Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová."— Transkript prezentace:

1 Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová slova: shoda podmětu s přísudkem, rod podmětu, změna životnosti Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity: výklad Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: 2. stupeň základní školy praktické Typická věková skupina: 12 – 15 let Celková velikost: 384 kB Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec ICT2_2/36

2

3 Rod mužský životný i Chlapci pískali na píšťalky. Před podmět ve větě si vždy zkuste dosadit ukazovací zájmeno – ti.

4 Rod mužský neživotný y Všechny vlaky měly zpoždění. Před podmět ve větě si vždy zkuste dosadit ukazovací zájmeno – ty.

5 Rod ženský y Dívky si spolu povídaly. Před podmět ve větě si vždy zkuste dosadit ukazovací zájmeno – ty.

6 Rod střední a Housata se pásla na louce. Před podmět ve větě si vždy zkuste dosadit ukazovací zájmeno – ta.

7 NEVYJÁDŘENÝ PODMĚT Nevyjádřený podmět je ten, u kterého nemůžeme určit, jakého rodu a osoby je. V tomto případě se u sloves množného čísla v minulém čase píše I. CO KDYBYCHOM ZAŠLI DO KINA? JELI JSME NA ŠKOLNÍ VÝLET.

8 (TI) koně KLUSALI, ale (TY) dřevené koně STÁLY ve výloze (je třeba se řídit tím, zda je koncovka podmětu ve tvaru životném, nebo neživotném) (TY) dny, stejně tak i (TY) dni PLYNULY, ale (TI) dnové PLYNULI (zastaralý tvar s životnou koncovkou) (TY) ukazatele nás NAVEDLY, ale (TI) ukazatelé nás NAVEDLI

9 dítě, oko, ucho – v jednotném čísle jsou tato slova rodu středního, ale v čísle množném mají rod ženský – píšeme tvrdé y DĚTI VESELE ZPÍVALY. JEJÍ OČI SE TOPILY V SLZÁCH. BOLELY MĚ UŠI. Pomůcka: Děti, oči, uši tvrdé Y jim sluší.

10 Doplňte i/y : Děti nechtěl_ jít spát. Na louce se pásl_ srnky. Na zdi visel_ obrazy. Na obloze se objevil_ mraky. Děvčata ještě nepřišl_. Rodiče odjel_ na chatu.Dnes jsme psal_ nečekanou písemku z dějepisu. Oči se jí zalil_ slzami. Naši sportovci získal_ dvě medaile. Řeky byl_ plné ryb. Pole byl_pokryta sněhem. Kočce se narodil_ tři koťata. Jablka ještě nedozrál_. Myslivci vyrazil_ na hon. Obchody už měl_ zavřeno. Na louce pobíhal_ strakatá kůzlata.

11 Děti nechtěly jít spát. Na louce se pásly srnky. Na zdi visely obrazy. Na obloze se objevily mraky. Děvčata ještě nepřišla. Rodiče odjeli na chatu.Dnes jsme psali nečekanou písemku z dějepisu. Oči se jí zalily slzami. Naši sportovci získali dvě medaile. Řeky byly plné ryb. Pole byla pokryta sněhem. Kočce se narodila tři koťata. Jablka ještě nedozrála. Myslivci vyrazili na hon. Obchody už měly zavřeno. Na louce pobíhala strakatá kůzlata.


Stáhnout ppt "Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová."

Podobné prezentace


Reklamy Google