Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová."— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Rod střední – město procvičování

2 VZOR STŘEDNÍ Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního. Město Město zakončení na –o (lízátko, okno) Moře Moře zakončení na –e/-é (slunce, kluziště) 1.p.č.j. - moře 2.p.č.j. - moře Kuře Kuře zakončení na –e/-é (štěně, zvíře) 1.p.č.j. – kuře 2.p.č.j. – kuřete Stavení Stavení zakončení na –í (pondělí, údolí)

3 Urči číslo a pád u podstatných jmen středního rodu: V létě, s housetem, bez kružítek, nad zábradlím, k mořím, ke kuřatům, k autům, o strašidlech, jehňatům, z jablek, se znamením, s jídlem, na košťatech. Zařaď podstatná jména ke správným vzorům. Zařaď podstatná jména ke správným vzorům. město moře kuře stavení léto housle

4 Najdeš pět podstatných jmen středního rodu? SOKNOE YKOKBC POLEOJ TLOOČE LÍČÍÍV

5 Vyhledej textu podstatná jména a urči jejich rod. „Proč máte na brance tabulku POZOR PES! Snad ne kvůli tomu štěňátku?“ „Ale ano. Aby ho někdo nezašlápl.“

6 Doplň odpovídající vzor. 1. Letadlo (____________) letí nad horami. 2. V hlubokém údolí (____________)teče řeka. 3. Nad polem (____________) zpívali skřivánci. 4. Zaklepání (____________)se ozvalo znovu. 5. Srdce (____________)začalo Mileně prudce bušit. 6. Hříbě (____________) se páslo na louce. 7. Alenko, dávej pozor na auta (____________)! 8. Na podzim se češe ovoce (____________). 9. Sídliště (____________) už bylo postaveno. 10. Koupil jsem si nové pouzdro (____________).

7


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová."

Podobné prezentace


Reklamy Google