Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VEJCE 293, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, 2.ročník,
Advertisements

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vajíčka Autor: Eva Hrušková. Pod pojmem vejce se z potravinářského hlediska rozumí výhradně vejce slepičí. Kromě nich se dají použít vejce husí, kachní,
Skladování vajec  špičkou dolů, v suchých, větratelných prostorách, v chladu  Před uskladněním oddělíme vejce silně znečištěná trusem, popřípadě.
Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Sušení vlasů do tvaru účesu - foukaná
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pomůcky k ošetření břitvy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Chemické vlastnosti vlasu III.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Negativní vliv mycích prostředků I.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba listového těsta
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ošetření pleti po holení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Smažené výrobky Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Charakteristické znaky jednotlivých technik
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Diagnóza vlasu - metody
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poškození vlasového stonku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hodnocení jakosti mouky:
Kvadratické rovnice - kořeny rovnic
Mytí, smáčivost, emulgace II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chemické vlastnosti vlasu II.
Vlastnosti škrobového sirupu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Opakování na písemnou práci z lineárních nerovnic
Vejce Vejce – pouze slepičí
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Označení vajec Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se způsoby označení vajec. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Melanž, prosvícení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_28

Označení vajec Vejce jsou dodávány drůbežářskými závody nebo jinými výrobci – od chovatelů Musí odpovídat určitým požadavkům Intenzivním chovem je možné vyprodukovat od jedné nosnice 280 – 300 vajec Vejce se třídí zevní prohlídkou, prosvícením a zvážením

Všechna vejce uváděná do prodeje musí vyhovovat normám a jsou pod označením vejce slepičí konzumní. Pro průmyslové zpracování a pro cukrářskou výrobu mohou být dodávaná vytlučená vejce jako směs – melanž, vaječné žloutky nebo bílky pod názvem vaječná hmota.

Konzumní druhy vajec: 1) Vejce tříděná výběrová čerstvá – musí pocházet ze zdravých chovů, jsou pod přísnou veterinární kontrolou, nesmějí být starší 8 dnů, na skořápce jsou zeleně označeny písmenem S (speciál), v prodeji jsou jen ojediněle. Obr.1

2) Vejce tříděná čerstvá – nesmí být konzervována, na skořápce musí být označeny červenou barvou. Podle hmotnosti se třídí do skupin: S malá do 53 g M střední 53 – 63 g L velká 63 – 73 g XL velmi velká 73 g a více V – pod 43 g (vejce vytříděna)

3) Vejce tříděná chladírenská – musí být skladována při teplotě nejvýše 0,5 °C, označují se černou barvou pomocí písmen jako čerstvá vejce. 4) Vejce tříděná konzervovaná – vejce jsou konzervována ve vápenném roztoku, jsou označeny jasně modrou barvou. 5) Vejce netříděná čerstvá – jsou bez označení

Na vejci je kód 2 CZ 8709 „0“ – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO) „1“ – vejce nosnic ve volném výběhu „2“ – vejce nosnic v halách (na podestýlce) „3“ – vejce nosnic v klecích Kód CZ značí – z kterého státu vejce pochází: „CZ“ – Česká republika Konečná číslice: „8709“ – značí registrační číslo hospodářství

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr. 1: [online].[ cit 2013-5-20]. Dostupné z: http://Microsoft.com Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.