Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM"— Transkript prezentace:

1 SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Mgr. Michal Oblouk

2 Koncovka příčestí minulého
Podmět v množném čísle Koncovka příčestí minulého Příklady Rod mužský životný Nevyjádřený podmět Všeobecný podmět -I Koně klusali na závodišti. Přijeli jsme k nim na návštěvu. Na zítra hlásili deštivé počasí. Rod mužský neživotný -Y Ve schránce zůstaly dva dopisy. Rod ženský Divoké kachny plavaly po řece. Rod střední -A Kola se rychle otáčela.

3 Žáci se objevili ve dveřích. Zuby nikoho z nás nebolely
Žáci se objevili ve dveřích. Zuby nikoho z nás nebolely. Děti se nebály jít k zubaři. Před školou stáli sněhuláci. Draci se vznášeli nad hlavami dětí. Ledoborce lámaly ledové kry. Slanečci mi moc nechutnali. Ukazatele bezpečně orientovaly turisty. Dni rychle ubíhaly. Hrady stávaly na vyvýšených místech. Davy diváků proudily na stadion. Národy trpěly válkami. Bolely mě oči. Neslyšeli jste někoho klepat?

4 -I -Y -A Několikanásobný podmět v množném čísle
Koncovka příčestí minulého Příklady Alespoň jeden člen je rodu mužského životného -I Chlapci a dívky hráli odbíjenou. Žádný z členů není rodu mužského životného -Y Velká loď a ostatní plavidla opustily přístav. Všechny členy jsou rodu středního v množném čísle -A Kuřata a housata se pásla v ohrádce. Několik členů je rodu středního a alespoň jeden je v jednotném čísle Koťata a štěně si hrály před chalupou.

5 Studenti a studentky se zúčastnili soutěže
Studenti a studentky se zúčastnili soutěže. Otec a dcera navštívili hrad Buchlov. Rodiče a jejich dítě seděli v autobuse. Autobusy a auta čekaly na hranicích. Lokomotiva a nákladní vagony stály na vedlejší koleji. Auto i horské kolo zůstaly v garáži. Hravá lvíčata a slůně poutaly pozornost návštěvníků. Maďarsko a Polsko zahájily jednání. Auta a ostatní vozidla stála před křižovatkou.


Stáhnout ppt "SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM"

Podobné prezentace


Reklamy Google