Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potraviny rostlinného původu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potraviny rostlinného původu"— Transkript prezentace:

1 Potraviny rostlinného původu
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Poživatiny – pojmy, opakování Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Prezentace je zaměřená na téma, Poživatiny - pojmy. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství. PowerPoint se může použít jako učební materiál pro opakování nebo k samostudiu.

3 Poživatiny je to soubor potravin pochutin a nápojů
které jsou schopny uspokojit výživové potřeby člověka.

4 Potraviny jsou produkty rostlinného a živočišného původu
po průmyslovém nebo kuchyňském zpracování uspokojují výživové potřeby člověka.

5 Pochutiny nemají žádnou výživnou hodnotu
mají výraznou chuť, typickou vůní, barvu a specifické látky podporují chutnost a stravitelnost pokrmů i činnost trávicího ústrojí mají také povzbuzující účinky (zelený čaj, byliny používané jako koření…)

6 Nápoje jsou tekutiny, které dodávají tělu vodu voda je nutná
k rozpouštění živin přepravě živin při výstavbě buněk k látkové přeměně k vylučování nevyužitých a odpadních látek Některé nápoje alkoholické při nadměrné konzumaci poškozují organizmus.

7 Výživa je fyziologický proces, při kterém se pomocí potravy uspokojuje potřeba energie a živin nutných ke stavbě těla k ustavičné obnově tkání k regulaci a funkci jednotlivých orgánů v organismu. Výživa, má být taková, aby podpořila zdraví a dlouhověkost.

8 Živiny jsou to bílkoviny tuky sacharidy minerální látky vitamíny.

9 Racionální výživa je uspokojování výživových potřeb s doporučením zdravotníků je třeba respektovat složení pokrmů způsob života věk strávníků stravovací zvyklosti fyzická zátěž.

10 Závěr Je značný rozdíl mezi pojmem nasytit a plnohodnotně stravovat.
Žádná potravina neobsahuje všechny potřebné látky pro lidský organismus v optimální podobě proto, je nutná různorodost ve stravování.

11 Otázky k opakování Co patří do poživatin?
Jsou pochutiny nutné pro výživu člověka? Vyjmenujte živiny.

12 POUŽITÁ LITERATURA KRUŽLIAK, Peter, Anton FORRÓ a Rudolf SCHALLER. Potraviny a nápoje. 5., upravené vyd., 4. čes. vyd. Praha: Merkur, 1995, 176 s. ISBN BLÁHA, Ludvík, František ŠREK a Rudolf SCHALLER. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2., aktualiz. vyd. Praha: Informatorium, 1996, 212 s., [8] s. barev. il. ISBN


Stáhnout ppt "Potraviny rostlinného původu"

Podobné prezentace


Reklamy Google