Zaměstnanecký vztah jako psychologický a právní problém

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnanecký vztah jako psychologický a právní problém.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
VY_32_INOVACE_LID_19 Ukončení pracovního poměru. Obsah Způsoby ukončení pracovního poměru Dohoda Výpověď Okamžité zrušení Zrušení ve zkušební lhůtě Uplynutí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Pracovní právo. Pohovor
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Smlouvy Podepisoval jsi někdy nějakou smlouvu?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Odměňování pracovníků Minimální mzda. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Zaměstnanecký vztah jako psychologický a právní problém.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.02 Ročník2. ročník.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
PRACOVNÍ POMĚR Mgr. Michal Oblouk.
Personální politika a pracovní právo ve zdravotnictví
Povolání, zaměstnání, práce
Téma 3: Dovolená a překážky v práci, srážky ze mzdy.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Pracovně právní vztahy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zaměstnanecký vztah jako psychologický a právní problém
Správa sociálního zabezpečení
Základy pracovněprávních vztahů v podniku pro SPI
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Občanské soudní řízení I.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Vznik pracovního poměru
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Pracovnělékařské služby
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Odměňování zaměstnanců
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Správa sociálního zabezpečení
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Zvláštní odborná způsobilost
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
zpracovaný v rámci projektu
Konference Personalistika, právo a vzdělávání ve veřejné správě Brno
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.
Sociální podnikání Sociální firma.
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
Transkript prezentace:

Zaměstnanecký vztah jako psychologický a právní problém

Je zaměstnanec totéž co pracovník?

Pojmy zaměstnanec a pracovník Nejedná se o synonyma Zaměstnanec – na základě pracovní smlouvy Pracovník – i jiné druhy smluvního vztahu (DoPP, DoPČ), OSVČ Každý zaměstnanec je pracovníkem, ale nikoli naopak

Pracovní vztah Vztah vznikající mezi pracovníkem a organizací při námezdní práci vykonávané v podmínkách nadřízenosti a podřízenosti Základní charakteristiky: - úplatnost práce - výsledky práce náleží zaměstnavateli - nesymetrický vztah

Dimenze pracovního vztahu

Vztahy pracovník - organizace Formální – právní stránka Neformální – sociálně-psychologická stránka Individuální – např. uzavření prac. smlouvy Kolektivní – např. kolektivní vyjednávání

Psychologické komponenty pracovního vztahu Vztah k předmětu a obsahu práce Vztah k poskytovateli práce Vztah k podmínkám, v nichž je práce konána Vztah ke spolupracovníkům

Interpersonální komponenty vztahu Platí pro ni sociálně-psychologické poznatky týkající se interpersonálních vztahů Teorie sociální výměny – jednotlivci do vztahů vstupují a udržují je za účelem dosažení zisku, který jim vztah přináší Její součástí je tzv. teorie vzájemné závislosti (interdependence) (Kelly, Thibaut) – interakce přinášející pozitiva a negativa

Teorie interdependence – základní vztahové charakteristiky Stupeň závislosti Vzájemnost závislosti Totožnost preferovaných cílů Báze závislosti = stupeň vzájemné kontroly

Řízení pracovního vztahu a důvěra v pracovním vztahu „Nelze řídit důvěru, ale důvěra je výsledkem dobrého řízení“ Viz Armstrong

Psychologická smlouva Řada recipročních nepsaných očekávání, která existují mezi jednotlivými pracovníky a jejich zaměstnavateli. (Armstrong) Důležité uvědomit si i roli vlastních závazků. Commitment Expectation

Závazek - commitment Rusbult, Buunk – závazek je subjektivní stránka prožívání závislosti na partnerovi Tři zdroje závazku: - úroveň uspokojení vlastních potřeb (pokud daný vztah uspokojuje potřeby, je to důvod pro jeho zachování) - neexistence lepších alternativ - míra investic (hmotných, intelektuálních i emocionálních)

Očekávání – expectations (viz Armstrong) Ze strany pracovníka: Slušný a spravedlivý způsob zacházení Jistota zaměstnání Prostor seberealizace Zapojení do rozhodování a míra vlivu Důvěra v dodržení slibů

Očekávání – expectations (viz Armstrong) Ze strany zaměstnavatele: schopnosti úsilí zaměstnance ochota oddanost loajalita

Osobnost a pracovní vztah Typologie osobnosti dle C. G. Junga – dotazník MBTI - cvičení http://similarminds.com/jung/enfj.html (samozřejmě i pro jiné typy než enfj) Zde si dokonce přečtete, jaká zaměstnání příslušníci jednotlivých typů upřednostňují Analýza osobního profilu – Poradenské centrum MU – součástí je Analyzování pracovního profilu http://www.rect.muni.cz/pcentrum

Více o MBTI Čakrt, M.: Typologie osobnosti pro manažery. Praha, management Press 1996

Pracovněprávní vztah

Pracovněprávní vztah Nejformálnější složka pracovního vztahu Jeden z různých typů právních vztahů (vedle vztahů např. občanskoprávních a trestněprávních) Vztah fyzické osoby a zaměstnavatele

Čím se právní stránka pracovních vztahů řídí? Veřejné normativní akty Zákoník práce /z r. 1965 Zák. o zaměstnanosti, zákon o mzdě, zákon o platu (platí pro státní zaměstnance), zákon o cestovních náhradách Vyhlášky (prováděcí vyhláška k zákoníku práce 108/1994) Nařízení (např. Nařízení vlády o minimální mzdě) Kolektivní smlouvy Vnitropodnikové normy (např. pracovní řád, normy spotřeby práce, vnitropodnikové mzdové předpisy) Technické normy (ČSN) (týkají-li se bezpečnosti práce) Pravidla slušnosti a občanského soužití

Typy pracovněprávních vztahů Pracovní poměr Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr – Dohoda o provedení práce a Dohoda o pracovní činnosti Služební poměr (např. policie, armáda, státní zaměstnanci) Speciální PP vztahy (poslanci, soudci aj.)

Pracovní poměr Zakládá se pracovní smlouvou (méně často volbou či jmenováním) Na dobu určitou nebo neurčitou Vyplývají z něj povinnosti zaměstnance i zaměstnavatele

Na co si dát pozor při uzavírání pracovní smlouvy