Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Shoda přísudku s podmětem 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Shoda přísudku s podmětem 1"— Transkript prezentace:

1 Shoda přísudku s podmětem 1
Český jazyk 2. stupeň ZŠ Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE__Shoda přísudku s podmětem 1

2 Co musím umět, jestliže chci dobře psát i - y v koncovkách sloves

3 Musím umět určit čas slovesa
čas přítomný děj právě probíhá chodíš, nosím, sází, balíme, nezlobí čas budoucí děj se stane budu chodit, budeš číst, nakreslím, přečte, zabalí čas minulý děj se už stal - končí na -l, -la, -lo, -li, -ly hrál, hrála, hrálo, hráli, hrály pracovali, hrabala, nosily, kreslil

4 Vyhledej slovesa v minulém čase:
přineseme, mohu, dívala se, valí, hrál, zahrála, šel, přijdeš, potřebuji, budu mít, zabalil, balila, bude balit, najdu, létala přineseme, mohu, dívala se, valí, hrál, zahrála, šel, přijdeš, potřebuji, budu mít, zabalil, balila, bude balit, najdu, létala

5 V čase přítomném a budoucím (také v rozk. způsobu) píšeme vždy jen -i
např. zabalí, prosí, trpí, sází, nosí, zesílí, válí, prosím, prosíš…

6 Vypiš slovesa v přítomném a budoucím čase, pozoruj koncovku:
žehlí, zdraví, zdravili, pozdravím, poprosí, vystoupil, vystoupí, rozzlobí, vymyslel, napsali, nakreslíš žehlí, zdraví, pozdravím, poprosí, vystoupí, rozzlobí, nakreslíš

7 Sloveso je v minulém čase:
Najdeme podmět - ptáme se kdo - co, musí být tedy v 1. pádě.

8 Věty opiš a podtrhni holý podmět
Pracuj pozorně, každou větu si zkontroluj. Je tvůj podmět opravdu v 1. pádě? Všichni se vrátili do školy. Oni dnes nešli do školy. Petr i Hanka se vrátili domů. Kdy se vrátily domů Eva a Dana? V rozhlase zněly písně Dana Bárty. Děti se rychle blížily. Oči mu zářily. Houfy špačků odletěly. Davy lidí čekaly na startu. Všichni se vrátili do školy. Oni dnes nešli do školy. Petr i Hanka se vrátili domů. Kdy se vrátily domů Eva a Dana? V rozhlase zněly písně Dana Bárty. Děti se rychle blížily. Oči mu zářily. Houfy špačků odletěly. Davy lidí čekaly na startu.

9 U podmětu určíme rod - mužský životný, mužský neživotný, ženský, střední
POZOR! lidé, rodiče, my, vy, oni, všichni rod mužský životný houfy, davy, zástupy, stromy rod mužský neživotný děti, oči, uši rod ženský skupiny, stráže Vrať se k předešlému cvičení, urči rod podmětu Všichni se vrátili do školy. Oni dnes nešli do školy. Petr i Hanka se vrátili domů. Kdy se vrátily domů Eva a Dana? V rozhlase zněly písně Dana Bárty. Děti se rychle blížily. Oči mu zářily. Houfy špačků odletěly. Davy lidí čekaly na startu.

10 Musím si zapamatovat pravidlo:
V minulém čase píšeme i jen tehdy, je-li podmět rodu mužského životného (u několikanásobného podmětu stačí, aby v rodě mužském životném byl jeden z podmětů)

11 Urči rod podmětu a rozhodni, zda je věta napsaná dobře.
Šišky padaly ze stromů. Veverky se schovaly ve větvích. Vrátili se k mamince všichni? Kdy se vrátily vaše děti? My jsme tam včera nebyli. Kluci i dívky přišli za tetou. U babičky se sešli její vnukové i vnučky. Lidé tam dlouho stáli. Stráže dobře hlídaly. Bolely nás oči. Stromy rychle opadaly.

12 Jsou všechny věty v minulém čase?
Věty opiš, podtrhni holý podmět a doplň I – Y. My jsme tam nebyl-. Kdysi tam bydlel- naši rodiče. Houfy ptáků usedl- na dráty. Davy lidí se sešl- na náměstí. Všichni ztichl-. My jsme tam nebyli. Kdysi tam bydleli naši rodiče. Houfy ptáků usedly na dráty. Davy lidí se sešly na náměstí. Všichni ztichli.

13 Vytvoř věty se slovy pomohli pomohly ublížili ublížily odpustili
neodpustily


Stáhnout ppt "Shoda přísudku s podmětem 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google