Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Informace o metodické činnosti odboru.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 7: Environmentální management v MSP.
Náležitosti lesního hospodářského plánu (osnovy) Kurz oceňování lesa Jan KADAVÝ.
Due diligence Lucie Hladká Postup při právní prověrce  Organizace času a (ostatní) práce  Revize dostupných relevantních přípravných dokumentů.
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
Naplněnost Centrálního registru administrativních budov (CRAB) ÚŘAD PRO ZASTUPOVÁNÍ STÁTU VE VĚCECH MAJETKOVÝCH.
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
VY_32_INOVACE_08/3/8 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Právo v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Strana 1 INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Bezpečnostní systém ČR
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Současný stav HÚL v evropském kontextu
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
SMĚRNICE 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady z 23
Stipendijní řád MU Jiří Nantl 17. května 2006.
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Stavební uzávěra základní informace
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Roční seminář pro vodoprávní úřady
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Katedra finančního práva a národního hospodářství
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Zpráva o uplatňování územního plánu
Majetkoprávní vztahy a ochrana životního prostředí
Stavební právo.
Pozemkové úpravy.
Přehled nejdůležitějších novinek
Zákon o vodovodech a kanalizacích č. 274/2001 Sb
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zákon č. 183/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
STAVEBNÍ ZÁKON.
Lesní hospodářský plán Náležitosti LHP
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Územní plán s prvky regulačního plánu
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Odbor dopravy - Bc. Petr Fehér
Transkript prezentace:

Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb. Ekologie a životní prostředí 2015 Petr Vybral Původní prezentace: Barbora Kněžínková, 2011

HLAVA PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ účel zákona, vymezení pojmů co jsou pozemky určené k plnění funkcí lesa nakládaní s lesy ve vlastnictví státu (státní lesy) kategorie lesů: lesy ochranné lesy zvláštního určení lesy hospodářské lesy pod vlivem imisí

HLAVA DRUHÁ ZACHOVÁNÍ LESŮ pravidla hospodaření, náhrada újmy vlastníkovi evidence a dělení pozemků podmínky využití pozemků k jiným účelům odnětí pozemků a omezení jejich využívání - řízení o odnětí - poplatek za odnětí (výše, splatnost, výpočet v příloze zákona)

HLAVA TŘETÍ OBECNÉ UŽÍVÁNÍ LESŮ pravidla pro užívání a vstup do lesů co je v lesích zakázáno náhrady za poškozování lesů bezpečnost osob a majetku – kdo je povinnen provést opatření

HLAVA ČTVRTÁ PŘEDPOKLADY TRVALE UDRŽITELNÉHO HOSPODAŘENÍ V LESE oblastní plány rozvoje lesů – zadává a schvaluje ministerstvo lesní hospodářské plány – nástroj vlastníka lesa (zpravidla na 10 let) - nad 50 ha – povinnost lesní hospodářské osnovy – pokud není zpracován lesní hospodářský plán kdo zpracovává plány a osnovy schvalování a změny plánů inventarizace lesů (zjišťování skutečného stavu lesů)

HLAVA PÁTÁ HOSPODAŘENÍ V LESÍCH pravidla pro umělou obnovu lesa obnova a výchova lesních porostů ochrana lesa (kalamity, kdy se může les oplotit) těžba dříví – kdy je třeba souhlas odborného lesního hospodáře lesní doprava (např. pravidla využívání cizích pozemků) meliorace a hrazení bystřin v lesích odlišnosti hospodaření v lesích ochranných a v lesích zvláštního určení odborný lesní hospodář lesní stráž – ustanovení, zrušení, práva a povinnosti, odznak, průkaz lesní hospodářská evidence – komu předat, kdy

HLAVA SEDMÁ PODPORA HOSPODAŘENÍ V LESÍCH HLAVA ŠESTÁ LICENCE podmínky (odborné les. vzdělání nebo odborná les. praxe) překážky co obsahuje rozhodnutí o vydání licence odnětí a zánik licence HLAVA SEDMÁ PODPORA HOSPODAŘENÍ V LESÍCH co všechno stát podporuje (finančně nebo službami)

HLAVA OSMÁ STÁTNÍ SPRÁVA LESŮ Orgány státní správy lesů: obecní úřady obcí s rozšířenou působností krajské úřady ministerstvo vojenský lesní úřad dozor v lesním hospodářství působnost jednotlivých orgánů státní správy lesů

HLAVA DESÁTÁ USTANOVENÍ SPOLEČNÁ A PŘECHODNÁ HLAVA DEVÁTÁ SANKCE seznam přestupků – pokuty až do výše 15 000 Kč, 100 000 Kč a 1 000 000 Kč společná ustanovení o pokutách pokuty jsou příjmem státního fondu ŽP HLAVA DESÁTÁ USTANOVENÍ SPOLEČNÁ A PŘECHODNÁ

SOUVISEJÍCÍ LEGISLATIVA vyhláška 78/1996 Sb. (Ministerstvo zemědělství) o stanovení pásem ohrožení lesů pod vlivem emisí - pásma A – D (lesnické mapy – okresní úřady) zákon č. 449/2001 o myslivosti (ochrana myslivosti a zlepšení životních podmínek zvěře, chov a zušlechťování zvěře, škody způsobené užíváním honitby, zvěří a na zvěři, orgány státní správy myslivosti, přestupky a pokuty)

Příště Zákon o vodách (vodní zákon) č. 254/2001 Sb. Prezentace: Emise a lesy, obnova lesa