Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM"— Transkript prezentace:

1 SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Mgr. Michal Oblouk

2 SHODA PŘÍSUDKU S HOLÝM PODMĚTEM
Podmět v množném čísle Koncovka příčestí 1. rod mužský životný CHLAPCI, OBČANÉ, VÍTĚZOVÉ, SNĚHULÁCI, RODIČE, LIDIČKY, KONĚ, UKAZATELÉ -I 2. rod mužský neživotný DOMY, UKAZATELE, ZÁSTUPY -Y 3. rod ženský DÍVKY, DĚTI, ZÁVODNICE, OČI, UŠI 4. rod střední AUTA, HOUSATA, POLE, NÁMĚSTÍ -A

3 SHODA PŘÍSUDKU S NĚKOLIKANÁSOBNÝM PODMĚTEM
je-li mezi jmény ve funkci podmětu alespoň jedno rodu mužského životného a předchází-li podmět před přísudkem, píše se –I (Ovce a berani se pásli na louce.) následuje-li podmět po přísudku, může být shoda i podle prvního výrazu v několikanásobném podmětu – Na louce se pásly/i ovce a berani. není-li v podmětu podstatné jméno rodu mužského životného, píše se –Y (Mnohé hrady a tvrze byly zničeny za husitských válek.) jsou-li v podmětu podstatná jména rodu středního: všechna v množném čísle, píše se –A (Zrcadla i okna se leskla čistotou.) alespoň jedno v jednotném čísle, píše se –Y (Rumunsko a Bulharsko uzavřely dohodu. Zrcadlo i okna se leskly.) je-li na výrazu v 1. pádě závislý další výraz v 7. pádě s předložkou S, který není jeho přívlastkem – Tatínek s maminkou odešel/odešli do divadla. následují-li věty po sobě, v první je podmět vyjádřen podstatnými jmény DAV, ŘADA, SKUPINA, ZÁSTUP,… v množném čísle ve spojení s podstatným jménem rodu mužského životného a v druhé z nich je podmět nevyjádřený, může nastat shoda podle smyslu – Davy lidí se shromáždily na náměstí, aby pozdravili naše hokejisty. shoda podle smyslu také nastává, je-li souvislost mezi podmětem a přísudkem volná – Obě děvčata odešla na procházku. Domů se vrátily až v šest hodin.

4 PODMĚT VYJÁDŘENÝ ZÁJMENY
je-li podmět vyjádřen zájmeny JÁ, TY, MY, VY, uplatňuje se ve větě shoda podle smyslu – My jsme o ničem nerozhodovali (může-li jít i o muže)./My jsme o ničem nerozhodovaly (jde-li pouze o ženy). ve větách s podmětem všeobecný je vždy koncovka rodu mužského životného – Co dávali včera večer v televizi?

5 PODMĚT VYJÁDŘENÝ ČÍSLOVKOU nebo ZKRATKOU
u podmětu s číslovkou 5 – 99 a číslovkami STO, TISÍC, MILION v jednotném čísle má přísudek tvar 3. osoby čísla jednotného rodu středního – Naší feně se narodilo pět štěňat. Ve třídě bylo 22 chlapců a 14 dívek. po číslovce TISÍCE může být shoda dvojí – Tisíce lidí se zúčastnilo/zúčastnily demonstrace, aby protestovalo/protestovaly/protestovali proti nezaměstnanosti. je-li podmětem zkratka, pak se přísudek shoduje se základním slovem nezkráceného pojmenování – OSN (Organizace spojených národů) rozhodla o zrušení hospodářských sankcí. ČD (České dráhy) měly v loňském roce několikamiliardové ztráty.


Stáhnout ppt "SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM"

Podobné prezentace


Reklamy Google