Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_04_Vyjmenovaná slova - homonyma i – y, í - ý Mgr. Danuše Manová Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_04_Vyjmenovaná slova - homonyma i – y, í - ý Mgr. Danuše Manová Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_04_Vyjmenovaná slova - homonyma i – y, í - ý Mgr. Danuše Manová Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk

2 ANOTACE DUM slouží k procvičování vyjmenovaných slov – homonym i – y, í - ý

3 By –bi, bý – bí Zruš nesprávnou možnost. ( Můžeme – li říci tloukl, píšeme i –í.)

4 By –bi, bý – bí Zruš nesprávnou možnost.

5 Ly – li, lý – lí Zruš nesprávnou možnost. blýská – blízká Lesklá věc se blýská – blízká. blýská – blízká. Při bouřce se blýská – blízká. Lysá – lísá Lysá – lísá hora je Beskydech. lysá – lísá Kočka se k člověku lysá – lísá. lyska – líska Kachna lyska – líska pluje po řece Ohři. lyska – líska Keř lyska – líska má hodně oříšků. lyže – líže Pojedeme na hory na lyže – líže. lyže – líže Kočka ráda lyže – líže mléko. Lýčená – líčená Lýčená – líčená taška je pevná. Lýčená – líčená Lýčená – líčená tvář se snadno pozná.

6 My – mi, mý – mí Zruš nesprávnou možnost. Chlapci se myli – milý v potoce. Myli – milý Pepo, přejeme Ti všechno nejlepší. Myli – milí jste se už? Myli – milí přátelé, vítáme Vás. My – mi už jsme tady. Dej my – mi pokoj! Večer se myjí – míjí důkladně. Auto myjí – míjí cyklistu. Karel se umývá – umívá mýdlem. Karel vždy ve škole umývá - umívá angličtinu. Mýt – mít nádobí je nudné. Chtěl bych mýt – mít novou hračku.

7 Py – pi, pý – pí Zruš nesprávnou možnost. Kůň má na pysku – písku bolístku. Na pysku – písku si hrají děti. Pyl – pil přenášejí včely z květu na květ. Marek pyl – pil limonádu rovnou z láhve. Hned slepýš – slepíš roztržený sešit! V příkopu se plazil slepýš – slepíš. Pýcha – pícha je spojována s princeznami. Zapomenutý špendlík pýcha – píchá v tričku.

8 Sy – si, sý – sí Zruš nesprávnou možnost. Děkuji, jsme úplně sytí – síti. Zemědělci odjeli syti – síti obilí. V syti – síti uvázla zlatá rybka. Jezte sýry – síry, jsou zdravé. V laboratoři měli málo sýry – síry na pokusy. Babička sypala – sípala drůbeži. Zpěvačka nemohla zpívat, protože sypala – sípala. U syna – usíná byl tatínek spokojený. Po namáhavém výletě se nám dobře u syna – usíná.

9 V lese vyla – vila – víla vlčice. Anička vyla - vila – víla věnec z pampelišek. Vodní vyla – vila – víla byla lehoučká jako obláček. Jsem zvyklá – zviklá na zimu. Nejistý člověk se snadno zvyklá – zviklá při rozhodování. Spisovatel vydal – vídal knihu. Každý den jsem vydal – vídal dědečka. Ten Pepík hlasitě výská – víska. Za kopcem leží malá výská – víska. Našel jsem výří – víří pírko. Pod splavem výří – víří voda. Kopec před námi – to je výška – vížka. Na kostelní věži září nová výška – vížka. Pejsek a kočička vyseli – viseli na šňůře a sušili se. Vyseli – viseli jsme semínka mrkve.

10 Autor: Mgr. Danuše Manová Škola: Základní škola a mateřská škola Liběšice, okres Louny, příspěvková organizace Zpracováno v programu Microsoft Office 2010 Vytvořeno: 2011, upraveno 2013


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_04_Vyjmenovaná slova - homonyma i – y, í - ý Mgr. Danuše Manová Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk."

Podobné prezentace


Reklamy Google