Aktivní veřejný pořádek (Nutně použitelné normy)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivní veřejný pořádek (Nutně použitelné normy) Přednáška pro kurs MPS podzim 2006,
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
WORKSHOP „Prioritizace“ a pravidlo „De Minimis“ Kamil Nejezchleb Svatomartinská konference
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Pojem přeměna obchodní společnosti
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
Josef Středula, předseda ČMKOS
Vznik mezinárodní smlouvy
Správa sociálního zabezpečení
Mezinárodní právo a jeho vliv
Název vzdělávacího materiálu
Dějiny právního myšlení Přednáška I
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Manželství v MPS Mgr. Jana Turoňová.
Občanské soudní řízení I.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Prameny a normy finančního práva
Systém práva, jednota práva, kritéria členění práva na právní odvětví, právní instituty
Daň z příjmů právnických osob
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Mezinárodní právo veřejné - vztah mezinárodního a vnitrostátního práva
Obecné výklady o důkazech
Důvodová zpráva a RIA 1. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Mezinárodní právo soukromé II – 5. seminář
Zpráva o uplatňování územního plánu
Správa sociálního zabezpečení
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
zpracovaný v rámci projektu
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Občanské soudní řízení I.
Mezinárodní právo soukromé – 2. seminář
RIA a důvodová zpráva 31. října 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Občanské soudní řízení I.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Zprostředkování osvojení z ciziny Mikulov Mgr. Lucia Skorušová
PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Život bez střeva , Praha.
Mezinárodní právo Mezinárodní smlouva
Transkript prezentace:

Aktivní veřejný pořádek (Nutně použitelné normy) Přednáška pro kurs MPS podzim 2007, 14. 11. 2007

Základ problému V právním řádu existují normy, které ztělesňují veřejný zájem, byly totiž vydány k jeho ochraně a zákonodárce tak do těchto norem vtělil právně-politické cíle vedoucí k zajištění právní jistoty s ohledem na cíle hospodářské, sociální, zdravotní a jiné. Tyto normy jsou označovány jako imperativní, nutně použitelné, nezaměnitelné, mezinárodně kogentní apod.

Důležité poznámky k obsahu NPN Nejedná se o zvláštní právní sílu norem – NPN nejsou tedy „zvlášť silně kogentní“ NPN jsou právní kategorie, která se projeví pouze ve vztazích s mezinárodním prvkem – jsou tak prostředkem prosazení onoho veřejného zájmu na vztahy, jež přesahují hranice určitého státu. Důležitá pomůcka: NPN představují normy, které si vynucují své použití.

Základní obsahové znaky NPN Požadavky na obsah NPN vypovídají o tom CO hledat. Veřejný zájem obsažený v NPN 1. k vyrovnávání soukromých zájmů (typicky spotřebitelské právo), 2. k prosazení (celo)společenského zájmu (typicky právo zahraničního obchodu)

Způsob identifikace NPN Při identifikaci NPN se ptáme JAK poznat NPN normou, resp. jak zjistíme, že má NPN obsah, který má mít. NPN lze identifikovat: 1. z výslovného textu právní normy 2. výkladem

Kritéria použitelnosti NPN Kritéria použitelnosti NPN stanoví, jaké podmínky musejí být splněny, aby se NPN použila, odpovídáme tedy na otázku KDY. NPN musí mít 1. obsah NPN (viz výše CO) 2. musí mít dostatečný poměr k tuzemsku

Příklad výslovného textu Tento zákon se vztahuje i na jednání soutěžitelů, k němuž došlo v cizině, které narušuje nebo může narušit hospodářskou soutěž na území České republiky. (§ 1 odst. 5 ZOHS)

Příklad odvození výkladem Těhotná žena nesmí být zaměstnávána též pracemi, které podle lékařského posudku ohrožují její těhotenství ze zdravotních příčin tkvících v její osobě. To platí obdobně o ženě, která kojí a matce do konce devátého měsíce po porodu. (§ 150 odst. 3 ZPr)

Právně-technické způsoby prosazení NPN 1. Aplikací a) ipso iure b) na základě pokynu nějaké normy (zprostředkovaná aplikace) 2. Uplatněním výhrady veřejného pořádku 3. Materiálními (materializovanými) metodami

Aplikace NPN Aplikací ipso iure je aplikace NPN bez dalšího – stačí splnění podmínek CO, JAK a KDY a norma se použije. Tato metoda je odvozována ze zásady svrchované rovnosti a ze zásady teritoriality. Zprostředkovaná aplikace je situace, kdy existuje zvláštní norma (legis fori), která výslovně umožňuje aplikaci NPN. Někdy hovoříme o zvláštním navázání. Příkladem je čl. 7 Římské úmluvy I.

Aplikace NPN s pomocí výhrady VP Hodnoty chráněné VP se někdy překrývají s hodnotami chráněnými NPN, často však intenzity veřejného pořádku edosáhnou Výhrada veřejného pořádku se tak může stát někdy prostředkem prosazení NPN

Materiální metody použití NPN Nejedná se o formu aplikace. Hovoříme o tom, že se k NPN přihlédne, případně že se zohlední. NPN není použita jako právní norma, ale jako skutková okolnost. Jak se to provede? Účinek se podřadí pod věcnou (hmotněprávní normu) legis causae, například jako nemožnost plnění, neplatnost právního úkonu

Kategorizace NPN podle původu 1. NPN legis fori – NPN náležející právnímu řádu státu, na jehož území je věc projednávána. 2. NPN legis causae – NPN náležející právnímu řádu státu, který je právem rozhodným. 3. NPN třetího státu – NPN, která nepatří ani 1., ani 2., je však třeba ji zohlednit.

Použití NPN v závislosti na původu Aplikace ipso iure Zprostř. aplikace Výhrada VP Mater. metody legis fori ANO NE** legis causae NE NE* třetího státu

Rozbor čl. 7 ŘímÚ I Donucující předpisy 1. Při použití práva určitého státu na základě této úmluvy může být přiznán účinek donucujícím normám práva jiného státu, s nímž má skutkový stav úzké spojení, pokud tato ustanovení podle práva posléze uvedeného státu jsou použitelná bez ohledu na to, kterému právu smlouva podléhá. Při rozhodování, zda lze těmto donucujícím ustanovením přiznat účinek, je třeba zohlednit jejich povahu a jejich předmět, jakož i následky, které by vyplývaly z jejich použití nebo jejich nepoužití. 2. Touto úmluvou není dotčeno použití ustanovení platných podle práva státu příslušného soudu, která bez ohledu na právo rozhodné pro smlouvu upravují skutkový stav donucujícím způsobem.