Shoda podmětu s přísudkem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Advertisements

SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Blanka Kafková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Podstatná jména procvičujeme rod pád číslo vzor
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Shoda přísudku s podmětem
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Shoda přísudku s podmětem
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_472_4TR_CJ Autor: Mgr. Iveta Grocholová.
VY_32_INOVACE_36_ČESKÝ JAZYK_5.ROČNÍK_PŘÍSUDEK – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k zopakování vyvození učiva o podmětu.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE (PODMĚT A PŘÍSUDEK)
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Větné členy PŘÍSUDEK.
Přísudek.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu mužského neživotného Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka.
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
70.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod střední
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –příčestí.
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_0306_základní VČ Téma: Základní skladební dvojice Číslo.
Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_18_06_skloňování podstatných jmen rodu mužského Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká.
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. Iva Zatřepálková, OBDOBÍ: březen 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_CJ4_Shoda přísudku s podmětem.
S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU Bc. K. Matějková. P ODMĚT A PŘÍSUDEK podmět podstatné jméno v 1. pádě příklad: maminka, ovoce, stroj přísudek sloveso součástí.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Základní a rozvíjející větné členy Grafický rozbor věty jednoduché.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Shoda přísudku s podmětem
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Co je to několikanásobný podmět?
Slovesný rod.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Jazyk a jazyková komunikace Shoda přísudku a podmětu Mgr
VY_32_Inovace_6.3.2 shoda přísudku s několikanásobným podmětem
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_12   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Podstatná jména Opakování.
Metodický list: Slovní druhy 1. část
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Seznámení s přísudkem a podmětem
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_Čj(sp)8_17
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Shoda podmětu s přísudkem Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.0768 číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_CJ5_Shoda_podmet_prisudek Tématický celek: Český jazyk a literatura Autor: Mgr. Eva Vlachová

Anotace: Materiál se je určen k výuce českého jazyka v 5. ročníku základní školy, tematický okruh Skladba, téma Shoda podmětu s přísudkem. Využití: Materiál lze využít na interaktivní tabuli pro vyvození nového učiva pod vedením učitele. Materiál je doplněn obrázky pro lepší názornost a umožňuje okamžitou kontrolu provedené práce. Při práci s tímto materiálem je důležitá aktivita žáků. Říjen 2012

Co je podmět? Podmět je větný člen (dům, kola, psi, maminka, počítač, první, já, …). Podmětem je nejčastěji podstatné jméno nebo zájmeno (astronauté, vojáci, on, já, stůl, pokladnička, …) Podmětem může být i jiný slovní druh (poslední, chybovat, ne, …)

Urči ve větě podmět a jeho rod Na podmět se ptej otázkou Kdo? Co? stráň, ženský Zelená stráň voněla mateřídouškou. Fotbalové hřiště bylo plné výskajících dětí. Na obloze se objevily velké mraky. Víťovi se povedla papírová vlaštovka. Malý míč se zakutálel pod strom. Krásné výkresy byly odeslány na výstavu. Trenéři dobře připravili hráče na zápas. Mladá jezdkyně seskočila z koně. Hladký led na kluzišti lákal bruslaře. hřiště, střední mraky, mužský - neživotný vlaštovka, ženský míč, mužský - neživotný výkres, mužský - neživotný trenér, mužský - životný jezdkyně, ženský led, mužský - neživotný

Co je přísudek? Přísudek je větný člen (čte, jí, spí, běhá, jede, uklízí,…). Přísudek vyjadřuje, co podmět dělá (Jana čte.), co se s podmětem děje (Listí opadává.), nebo jaký podmět je (Petr je nemocný.) Přísudek slovesný je vyjádřen určitým slovesem.

Urči ve větě přísudek. Na přísudek se ptej: Co se říká ve větě o podmětu? Petrklíče vykvétají brzy z jara. Jahody rostou na pasece. Zdravotní sestry pečovaly o nemocné pacienty. Prázdniny trvají jen několik dní. V našem potoce teče čistá voda. Jezdkyně seskočila z koně. Hladký led lákal bruslaře. Na poličce stály malované hrnečky. V noci se ozývalo soví houkání. Maminka vařila oběd. vykvétají rostou pečovaly trvají teče seskočila láká stály ozývalo vařila

Podmět rodu mužského Je-li podmět rodu mužského životný v čísle množném, napíšeme v koncovce příčestí minulého měkké i. Dva sokoli létali nad horami. Velitelé vydali vojákům rozkazy. Pyšní pávi nepříjemně křičeli. Sólisté baletu sklidili zasloužený potlesk. Malí bílí beránci se pásli na zelené louce. Domácí kutilové si přišli na své na výstavě.

Podmět rodu mužského Je-li podmět rodu mužského neživotného v čísle množném, napíšeme v koncovce příčestí minulého tvrdé y. Neobydlené hrady chátraly. Šrouby nešly povolit. Severní větry přinesly mrazivé počasí. Pytle s bramborami stály ve sklepě. Vysoké topoly tvořily alej. Drobné peníze se rozkutálely po podlaze.

Podmět rodu ženského Je-li podmět rodu ženského v čísle množném, napíšeme v koncovce příčestí minulého tvrdé y. Brambory se vybíraly v minulém týdnu. Stařenky vlekly nákupní tašky. Zrající třešně nás lákaly. Bílé nitě se zcuchaly. Léčivé masti se prodávaly v lékárně. Konve na zalévání stály v řadě.

Podmět rodu středního Je-li podmět rodu středního v čísle množném, napíšeme v koncovce příčestí minulého a. Velká města se stala sídlem mnoha úřadů. Některá moře byla znečištěna ropou. Ptačí holátka otevírala hladové zobáčky. Školní hřiště sloužila dětem. Vojska vytáhla do boje. Vylosovaná čísla byla platná.

Zdroje: Obrázky: Nástroje sady Microsoft Office 2011: www.office.microsoft.com