Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE
AUTOR: MGR.IRENA PŘEUČILOVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_SHODA PŘÍSUDKU S PODM. TEMA: PODMĚT RODU MUŽSKÉHO ČÍSLO PROJEKTU:OPVK 1.4

2 PODMĚT RODU MUŽSKÉHO - SHRNUTÍ
Podmět rodu mužského životného Je – li podmět v množném čísle rodu mužského životného, píšeme v příčestí minulém koncovku –i. Při určování životnosti si mohu pomoci ukazovacím zájmenem TI. např. Ptáci létali vysoko na nebi. Zemědělci vyjeli do polí. Učitelé vítali své žáky ve škole.

3 PODMĚT RODU MUŽSKÉHO - SHRNUTÍ
Podmět rodu mužského životného Je – li podmět v množném čísle rodu mužského neživotného, píšeme v příčestí minulém koncovku –y. Při určování životnosti si mohu pomoci ukazovacím zájmenem TY. Např. Sluneční paprsky ozářily krajinu. Drahokamy se překrásně třpytily

4 PODMĚT RODU MUŽSKÉHO - SHRNUTÍ
Doplň. Ráno vyjel__ autobusy ze Smíchovského nádraží. Orli létal__ v povětří. Krokodýli cenil__ ostré zuby. Vlaky houkal__ a vjel__ do tunelu. Od severu vanul__ studené větry. Motocykly se rychle rozjel__. Stráže hlídal__ sklady se zbožím. Hadi se schoval__ pod kořeny stromů. Kohouti časně ráno zakokrhal__. Na stolech stál__ nové počítače. U rybníka nás obtěžoval__ Ovádi.

5 ANOTACE Materiál je určen pro žáky 4.ročníku. Zde najdeme shrnutí učiva – shoda přísudku s podmětem rodu mužského. Následuje doplňovací cvičení, kde si žáci své znalosti ověří. Použité zdroje:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE"

Podobné prezentace


Reklamy Google