Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –několikanásobný.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –několikanásobný."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –několikanásobný podmět Téma: Čj- 8. ročník- několikanásobný podmět Název sady: Český jazyk- VIII.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3407

2 Anotace prezentace je určena pro 8. ročník speciální školy slouží k výuce českého jazyka – části jazyková výchova strana 3., 4. - text slouží jako podklad pro výklad strana 5. - žáci vyhledají a označí měkká přídavná jména a utvoří s nimi větu. Stejně tak mohou tvořit věty na zbylá jména tvrdá. strana 6. - žáci doplňují správné koncovky do textu, kliknutími na myš se zobrazí správné odpovědi strana 7.- žáci tvoří tvary v jednotném čísle, určují rod

3 Několikanásobný podmět Pokud v jedné větě náleží k přísudku dva či více podmětů, pak tuto věto označujeme jako větu s několikanásobným podmětem. Př.: V obchodě nakupují muži i ženy.

4 Jednotlivé podměty mohou být odděleny čárkou, nebo spojkami a, i, nebo. Př.: Na vánoční večeři přijdou teta, strýc i jejich děti. Petr a Anička si hrají na písku.

5 Určete, ve kterých větách je použitý několikanásobný podmět. 1. V ZOO žijí sloni, žirafy i opice společně. 2. Petr má nový mobil i MP3. 3. Sestra a já jezdíme často do Prahy. 4. V obchodě mají různé druhy zeleniny. 5. V lese rostou jedlé i nejedlé houby. 6. Doma chováme dvě kočky a psa. 7. Na jaře rozkvétají bledule a sněženky.

6 Určete, ve kterých větách je použitý několikanásobný podmět. 1. V ZOO žijí sloni, žirafy i opice společně. 2. Petr má nový mobil i MP3. 3. Sestra a já jezdíme často do Prahy. 4. V obchodě mají různé druhy zeleniny. 5. V lese rostou jedlé i nejedlé houby. 6. Doma chováme dvě kočky a psa. 7. Na jaře rozkvétají bledule a sněženky.

7 Vytvořte věty s několikanásobným podmětem, kde jedním z podmětů budou tato slova: ovce děvčata tulipány švestky auto mrkev fotbal

8 Použité zdroje Veškeré obrázky : dostupné na www.microsoft.com, clipartwww.microsoft.com [cit. 2012-04-01]


Stáhnout ppt "Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –několikanásobný."

Podobné prezentace


Reklamy Google