Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Bohdalov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Bohdalov"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český jazyk a literatura. ROČNÍK: 7.,8.,9. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_12_6Č- Podmět AUTOR: Mgr. Jana Chmelíková DATUM TVORBY: únor 2014 OVĚŘENÍ: ANOTACE: Materiál je určen k opakování učiva o druzích podmětu, o možnostech jeho vyjádření různými slovními druhy a je zakončen krátkými praktickými cvičeními.

2 Podmět je základní větný člen, tvoří s přísudkem
základní skladební dvojici vyjadřuje původce děje (žák píše), nebo nositele činnosti, stavu nebo vlastnosti ( růže je červená, dítě je nemocné) s přísudkem se shoduje v osobě a čísle ptáme se na něj pádovou otázkou 1. pádu kdo, co a přísudkem

3 Podmět může být: holý – Pepa maluje kočku.
rozvitý – Náš malý Pepa maluje kočku. několikanásobný – Pepa a Jirka malují kočku.

4 Vyjádření podmětu: podstatným jménem – Babička čte.
přídavným jménem – Sytý hladovému nevěří. zájmenem – Někdo mi telefonoval. My o tom nevíme. číslovkou – Jen dva doběhli do cíle. infinitivem slovesa – Lhát se nevyplácí. slovem nesklonným – Každé proč má své proto. Ozvalo se hlasité hurá.

5 Druhy podmětu: vyjádřený – ve větě je (viz předchozí možnosti)
nevyjádřený – ve větě není napsán, ale známe ho z předchozích vět, ze souvislosti nebo si ho můžeme doplnit podle tvaru slovesa (Učíme se anglicky.-my Vlk přiběhl do chaloupky. Sežral babičku.- vlk) všeobecný – podmět není vyjádřen, ale není ani znám, (lidé, člověk, někdo, všichni ) Psali to v novinách. Prodávají to na tržnici.

6 Vyhledejte ve větách podměty:
Vy jste o tom nevěděli? Exotická zvířata se u nás chovají většinou jen v ZOO. Někdy je těžké přiznat svou chybu. Jenom dva mohou postoupit do finále. Včera mi někdo ukradl peníze. Rychlejší a šikovnější pomohou těm pomalejším. U vlaku postávají skupiny turistů. Včera večer to říkali ve zprávách. Nedávno jsme se to učili ve škole. Z kozího chlívku se ozývalo mééé. oni- všeobecný my - nevyjádřený

7 Rozliš podmět nevyjádřený a všeobecný:
Čekali na nás před divadlem. nevyjádřený V té restauraci výborně vaří. všeobecný Už jste se seznámili s novými sousedy? Rádi vám se vším pomůžeme. V rádiu dnes hráli samé hezké písničky.

8 Doplň podmět vyjádřený daným slovním druhem:
se na jaře vracejí z teplých krajin. ptáci, čápi, vlaštovky za jízdy s řidičem je zakázáno. mluvit byl dopraven do nemocnice. nemocný, zraněný by měl umět poskytnout první každý pomoc.

9 Zopakuj si shodu podmětu s přísudkem:
y Žáby v rybníku hlasitě kuňkal__. Sportovci podal__ vynikající výkony. Hloučky turistů postával__ před Staroměstským orlojem. Děti si hrál__ na pískovišti. Koťata si hrál__ s klubíčkem vlny. Všechny stroje pracoval__ naplno. Maminky i tatínkové se přišl__ podívat na vystoupení dětí. Ve skleníku se nám urodil__ okurky a papriky. Vedle talířů ležel__ lžíce, nože a vidličky. Na krmítko v zimě přilétal__ vrabci i sýkorky. i y y a y i y y i

10 Citace a zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí je Mgr. Jana Chmelíková Ilustrace kliparty MS Office


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Bohdalov"

Podobné prezentace


Reklamy Google