Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem."— Transkript prezentace:

1 Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice AUTOR: Mgr. Danuše Salačová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČJ_Shoda přísudku s podmětem TÉMA: Shoda přísudku s podmětem - prezentace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV ŠKOLY ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO A NÁZEV KLÍČOVÉ AKTIVITY III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Anotace Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.

2 Shoda přísudku s podmětem
Koncovky příčestí činného v přísudku se řídí podmětem Př.: Janička má panenku. slovo „Janička“ je podmětem slovo „má“ je přísudkem slovo „Janička“ je podstatné jméno, v 1. pádě čísla jednotného, rodu ženského, vzor žena slovo „má“ je sloveso, ve 3. osobě čísla jednotného, času přítomného a způsobu oznamovacího

3 Podmět je v množném čísle rodu ženského, tudíž koncovka bude -y.
Rozlišujeme psaní koncovek v čase minulém u příčestí činného v přísudku : Podmět je v množném čísle rodu ženského, tudíž koncovka bude -y. Př.: Holčičky měly panenky. Maminky se usmívaly. Žížaly vylézaly ze země. Kočky chytaly myši. Dívky skákaly přes švihadla.

4 Podmět je v množném čísle rodu středního, tudíž koncovka bude -a.
Př.: Auta stála na parkovišti. Města se rozrostla. Kuřata zobala zrní. Děvčata zpívala písničky. Zrcadla se třpytila.

5 Podmět je v množném čísle rodu mužského životného, tudíž koncovka bude -i.
Př.: Chlapci hráli hokej. Motýli poletovali z květu na květ. Zajíci běhali po poli. Hosté přišli na návštěvu. Krokodýli plavali v řece Nilu.

6 Podmět je v množném čísle rodu mužského neživotného, tudíž koncovka bude -y.
Př.: Stroje se porouchaly. Hrady mívaly pevné hradby. Domy stály na stráni. Státy uzavřely dohodu. Šípy ohrožovaly nepřítele.

7 Podmět tvořený podstatnými jmény různého rodu alespoň s výskytem jednoho podstatného jména rodu mužského životného, tudíž koncovka bude -i. Př.: Chlapci a dívky přišli na hřiště. Psi a kočky se honili na dvorku. Zahradníci a zahradnice pleli záhony. Slepice, kohouti a kuřata zobali zrní. Berani, ovce i jehňata se pásli na louce.

8 Podmět tvořený podstatnými jmény různého rodu bez výskytu podstatného jména rodu mužského životného, tudíž koncovka bude -y. Př.: Autobusy, tramvaje a auta jezdily po městě. Motorky i kola stály v garáži. Autíčka, panenky a plyšová zvířátka se povalovaly po podlaze. Kočky a koťata se vyhřívaly na sluníčku. Vesnice i města ubíhaly kolem nás.

9 Shody přísudku s podmětem v jiných časech:
Rod ženský: Maminka se bude usmívat. x Maminky se budou usmívat. Maminka se usmívá. x Maminky se usmívají. Alenka bude chodit do školy. x Alenky budou chodit do školy. Alenka/Alenky chodí do školy. Rod střední: Kůzle se pase. x Kůzlata se pasou. Kůzle se bude pást. x Kůzlata se budou pást. Rod mužský životný: Komáři bzučí. x Komáři budou bzučet. Pes štěká. x Pes bude štěkat. Rod mužský neživotný: Výkřik je slyšet. x Výkřik bude slyšet.


Stáhnout ppt "Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem."

Podobné prezentace


Reklamy Google