Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ve větách vyhledej několikanásobný podmět a barevně ho označ:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ve větách vyhledej několikanásobný podmět a barevně ho označ:"— Transkript prezentace:

1 Ve větách vyhledej několikanásobný podmět a barevně ho označ:
Nad květinami poletovali motýli a včely. V domě se malovalo, proto u stěny stály stoly, křesla a židle.V jarní kytici byly uvázány tulipány a narcisy. Rodiče šli na procházku. Přišli k nám Mikuláš, andělé a čerti. Hřebeny i kartáče ležely na polici v koupelně. V lesní školce byly vysazeny buky, smrky i borovice. Klouzky a lišky rostly po vydatném dešti. Sešity a učebnice byly od dětí už připraveny. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Správné řešení: Nad květinami poletovali motýli a včely. V domě se malovalo, proto u stěny stály stoly, křesla a židle.V jarní kytici byly uvázány tulipány a narcisy. Rodiče šli na procházku. Přišli k nám Mikuláš, andělé a čerti. Hřebeny i kartáče ležely na polici v koupelně. V lesní školce byly vysazeny buky, smrky i borovice. Klouzky a lišky rostly po vydatném dešti. Sešity a učebnice byly od dětí už připraveny.

3 Několikanásobný podmět spoj s vhodným přísudkem:
Kosi a sýkorky Maminky a děti Vlaky a auta Chlapci a dívky Cukr a mouka Kohouti a slepice Pekařky a pekaři Husy, kačeři a housata se rozjely. byly naváženy. přiletěli. pekli. se procházely. se pásli. plavali. zobali.

4 Vyber podmět, který se bude do vět nejlépe hodit:
Úrodu sklízeli V domě se rozsvítily Na slavnost se upekly Hnízdo si stavěli Na jaře rozkvetly Nad polem létali Zšedivěly mu Kůru stromků ohryzávali datli i sojky. vlasy i vousy. zahradníci s brigádníky. srnci a zajíci. lustry a lampy. buchty a koláče. petrklíče a chudobky. ptáci i papíroví draci.

5 Doplň ve větách koncovky příčestí minulého:
Holubice a holoubata vrkal_. Koťata a kočky lízal_ mléko z misky. Stromy i tráva se ve větru ohýbal_. Otec, matka a děti odešl_ do divadla. Jitka a Eva maloval_ zátiší s ovocem. Tomáš a Tereza hrál_ závodně tenis. Rodiče a děti šl_ na procházku. Hrníčky a příbory byl_ po obědě umyt_. y y y i y i i y y

6 Přepiš věty v množném čísle a doplň koncovky příčestí minulého:
Dívka a chlapec plaval_. Pěnkava, sýkorka i kos zpíval_. Hodina i den rychle míjel_. Meruňka a broskev rychle zrál_. Orel a sokol kroužil_ nad lesem. Dívka se připravoval_ s chlapcem na ples. Dívka s chlapcem tancoval_ na plese. V pohádce vystupoval_ víla, vodník a rusalka.

7 Správné řešení: Dívky a chlapci plaval_.
Pěnkavy, sýkorky i kosi zpíval_. Hodiny i dny rychle míjel_. Meruňky a broskve rychle zrál_. Orli a sokoli kroužil_ nad lesem. Dívky se připravoval_ s chlapci na ples. Dívky s chlapci tancoval_ na plese. V pohádce vystupoval_ víly, vodníci a rusalky. i i y y i y i/y i/y

8 Zapiš slovesa v závorkách ve správných tvarech čísla množného, času minulého:
Olše a jeřáby (růst) ……… kolem cesty. Srnci a laně (pít) ………. vodu z potoka. Ve skříni (viset) ……….. kabáty a košile. Květák, zelí a kapusta (dorůstat) ………….. . Koťata a kocouři (honit se) ………… . V rybníce (plavat) ………….. plotice a kapři. K autobusu (spěchat) ………… sestry a lékaři. Babička s Honzíkem (vrátit se) ………….. . rostly pili visely dorůstaly se honili plavaly/i spěchaly/i se vrátili

9 Oprav popletené věty: Oheň a vítr plavali proti člověku.
Rýče a lopaty cvičili. Kosi a sýkory byly uklizeny. Lány obilí a louky přiletěli. Muži a ženy se spikly. Kapři a štiky byly posekány. Oheň a vítr se spikly proti člověku. Rýče a lopaty byly uklizeny. Kosi a sýkory přiletěli. Lány obilí a louky byly posekány. Muži a ženy cvičili. Kapři a štiky plavali.


Stáhnout ppt "Ve větách vyhledej několikanásobný podmět a barevně ho označ:"

Podobné prezentace


Reklamy Google