Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
„EU peníze středním školám“
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
„EU peníze středním školám“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Potraviny rostlinného původu
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Potraviny rostlinného původu
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Získávání energie pro život
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Sacharóza – výroba cukru
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
NUKLEOVÉ KYSELINY [6], [7]
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Poživatiny Jsou základní složkou potravy a dělí se na: potraviny pochutiny nápoje

Potraviny Patří do poživatin Jsou rostlinného a živočišného původu Uplatňují se ve výživě člověka

Rostlinné potraviny jsou zdrojem minerálních látek, ve vodě rozpustných vitamínů, obsahují vyšší obsah sacharidů a menší obsah bílkovin Rostlinnými potravinami kryjeme téměř 2/3 energetických potřeb, tj. 90 % sacharidů, 45 % bílkovin a 30 % tuků

Živočišné potraviny jsou charakteristické vysokým obsahem tuků, plnohodnotnými bílkovinami, vitamíny rozpustnými v tucích Živočišné potraviny pokrývají 35 % potřeby energie, 55 % bílkovin a 70 % tuků Vysoká spotřeba živočišných potravin může být příčinou rychlého nárůstu výskytu civilizačních chorob, např. ischemická choroba srdeční, cukrovka, rakovina tlustého střeva atd.

Podle funkce ve výživě můžeme také potraviny rozdělit na: Energetické potraviny (sytící) s vysokým obsahem tuků a sacharidů, jako jsou tuky, cukry, obiloviny, brambory atd. Stavební potraviny s vysokým obsahem bílkovin, řadíme sem maso, mléko, vejce, luštěniny atd. Ochranné potraviny s vysokým obsahem vitamínů, minerálních látek, které jsou zejména v ovoci, zelenině atd.

Pochutiny Látky, které svou výraznou chutí a vůní povzbuzují nervovou soustavu lidského organismu a působí také na zvýšené vylučování trávicích šťáv Nemají žádnou výživovou hodnotu

Rozdělení pochutin Dělí se na tři skupiny: Koření Alkaloidní (působí na NS), patří sem káva, čaj, kakao atd. Ostatní pochutiny (kořenící přípravky, sůl, ocet, polévkové koření…) Kypřící prostředky

Nápoje Dodávají lidskému organismu vodu k rozpouštění živin, k jejich přepravě při výstavbě buněk Napomáhají vylučování nevyužitelných látek Jsou velmi významnou složkou fyziologických potřeb člověka, protože povzbuzují tělesnou i duševní činnost

Kontrolní otázky: 1. Poživatiny se dělí: a/ potraviny, koření a nápoje b/ pochutiny, potraviny a koření c/ pochutiny, nápoje a potraviny 2. Energetické potraviny jsou: a/ s vysokým obsahem tuků a bílkovin b/ s vysokým obsahem tuků a sacharidů c/ s vysokým obsahem ovoce a zeleniny

3/ Koření patří do: a/ potravin b/ pochutin c/ masa 4/ Význam nápojů: a/ dodávají nám vodu b/ alkohol c/ osvěžují

1. c 2. b 3. b 4. a

Zdroje Doc. ing. KRUŽLIAK, PETER, CSc. ing. SCHALLER, RUDOLF, CSc. FORRÓ, ANTON. Potraviny a nápoje, učebnice pro kuchaře a číšníky. 1. vyd. Praha: nakl. IQ47.1984. 176 s. ISBN 80-239-0161-3. str.5–7. Obrazový materiál: Threecharlie. [cit. 2013-07-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Costa_di_Rovigo,_mais _di_produzione_locale_%282%29.JPG> miya. [cit. 2013-070-1]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chicken_egg01_monov ular.jpg>

photo8. [cit. 2013-07-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cinnamon- other.jpg> Takkk. [cit. 2013-07-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coffe_time.jpg> Rger McLassus. [cit. 2013-07-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2006-02-13_Drop- impact.jpg>