Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM"— Transkript prezentace:

1 SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Mgr. Michal Oblouk SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM

2 SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Podmět v množném čísle Koncovka příčestí minulého Rod mužský životný -I Rod mužský neživotný -Y Rod ženský Rod střední -A Rodiče, lidičky, koně, sněhuláci, ledoborci, uzenáči, ukazatelé Podmět nevyjádřený a všeobecný

3 SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Hlasy chlapců ve stanech utichly. Na ulici pobíhali psi. Dětem zářily oči radostí. Koně cválali po polní cestě. Vyzkoušeli jsme novou adresu. Závodníci se připravovali na start. Stromy ve větru šuměly a větve se ohýbaly. Všichni se radostně rozesmáli. Hlásili to v rozhlase. Udělali byste to za nás? Rodiče splnili přání dětí. Přicházela zima a dni se zkracovaly. Cestovatelé se vrátili z Afriky.

4 SHODA PŘÍSUDKU S NĚKOLIKANÁSOBNÝM PODMĚTEM
Několikanásobný podmět Koncovka příčestí minulého Alespoň jeden člen několikanásobného podmětu je rodu mužského životného -I Žádný člen několikanásobného podmětu není rodu mužského životného/členy jsou rodu mužského neživotného nebo ženského -Y Všechny členy několikanásobného podmětu jsou rodu středního v množném čísle -A

5 SHODA PŘÍSUDKU S NĚKOLIKANÁSOBNÝM PODMĚTEM
Tatínek a maminka šli do kina. Housata a kůzlata běhala po dvoře. Ženy a děvčata navštívily výstavu. Dveře i okna se průvanem rozletěly. Štěně a dvě koťata dováděly na dvoře. Kánoe i kajaky se pohupovaly na vlnách. Německo ani Rusko by nechtěly porušit dohodu. Eva, Jakub, Monika a Matěj hráli volejbal. Učitel a žákyně odešli do kina. Zalíbily se mi operety a muzikály. Bolely nás oči i uši. Koně, zebry a žirafy byli ve volném výběhu. Děti i dospělí měli přístup na filmové představení.

6 SHODA PŘÍSUDKU S NĚKOLIKANÁSOBNÝM PODMĚTEM
je-li ve větě přísudek před několikanásobným podmětem, může se koncovka příčestí minulého řídit také rodem toho podmětu, který stojí nejblíže u přísudkového slovesa Na hřišti byli holky i kluci. Na hřišti byly holky i kluci. Na zahradě pobíhaly kuřata a slepice. Na zahradě pobíhala kuřata a slepice.


Stáhnout ppt "SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM"

Podobné prezentace


Reklamy Google