Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –příčestí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –příčestí."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –příčestí minulé- různé rody Téma: Čj- 8. ročník- příčestí minulé –různé rody Název sady: Český jazyk- VIII.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3407

2 Anotace prezentace je určena pro 8. ročník speciální školy slouží k výuce českého jazyka – části jazyková výchova strana 3 - podklad pro výklad strana 4 - procvičování osvojení pravidel při psaní koncovek strana 5 - žáci rozebírají jednotlivé věty, hledají a opravují chyby strana 6 - žáci samostatně vymýšlí vhodné podměty pro nedokončené věty.

3 Pravopis příčestí minulého při shodě přísudku s podměty různého druhu Je-li alespoň jeden podmět rodu mužského životného, pak je koncovka příčestí minulého - li Př.: Muži a ženy tančili na plese. V zoo byli sloni a žirafy.

4 Není-li žádný z podmětů rodu mužského životného, pak je koncovka - ly Doplňte: Slonice a slůňata odpočíval_ ve stínu. V parku seděl_ děti a babičky. Maruška a Jeník loupal_ perníček. Autobusy a auta stál_ na hranicích.

5 KONTROLA Slonice a slůňata odpočívaly ve stínu. V parku seděly děti a babičky. Maruška a Jeníček loupali perníček. Autobusy a auta stály na hranicích.

6 Na stole voněly buchty a koláče. Medvědi, vlci a lišky pobíhaly kolem. Jana, Pavla a Simona neviděli film. Učitelé a učitelky podporovali své žáky při soutěži. V ulici za domem leželi staré boty a kabelky. Kocouři si hráli s míčem a tkaničkou. Najděte a opravte chyby v textu

7 Na stole voněly buchty a koláče. Medvědi, vlci a lišky pobíhali kolem. Jana, Pavla a Simona neviděly film. Učitelé a učitelky podporovali své žáky při soutěži. V ulici za domem ležely staré boty a kabelky. Kocouři si hráli s míčem a tkaničkou. KONTROLA

8 _________a________ utíkali pryč. Pod stromem ležely ______ a ______. _________ a _______ shrabaly listí. U potoka se koupali _______a______. _______a______ neposlechly babičku. _______, _______ a ______ se pásly na louce. _________a_______ se vrátili z cesty. Doplňte vhodné podměty

9 Použité zdroje Obrázky : dostupné na www.microsoft.com, clipartwww.microsoft.com [cit. 2012-05-03]


Stáhnout ppt "Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –příčestí."

Podobné prezentace


Reklamy Google