VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, 412 01 Litoměřice Anotace: výukový materiál pro vepřové maso Vypracováno: I.pololetí 2012/2013
CHARAKTERISTIKA www.na-septande.cz získáváme z vepřů, prasnic, kanců, selat barva masa růžová až světle červená tukem je sádlo chuť je závislá na stáří, způsobu krmení maso kanců často zapáchá po moči bouráme na půlky nejlepší maso je z kusů od 1 roku o hmotnosti 70 – 90 kilogramů www.na-septande.cz
SLOŽENÍ MASA Bílkoviny 15 % Tuky 41 % Voda 55 % Minerální látky: fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo Vitamíny : B1,B2, PP, A
JAKOSTNÍ TŘÍDY
JAKOSTNÍ TŘÍDY I. Jakostní třída a) Vepřová kýta 1. http://www.maso-trebovle.cz/nase-nabidka/vysekove-maso/veprove.html
I . JAKOSTNÍ TŘÍDY b) Vepřová pečeně 2. http://www.maso-trebovle.cz/nase-nabidka/vysekove-maso/veprove.html
I. JAKOSTNÍ TŘÍDY c) Panenská svíčková 3. http://www.maso-trebovle.cz/nase-nabidka/vysekove-maso/veprove.html
I. JAKOSTNÍ TŘÍDY d) Vepřová krkovička 4. http://www.maso-trebovle.cz/nase-nabidka/vysekove-maso/veprove.html
II. JAKOSTNÍ TŘÍDY Vepřová plec 5. http://www.maso-trebovle.cz/nase-nabidka/vysekove-maso/veprove.html
III. JAKOSTNÍ TŘÍDA a) Vepřový bok 6. . http://www.maso-trebovle.cz/nase-nabidka/vysekove-maso/veprove.html
III. JAKOSTNÍ TŘÍDA b) Vepřová kolínka 7. http://www.maso-trebovle.cz/nase-nabidka/vysekove-maso/veprove.html
III. JAKOSTNÍ TŘÍDA c) Vepřový lalok 8. www.mitrovskydvur.cz/cs/eshop/veprove/veprovy-lalok.html
ZDROJ: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6