Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_09_ Skloňování podstatných jmen rodu středního

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_09_ Skloňování podstatných jmen rodu středního"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_09_ Skloňování podstatných jmen rodu středního
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk VY_32_INOVACE_09_ Skloňování podstatných jmen rodu středního Mgr. Danuše Manová

2 DUM slouží k procvičování slovních druhů –
ANOTACE DUM slouží k procvičování slovních druhů – podstatných jmen rodu středního

3 Skloňování podstatných jmen rodu středního
Řešení: 2.pád jednotného čísla vzor vznášedlo vznášedla město nebe moře údolí stavení svědomí kolo kola zdraví pole zábradlí obilí jeviště house housete kuře Do zelených obdélníků napiš perem nebo pomocí klávesnice správný tvar. Pak odtáhni modrý obdélník a porovnej. Neukládej!

4 Skloňování podstatných jmen rodu středního
Řešení: 3.p.singulár ( j.č.) 6.p.singulár ( j.č.) vznášedlo Vznášedlu O vznášedle nebe Nebi O nebi údolí Údolí O údolí svědomí Svědomí O svědomí kolo Kolu O kole zdraví Zdraví O zdraví pole Poli O poli zábradlí Zábradlí O zábradlí obilí Obilí O obilí jeviště Jevišti O jevišti house houseti O houseti Do zelených obdélníků napiš perem nebo pomocí klávesnice správný tvar. Pak odtáhni modrý obdélník a porovnej. Neukládej!

5 Skloňování podstatných jmen rodu středního
Řešení: 6.p.plurál ( č.mn.) 7.p.plurál (č.mn.) vznášedlo O vznášedlech Se vznášedly nebe O nebích S nebi údolí O údolích S údolími svědomí O svědomích Se svědomími kolo O kolech S koly hedvábí O hedvábích S hedvábími pole O polích S poli zábradlí O zábradlích Se zábradlími obydlí O obydlích S obydlími jeviště O jevištích S jevišti house O housatech S housaty Do zelených obdélníků napiš perem nebo pomocí klávesnice správný tvar. Pak odtáhni modrý obdélník a porovnej. Neukládej!

6 Skloňování podstatných jmen rodu středního
dříví, mýdlo, údolí, křídlo, rákosí, zelí, veslo, letadlo, pole, zvíře, hřiště, poupě, kotě, vejce, strniště, doupě město moře kuře stavení pole zvíře dříví Křídlo hřiště poupě údolí veslo vejce kotě rákosí letadlo strniště doupě zelí Do zelených obdélníků napiš perem nebo pomocí klávesnice slovo z červeného zásobníku. Pak odtáhni modrý obdélník a porovnej. Neukládej! Do zelených obdélníků napiš perem nebo pomocí klávesnice správný tvar. Pak odtáhni modrý obdélník a porovnej. Neukládej!

7 Autor: Mgr. Danuše Manová
Škola: Základní škola a mateřská škola Liběšice, okres Louny, příspěvková organizace Zpracováno v programu Microsoft Office 2010 Vytvořeno: 2011, upraveno 2013


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_09_ Skloňování podstatných jmen rodu středního"

Podobné prezentace


Reklamy Google