Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM"— Transkript prezentace:

1 SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Mgr. Michal Oblouk

2 Koncovka příčestí minulého
SHODA S HOLÝM PODMĚTEM Podmět v množném čísle Koncovka příčestí minulého Rod mužský životný zákazníci, hokejisté, ptáci, žáci, rodiče, lidičky, koně -I Rod mužský neživotný soubory, stromy, výzkumy -Y Rod ženský děti, oči, dívky, bolesti, růže, včely Rod střední auta, divadla, oka -A Nevyjádřený a všeobecný podmět my, vy, oni Hlásili to v rozhlase.

3 SHODA S NĚKOLIKANÁSOBNÝM PODMĚTEM
je-li aspoň jeden člen několikanásobného podmětu rodu mužského životného a stojí-li přísudek za podmětem - -I stojí-li přísudek před podmětem, bývá shoda také podle rodu prvního/nejbližšího členu několikanásobného podmětu není-li žádný člen několikanásobného podmětu rodu mužského životného - -Y je-li několikanásobný podmět složen ze jmen středního rodu v množném čísle - -A je-li několikanásobný podmět složen ze jmen středního rodu a aspoň jedno z nich je v jednotném čísle - -Y

4 SHODA S NĚKOLIKANÁSOBNÝM PODMĚTEM
Chlapci a dívky se vypravili do zoo. Lidé a stroje pracovali ve dne v noci. Domy a zahrady byly udržovány ve vzorném pořádku. Slepice a kuřata se procházely po dvoře. Velmi se jim líbily/líbili také žirafy, sloni a nosorožci. Okna a zrcadla se leskla. Hříbě a kůzle skákaly. Štěně a kuřata pobíhaly po dvoře. Sestra a její rodina ho přivítaly/přivítali velmi srdečně. Skupina turistů vešla na zámecké nádvoří, aby si prohlédla/prohlédli krásnou barokní kašnu. Tisíce lidí přišlo/přišly, aby zhlédli/zhlédly toto sportovní utkání. Petr s Janou šel/šli na hřiště. Slepice s kohoutem hrabaly/hrabali v záhoně.


Stáhnout ppt "SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM"

Podobné prezentace


Reklamy Google