Kategorie odbytových středisek Předmět: Hotelový a restaurační provoz Ročník: 1. čtyřletého maturitního oboru Gastronomie Autor: Mgr. Olga Hrabalová Kategorie odbytových středisek Anotace: Prezentace rozděluje odbytová střediska do kategorií a uvádí jejich stručnou charakteristiku. . Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: odbytová střediska, kategorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 42 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HR1_20
Kategorie odbytových středisek
Restaurace Pohostinství zajišťuje především stravovací služby zabezpečuje stravování v menších provozovnách
Motorest restaurace budované při silnicích poskytují služby především motoristům v jejich blízkosti musí být parkoviště
Jídelna se samoobsluhou zajišťuje stravovací služby doplňkové občerstvení v místech s vysokou frekvencí návštěvníků
Bufet zabezpečuje rychlé občerstvení a doplňkové stravování jídla a nápoje jsou podávány formou samoobsluhy konzumace probíhá většinou ve stoje
Bistro je orientováno na rychlé občerstvení jídla a nápoje jsou podávána formou samoobsluhy používají se převážně nevratné obaly
Denní bar je specializované středisko rychlého stravování a občerstvení s obsluhou stolové zařízení je kombinováno s barovým pultem podle zvýrazněného sortimentu nebo způsobu přípravy jídel patří do této kategorie:
Gril bar uspokojuje poptávku především po stravování a po službách se stravováním souvisejících jídla jsou většinou připravována na grilu přímo před hosty
Snack bar Lobby bar nabízí výrobky studené kuchyně a minutková jídla je součástí hotelu nabízí především různě připravené teplé a studené nápoje
Aperitiv bar nabízí především různě připravované nápoje a výrobky studené kuchyně nápoje se převážně připravují před hostem
Hostinec zajišťuje prodej nápojů a případně jednoduché občerstvení
Občerstvení, kiosek, pochůzkový prodej zřizuje se v místech s vysokou frekvencí návštěvníků zabezpečuje nabídku nápojů a jednoduchého občerstvení
Pivnice specializované odbytové středisko zaměřené na podávání piva a jídel vhodně doplňující jeho konzumaci
Kavárna nabízí teplé a studené nápoje cukrářské výrobky studené a teplé pokrmy
Vinárna specializuje se především na podávání vína a nápojů studených předkrmů a vhodných teplých pokrmů
Noční bar, varieté, dancing mají zábavní charakter slouží k delšímu pobytu hosta jsou nabízeny nápoje, pokrmy na objednávku a studené pokrmy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Literatura: Cón, F. Zařízení provozoven v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, [1997]. 125 s. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.