Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
SACHARIDY.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
chemické složení organismů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
CHEMIE - Polysacharidy
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Buňka  organismy Látkové složení.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Významné přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách; Zelené rostliny je produkují při fotosyntéze; Živočichové je musí přijímat v potravě (při jejich nedostatku jsou schopni si je krátkodobě syntetizovat z aminokyselin a glycerolu).

Funkce sacharidů v organismu Stavební materiál těl organismů (celulóza, chitin); Zásobní látka (u živočichů – glykogen, u rostlin škrob, inulin); Zdroj energie – pokryjí 50–75 % veškeré energetické potřeby člověka; Pro člověka jsou důležitým chuťovým faktorem; Příznivě působí na peristaltiku střev; Mají vliv na vhodné složení střevní mikroflóry.

Nadbytek sacharidů ve stravě Způsobuje kazivost zubů; Zvyšuje nároky na spotřebu vitamínu B1; Zvyšuje glykémii a hladinu inzulinu; Mění se na tuk a způsobuje obezitu; Je rizikovým faktorem kardiovaskulárních chorob; Kvašení nadbytečných sacharidů způsobuje v tlustém střevě nadýmání.

Rozdělení sacharidů Monosacharidy – 1 monosacharidová jednotka (glukóza, fruktóza); Oligosacharidy – 2–10 monosacharidových jednotek (sacharóza, maltóza, laktóza); Polysacharidy – více než 10 monosacharidových jednotek (škrob, glykogen, inulin, celulóza).

Pro člověka jsou stravitelné monosacharidy, disacharidy a polysacharidy; Potřeba sacharidů záleží na věku, pohlaví a fyzické zátěži (u dospělých se pohybuje v rozmezí 265–550 g/den).

Zástupci sacharidů Glukóza (hroznový cukr) bílá, sladká, krystalická látka; je obsažena v ovoci, včelím medu a v krvi; při námaze se rychle vstřebává, je rychlým zdrojem energie pro organismus; je základní součástí mnoha oligosacharidů a polysacharidů; glykémie udává množství glukózy v krvi, která se pohybuje u zdravého člověka 3,3–5,6 mmol/l.

Fruktóza (ovocný cukr ) je sladší než glukóza; je obsažena v ovoci a včelím medu; je součástí sacharózy.

Sacharóza skládá se z glukózy a fruktózy; vyrábí se z cukrové řepy nebo cukrové třtiny; nachází se v ovoci a zelenině; působením tepla vzniká karamel, po delším působení tepla vzniká kulér (má tmavší barvu než karamel, používá se na přibarvování masových šťáv).

Maltóza (sladový cukr) je složena ze dvou molekul glukóz; má o 2/3 menší sladivost než sacharóza; vzniká při výrobě sladu působením enzymů v klíčících semenech ječmene.

Laktóza (mléčný cukr) je složena z galaktózy a glukózy; působením bakterií mléčného kvašení se mění na kyselinu mléčnou.

Celulóza patří mezi polysacharidy; je hlavní složkou buněčných stěn vyšších rostlin; pro člověka je nestravitelná; tvoří důležitou součást potravy jako složka tzv. vlákniny.

Glykogen je živočišný polysacharid; skládá se z glukózy; vyskytuje se v játrech a svalech.

Inulin je složen z fruktózy; tvoří rezervní polysacharid v hlízách topinambur, kořenech čekanky, v artyčokách, černém kořeni a chřestu; pro lidský organismus je nevyužitelný, vylučuje se téměř beze změny ; používá se ve stravě diabetiků.

Škrob zásobní látka rostlin, skládá se z velkého množství molekul glukózy; je tvořen z 20 % amylózou a z 80 % amylopektinu; vyskytuje se v mouce, pečivu, obilovinách, luštěninách atd.; působením suchého tepla vzniká dextrin, který se dále může přeměňovat na maltózu a dále na glukózu; škrob se vyrábí z brambor, pšenice, kukuřice, rýže a jiných surovin.

Vláknina (celulóza) patří mezi nestravitelné, nevyužitelné sacharidy a neposkytuje řádnou energii; v organizmu působí jako prevence závažných civilizačních chorob; zvětšuje objem potravy a tím vyvolává pocit nasycení; urychluje pohyb střev; ovlivňuje vyprazdňování; chrání před chronickou zácpou; urychluje vylučování tuků a cholesterolu; reguluje i hladinu cukru v krvi.

Zdroje Mgr. BENEŠOVÁ, Marie. Mgr. SATRAPOVÁ, Hana.: Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., 2002. 208 s. ISBN 80-86285-56-1. str. 164–172. Obrazový materiál: NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alpha-D-Glucopyranose.svg> Yikrazuul. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fructose-1,6-bisphosphate.svg> NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saccharose2.svg> Lauri Andler (Phantom). [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugar_2xmacro.jpg> NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Maltose_Haworth.svg>

NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lactose_Haworth.svg> NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cellulose_Haworth.svg> Okram. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bulk_recycled_cellulose.jpg> NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glykogen.svg> NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Inulin.svg> Rik Schuiling / TropCrop - Tropical Crops Services. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:True_sago_palm_starch_product,pape da,gata-gata%28Hatusua,W.Seram,Maluku,ID_thu01oct2009-1324h%29.jpg> lifar. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Table_fructose.JPG>