrní. Šedé mraky se protrhal y . Okna se zaleskl a v paprscích podzimního slunce. Doplň do rámečků i – y – a pomocí klávesnice nebo perem doprostřed šestiúhelníku. Zkontroluj si správnost pod šestiúhelníkem. Neukládej!

Shoda přísudku s několikanásobným podmětem Mouchy a komáři štípal i . Zahradníci a květiny čekal i na déšť. Psi a kočky se vyhříval i na slunci. Kohouti a slepice se popelil i na cestě. Dědeček a babička seděl i ve stínu. Sousedé i sousedky se chystal i do města. Synové, dcera a vnukové navštívil i dědečka. Doplň do rámečků i – y – a pomocí klávesnice nebo perem doprostřed šestiúhelníku. Zkontroluj si správnost pod šestiúhelníkem. Neukládej!

Shoda přísudku s několikanásobným podmětem Muži, ženy i děti odjel i na slavnost. Prkna a klády ležel y u pily. Krávy i telata odpočíval y ve stínu. Chlapci a děvčata vesele zpíval i . Květy růží i poupata zvadl y suchem. Kachny a káčata plaval y na rybníce. V zahrádce dozrál y jahody, angrešt a rybíz. Doplň do rámečků i – y – a pomocí klávesnice nebo perem doprostřed šestiúhelníku. Zkontroluj si správnost pod šestiúhelníkem. Neukládej!

Autor: Mgr. Danuše Manová Škola: Základní škola a mateřská škola Liběšice, okres Louny, příspěvková organizace Zpracováno v programu Microsoft Office 2010 Vytvořeno: 2011, upraveno 2013