Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Významné přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách; Zelené rostliny je produkují při fotosyntéze; Živočichové je musí přijímat v potravě (při jejich nedostatku jsou schopni si je krátkodobě syntetizovat z aminokyselin a glycerolu).
Funkce sacharidů v organismu Stavební materiál těl organismů (celulóza, chitin); Zásobní látka (u živočichů – glykogen, u rostlin škrob, inulin); Zdroj energie – pokryjí 50–75 % veškeré energetické potřeby člověka; Pro člověka jsou důležitým chuťovým faktorem; Příznivě působí na peristaltiku střev; Mají vliv na vhodné složení střevní mikroflóry.
Nadbytek sacharidů ve stravě Způsobuje kazivost zubů; Zvyšuje nároky na spotřebu vitamínu B1; Zvyšuje glykémii a hladinu inzulinu; Mění se na tuk a způsobuje obezitu; Je rizikovým faktorem kardiovaskulárních chorob; Kvašení nadbytečných sacharidů způsobuje v tlustém střevě nadýmání.
Rozdělení sacharidů Monosacharidy – 1 monosacharidová jednotka (glukóza, fruktóza); Oligosacharidy – 2–10 monosacharidových jednotek (sacharóza, maltóza, laktóza); Polysacharidy – více než 10 monosacharidových jednotek (škrob, glykogen, inulin, celulóza).
Pro člověka jsou stravitelné monosacharidy, disacharidy a polysacharidy; Potřeba sacharidů záleží na věku, pohlaví a fyzické zátěži (u dospělých se pohybuje v rozmezí 265–550 g/den).
Zástupci sacharidů Glukóza (hroznový cukr) bílá, sladká, krystalická látka; je obsažena v ovoci, včelím medu a v krvi; při námaze se rychle vstřebává, je rychlým zdrojem energie pro organismus; je základní součástí mnoha oligosacharidů a polysacharidů; glykémie udává množství glukózy v krvi, která se pohybuje u zdravého člověka 3,3–5,6 mmol/l.
Fruktóza (ovocný cukr ) je sladší než glukóza; je obsažena v ovoci a včelím medu; je součástí sacharózy.
Sacharóza skládá se z glukózy a fruktózy; vyrábí se z cukrové řepy nebo cukrové třtiny; nachází se v ovoci a zelenině; působením tepla vzniká karamel, po delším působení tepla vzniká kulér (má tmavší barvu než karamel, používá se na přibarvování masových šťáv).
Maltóza (sladový cukr) je složena ze dvou molekul glukóz; má o 2/3 menší sladivost než sacharóza; vzniká při výrobě sladu působením enzymů v klíčících semenech ječmene.
Laktóza (mléčný cukr) je složena z galaktózy a glukózy; působením bakterií mléčného kvašení se mění na kyselinu mléčnou.
Celulóza patří mezi polysacharidy; je hlavní složkou buněčných stěn vyšších rostlin; pro člověka je nestravitelná; tvoří důležitou součást potravy jako složka tzv. vlákniny.
Glykogen je živočišný polysacharid; skládá se z glukózy; vyskytuje se v játrech a svalech.
Inulin je složen z fruktózy; tvoří rezervní polysacharid v hlízách topinambur, kořenech čekanky, v artyčokách, černém kořeni a chřestu; pro lidský organismus je nevyužitelný, vylučuje se téměř beze změny ; používá se ve stravě diabetiků.
Škrob zásobní látka rostlin, skládá se z velkého množství molekul glukózy; je tvořen z 20 % amylózou a z 80 % amylopektinu; vyskytuje se v mouce, pečivu, obilovinách, luštěninách atd.; působením suchého tepla vzniká dextrin, který se dále může přeměňovat na maltózu a dále na glukózu; škrob se vyrábí z brambor, pšenice, kukuřice, rýže a jiných surovin.
Vláknina (celulóza) patří mezi nestravitelné, nevyužitelné sacharidy a neposkytuje řádnou energii; v organizmu působí jako prevence závažných civilizačních chorob; zvětšuje objem potravy a tím vyvolává pocit nasycení; urychluje pohyb střev; ovlivňuje vyprazdňování; chrání před chronickou zácpou; urychluje vylučování tuků a cholesterolu; reguluje i hladinu cukru v krvi.
Zdroje Mgr. BENEŠOVÁ, Marie. Mgr. SATRAPOVÁ, Hana.: Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., 2002. 208 s. ISBN 80-86285-56-1. str. 164–172. Obrazový materiál: NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alpha-D-Glucopyranose.svg> Yikrazuul. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fructose-1,6-bisphosphate.svg> NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saccharose2.svg> Lauri Andler (Phantom). [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugar_2xmacro.jpg> NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Maltose_Haworth.svg>
NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lactose_Haworth.svg> NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cellulose_Haworth.svg> Okram. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bulk_recycled_cellulose.jpg> NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glykogen.svg> NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Inulin.svg> Rik Schuiling / TropCrop - Tropical Crops Services. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:True_sago_palm_starch_product,pape da,gata-gata%28Hatusua,W.Seram,Maluku,ID_thu01oct2009-1324h%29.jpg> lifar. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Table_fructose.JPG>