Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece"— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011

2 Anotace Výukový materiál řeší problematiku živočichů v okolí řek a potoků. Je doplněný obrázky, které žákům přiblíží tento ekosystém.

3 ŽIVOČICHOVÉ POTOKŮ A ŘEK
V potocích a řekách žije veliké množství nejrůznějších živočichů. Z bezobratlých jsou to – červi, měkkýši, raci a hmyz. Typickými obyvateli těchto vod jsou ryby.

4 RYBY OKOUN ŘÍČNÍ je společně s kaprem obecným naší nejběžnější rybou. Žije jak v řece, tak v rybníku. Je masožravý. Živí se larvami, hmyzem a malými rybkami. PSTRUH POTOČNÍ žije v potocích a říčkách ve vyšších polohách. Je masožravý. Živí se hmyzem, larvami a drobnými rybkami.

5 RYBY Jaké další ryby žijí v řekách a potocích? kapr obecný
štika obecná jeseter malý karas obecný parma obecná lín obecný cejn malý sumec velký losos obecný

6 PTÁCI V BLÍZKOSTI POTOKŮ A ŘEK
LEDŇÁČEK ŘÍČNÍ loví v řekách a potocích drobné rybky. Hnízda si vyhrabává na březích. Loví střemhlav. Je stálý. Další ptáci žijící u řeky kachna divoká čírka obecná labuť velká husa velká berneška tmavá volavka popelavá lyska černá

7 PTÁCI V BLÍZKOSTI POTOKŮ A ŘEK
kachna divoká racek chechtavý husa velká labuť velká volavka

8 SAVCI V POTOCÍCH, ŘEKÁCH A OKOLÍ
BOBR EVROPSKÝ - v okolí řek si vyhrabává nory. Na zadních končetinách má plovací blány a široký ocas mu umožňuje manévrovat. Ze stromů si staví hráze. Je to býložravec. VYDRA ŘÍČNÍ – najdeme ji jak u rybníka, tak u řeky. Živí se lovem ryb. Je přizpůsobena životu ve vodě. Má plovací blány na nohách a silný ocas.

9 Autor: Ing. Hana Adamcová
Základní škola a mateřská škola Liběšice, okres Louny, příspěvková organizace Zpracováno v programu Microsoft Office 2010. Použité obrázky pocházejí z vlastních zdrojů. Použitá literatura: ŠTIKOVÁ, Věra. Člověk a jeho svět : Přírodověda pro 4.ročník. Brno : Nová škola, s. r. o., s. ISBN


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece"

Podobné prezentace


Reklamy Google