JEHNĚČÍ A KŮZLEČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jehněčí, kůzlečí,maso, složení, tržní části, vnitřnosti Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, 412 01 Litoměřice Anotace: výukový materiál pro jehněčí a kůzlečí maso Vypracováno: I.pololetí 2012/2013
CHARAKTERISTIKA získáváme z mladých jedinců stáří jehňat nejvýše do 12 měsíců o hmotnosti 41 kg stáří kůzlat do 5 měsíců barva masa bílá maso je velmi jemné dobře stravitelné www.portalteplice.cz
SLOŽENÍ JEHNĚČÍHO MASA Voda 60 % Bílkoviny 19 % Tuk 20 % www.detskydum.cz
SLOŽENÍ KŮZLEČÍHO MASA Voda 74% Bílkoviny 21 % Tuk 4 % www.hornackafarma.cz
TRŽNÍ ČÁSTI Zadní maso Kýta Hřbet www.valasskejehneci.cz
TRŽNÍ ČÁSTI Přední maso 1 1.Plec 2.Hrudí 2 3. Krk 3 1.www.jehnecimaso.cz 2. www.jehneci-bio.cz 3. www.farma-obchod.cz
VNITŘNOSTI Patří sem: Játra,Mozeček, Srdce Plíce,Slezina, Jazyk 1 -srdce, 2 - plíce, 3 - játra, 4 - žlučník, 5 - slez, 6 - čepec a kniha, 7- bachor, 8 - močový měchýř, 9 - konečník; http://www.poddracimkamenem.cz
NA TRHU jehněčí a kůzlečí půlky přední čtvrtky zadní čtvrtky www.jehnecimaso.cz
ZDROJ Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6